banner565

banner472

banner458

banner457

Tekirdağ 5 vizyonla gelişiyor

Tekirdağ’ın ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, görevinin ikinci döneminde kendi tanımıyla mavi gözlü Tekirdağ’ı çevreye duyarlı kentleşmesini sağlamış, yaşanabilir, güvenli ve mutlu bir kent haline getirmeyi hedefliyor. Albayrak, Tekirdağ’ın yakın bir gelecekte Türkiye’nin parlayan yıldızı haline geleceğini öngörüyor.  

HABER 01.06.2021, 00:00 21.06.2021, 09:38
17049
Tekirdağ 5 vizyonla gelişiyor

Tarım, sanayi, turizm şehri Tekirdağ’ın gelişim vizyonu 5 parametreye üzerine kurulu: Güçlü sanayi, gelişmiş ve verimli tarım ve hayvancılık, Avrupa’dan Asya’ya uzayan lojistik potansiyel, doğal güzellikleriyle turizm, Ar-Ge ve inovasyon merkezi üniversite.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, mavi gözlü kent Tekirdağ’ı çevreye duyarlı kentleşmesini sağlamış, yaşanabilir, güvenli ve mutlu bir kent haline getirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Nüfus oranı en fazla artan iller sıralamasında Tekirdağ’ın ilk sırada yer almasının kentin bir cazibe merkezi olduğunun en açık göstergesi olduğunu belirten Albayrak, “Tekirdağ’daki gelişim ve kalkınma hamlesinin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Kentsel büyümeyle doğru orantılı olarak devlet yatırımlarının arttırılması ve özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesi gerekiyor. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizin gelecekteki durumunu öngörerek hizmet ve yatırımlarımızı şekillendiriyoruz. İnanıyorum ki Tekirdağ yakın bir gelecekte Türkiye’nin parlayan yıldızı haline gelecek” açıklamasını yapıyor.

Planlı sanayileşme destekleniyor
Güçlü sanayisi ile öne çıkan ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan iller arasında yer alan Tekirdağ’da çevre ile uyumlu planlı sanayileşme destekleniyor. “Kentimizde ilk defa sanayi envanterini oluşturarak kitaplaştırdık ve dağıtımını gerçekleştirdik” diyen Başkan Albayrak,  Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğiyle kentin sanayi, ticaret, tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelini tanıtmak amacıyla yurt dışında program gerçekleştirdiklerini belirterek, “Komşu balkan ülkelerindeki kardeş ve partner şehirlerle ilişkileri geliştirirken bu sürece iş insanları ve sanayicileri dahil ediyoruz. Geniş istihdam olanakları sunan ve ülke ekonomisine katkı sağlayan sanayi yatırımlarını desteklemeye devam edeceğiz” diye konuşuyor.

Tekirdağ her ne kadar güçlü sanayisi ile biliniyor olsa da tarım ve hayvancılık alanında da büyük potansiyele sahip. Tarım arazilerinin önemli bir bölümü amacı dışında kullanılmasına rağmen il yüzölçümünün yüzde 62’sinde tarım yapılabiliyor. Albayrak, “Tüm bu hizmetlerimiz Tekirdağ’da önemli değişimi de beraberinde getirdi. Özellikle şehir dışından Tekirdağ’a gelenler veya gurbette olup ziyarete gelenler bu değişimi daha iyi görüyor ve düşüncelerini bizlerle paylaşıyor. Biz de bu hizmetleri halkımızla buluşturduğumuz için büyük mutluluk duyuyoruz” diyor.

“Tekirdağ ekonomisine katkı sağlayacağız”
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yönetimi, göreve geldikten sonra kentin öncelikli ihtiyaçlarını belirleyerek bir hizmet programı hazırladı. Uzun yıllardır ihmal edilmiş olan altyapıya kararlılıkla el atan Başkan Albayrak, yürüttükleri çalışmaları ise şöyle anlattı: “Kentimizin altyapı sorunlarını büyük ölçüde çözdük. Üstyapıda da büyük yatırımlar yaptık ve ulaşım ağımızı daha da geliştirdik. Kentimizin bu ihtiyaçlarının karşılanmış olması diğer belediyecilik hizmetlerimizi daha etkin ve verimli bir şekilde sürdürebilmemize zemin hazırladı. İkinci beş yıllık hizmet dönemi; projelerimizin tamamlandığı ve yatırımlarımızın meyvesini aldığımız bir dönem oldu. Belediyecilik hizmetlerimizi sunarken kent yaşamına renk katacak ve Tekirdağ ekonomisine katkı sağlayacak projelerimizi ağırlıklı olarak hayata geçiriyoruz.”

Turizmde yüksek potansiyel değerlendiriliyor
Şehrin 5 kalkınma vizyonundan biri; turizm. İlk aşamada bölgenin doğal kaynaklarını korumaya odaklanan yönetim, altyapı yatırımları kapsamında inşa ettikleri dev arıtma tesisiyle denizlerdeki evsel atık sularından kaynaklı kirliliği büyük ölçüde azalttı. “Marmara Denizi’ndeki kıyılarımız boyunca temizlik ve düzenlemeler yaptık. Hatta bunu bir adım ileri taşıyarak Mavi Bayraklı sahillerimizin sayısını 7’ye çıkardık” diyen Albayrak, Şarköy ve Süleymanpaşa ilçelerindeki Mavi Bayraklı sahillerinin tatil sezonunda ziyaretçi akınına uğradığını hatırlatıyor.

Salgının başladığı tarihten beri halk sağlığını korumak adına her alanda olduğu gibi sahillerde de gerekli önlemleri aldıklarını paylaşan Albayrak, turizm alanındaki çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Günümüze ulaşan kültür varlıklarımızı restore ederek kentimize kazandırırken; Tekirdağ turizmindeki ziyaret noktalarına yenilerini ekliyoruz. Miras Atölyesi I-II Projelerimiz kapsamında Süleymanpaşa, Şarköy ve Çorlu ilçelerimizde başarılı restorasyon çalışmalarına imza attık. Bu projelerimiz Etkin Belediye Proje Yarışmasında 1’incilik ödülüne layık görüldü. Ayrıca doğal güzelliklere sahip, bünyesinde zengin bir kültürel miras barındıran ve organik ürünlerin yetiştirildiği kırsal mahallelerimizi kırsal turizme açtık. Turizm, Tekirdağ ekonomisinde yükselen yeni bir değer haline geliyor. Önümüzdeki süreçte Avrupa Birliği projeleri gerçekleştirmek hedeflerimiz arasındadır.”

Sosyal belediyecilik pandemide hız kazandı
Pandemi süreci belediyecilik hizmetlerinin hız kazandığı bir dönem oldu. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığına bu dönem daha fazla önem vererek salgının Türkiye’de görüldüğü günden itibaren tüm imkânlarını seferber etti. Salgınla mücadele çalışmalarını üç temel başlık altında yürüttüklerini açıklayan Albayrak, “Bunlar; salgını önlemeye yönelik çalışmalar, sosyal hizmetler ve diğer kurumlarla işbirliğidir” diyor.

Kadir Albayrak, yürütülen çalışmalara ilişkin ise şu bilgileri veriyor: “Salgının yayılımını önlemek adına tüm sosyal alanlarda dezenfeksiyon uygulamaları başlatıldı. Bununla beraber zor durumda kalan vatandaşlara yönelik sosyal belediyecilik hizmetleri ağırlık kazandı. Türk örf ve geleneğine uygun bir şekilde hiç kimseyi teşhir etmeden ihtiyaç sahiplerine sosyal yardımlarımızı ulaştırıyoruz. Askıda fatura uygulaması ile toplumsal dayanışmayı güçlendiren bir çalışmaya imza attık. Büyük emeklerle yetiştirdikleri tarım ürünlerini salgın dolayısıyla pazarlayamayan ve ekonomik zorluklar içerisinde bulunan çiftçilerimizin ürünlerini, bağlı oldukları tarım kooperatiflerinden temin ederek ihtiyaç sahiplerine teslim ettik. Böylelikle çiftçilerimiz ve ihtiyaç sahipleri arasında köprü olduk. Halkımızı salgın önlemleri konusunda bilinçlendirmek için çeşitli görseller yayımladık. İnsan odaklı bir anlayışla ihtiyaçlarını karşılayamayan, işsiz kalan veya gelir kaybına uğrayan vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

Tarımda çeşitliği sağlayacak yatırımlara öncelik veriliyor
Tekirdağ’ın geçmişinden günümüze değişmeyen baş tacı sektörlerinden biri; tarım. Tarım arazilerinden Türkiye ortalamasının çok üzerinde verim alınabiliyor. Albayrak, tarım ve hayvancılık alanındaki verimliliği daha da arttırmak ve çiftçilere destek sağlamak amacıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak kuruldukları 2014 yılından bu yana çok kapsamlı çalışmalar yaptıklarını, bu stratejik sektöre en fazla yatırım yapan büyükşehirlerden biri olduklarını açıklıyor. Başkan Albayrak, göreve geldikten sonra kurdukları ilk daire başkanlıklarından birinin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olduğunu belirterek, geride bıraktıkları 7 yılda 11 ilçede örnek projelere imza attıklarını aktarıyor.

Tekirdağ ili genelinde çiftçilere eğitimler verdiklerini kaydeden Albayrak, ‘Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi’ kapsamında il genelinde 103 bin dönüm alanı ıslah ettiklerini, ‘Baklagil Yem Bitkisi Ekiliş Alanlarının Genişletilmesi Projesi’ni uygulamaya geçirdiklerini, ‘Koyunculuğu Geliştirme ve Koç Dağıtım Projesi’ kapsamında besicilere damızlık koç hibe ettiklerini, ‘Birlik Yem Fabrikası’nda üretim yaparak besicilere yem desteği sağladıklarını ifade ediyor.

Bölgede hayvancılıktan elde edilen katmadeğeri arttırmak ve hayvancılığa cazibe kazandırmak amacıyla büyüklük ve kapasite bakımından Trakya’nın en büyük, Türkiye’nin ise ikinci büyük tesisi olan Malkara Çavuşköy Et Kombine Tesisi’ni kurduklarını açıklayan Albayrak, ‘Bağcılığı Geliştirme Projesi’ ile bağcılık alanında üretim artışına katkı sunduklarını dile getiriyor ve yürütülen diğer çalışmalara da değiniyor: “Tarımsal sulamada enerji maliyetlerini en aza indirmek için Güneş Enerjisi Üretim Tesisimizi faaliyete geçirdik. Çiftçilerimize, besicilerimize ve üreticilerimize zirai makine desteği sağladık. Tarımsal sulama projemizi hayata geçirdik. Ekim ve hasat dönemlerinde tarla yollarının bakım ve onarımını düzenli olarak yapıyoruz. Süleymanpaşa Sebze ve Meyve Toptancı Halimizi ve Süleymanpaşa Su Ürünleri Toptancı Halimizi hizmete sunduk.”

Tekirdağ için tarım stratejik sektör
Türkiye’de bir belediye tarafından gerçekleştirilen en büyük arıcılık projesi olan ‘Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi’ni uygulamaya geçirdiklerini dile getiren Albayrak, aynı zamanda Tekirdağ’da sonlanmaya yüz tutmuş olan mandacılık faaliyetlerinin yeniden canlanmasını sağladıklarını açıklıyor.

Tarımsal faaliyetlerde çeşitliliği ve elde edilen katmadeğeri arttırmak adına ‘Odun Dışı Orman Ürünlerinin Geliştirilmesi ve Meyveciliği Geliştirme Projeleri’ni gerçekleştirdiklerinin altını çizen Albayrak, “Bölgemizin ilk ve tek tarım müzesi olan Hayrabolu Şalgamlı Tarım Müzesi’ni kentimize kazandırdık. Şehrimizde ve şehir dışındaki önemli etkinlik, fuar, festival ve organizasyonlarda doğal ve organik yöresel ürünlerin tanıtımını yaptık ve tanıtmaya devam ediyoruz. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü Şenliğimizi geleneksel hale getirdik” diyor.

Tarım, yaşamsal öneme sahip stratejik bir sektör. Yaşamakta olduğumuz salgın süreci bunu bir kez daha gösterdi. Tarım ve hayvancılık alanında verimliliği ve kârlılığı artırmaya yönelik köklü politikaların ivedilikle hayata geçirilmesi gerekiyor. Başkan Albayrak, “Hayvancılığa cazibe kazandırmak adına yaptığımız en önemli yatırımlardan biri Malkara Çavuşköy Et Kombinamızı faaliyete geçirmek oldu. Önümüzdeki süreçte ‘Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projemiz’in bir sonraki aşaması olarak paketleme, ambalajlama ve pazarlama süreçlerine ağırlık vereceğiz. İlçelerimizin mevcut arazi durumu ve hayvan varlığını gözeterek çiftçilerimizin ve besicilerimizin yanında olmaya, onların emek ve alın terini kazanca dönüştürmeye devam edeceğiz” açıklamasını yapıyor.

Günümüzde hiçbir kurum veya kişi için dijital dönüşümden kaçış yok. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, teknolojinin imkânlarından en iyi şekilde yararlanmak amacıyla göreve geldikleri 2014’te büyük yatırımlar yaptıklarını belirterek, şunları ifade ediyor: “Dijital uygulamalarımız ve çağrı merkezimiz sayesinde, vatandaşlarımıza hizmet birimlerimize gerek kalmaksızın işlemlerini gerçekleştirebilme ve hizmetlerimizden yararlanabilme imkânı sunduk. E-Devlet sistemine entegre ettiğimiz 17 uygulamamızla bu alanda Türkiye genelindeki tüm belediyeler arasında birinci sıradayız. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar sayesinde, salgın sürecinde de vatandaşlarımıza hizmetlerimizi herhangi bir aksama olmaksızın vermeye devam ettik.”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi sahibi. Albayrak, dijital platformdaki bilgileri güven içerisinde muhafaza ettiklerini, dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip etmeye ve yeniliklere öncülük etmeye devam edeceklerini söylüyor.

Görevinin 7. yılında Albayrak’ın projeleri
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, görevinde yedinci yılını geride bırakıyor. Görev sürecinde altyapı ve üstyapı faaliyetlerini daha etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirmek için araç parkurunu genişlettiklerini ve yol yapım çalışmalarında kullanılan asfaltı kendi imkanlarıyla üretmek amacıyla Hacıköy Asfalt Üretim Tesisi’ni inşa ettiklerini söylüyor.


Kadir Albayrak, “Halkımızın rahat bir nefes alacağı yeşil alan projelerini hayata geçirdik. Bunlar; Çorlu Zübeyde Hanım Parkı, Çerkezköy Kent Park ve Marmaracık Göleti Sosyal Tesisleridir. Ayrıca Muratlı İnanlı Çeşmesi Mesire alanında düzenleme yaptık” diyor.

Albayrak, öte yandan sosyal belediyecilik alanında da projeler gerçekleştirdiklerini, kadını ve aile kurumunu güçlendirmek amacıyla Çerkezköy, Çorlu ve Süleymanpaşa ilçelerinde Kadın Danışma merkezlerini açtıklarını duyuruyor.

Yaşlı ve engelli vatandaşlar için evde temizlik hizmeti veren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlarına yeni meslekler, beceriler ve hobiler kazandırmak amacıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (TEMEK) düzenliyor.

Albayrak, hayata geçirilen diğer çalışmaları ise şöyle anlatıyor: “Çorlu ve Süleymanpaşa ilçelerimizde şehir içi toplu ulaşım hizmetlerini yeni, modern ve engelsiz araçlarımızla gerçekleştiriyoruz. Süleymanpaşa, Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı hattında ilçeler arası toplu ulaşım hizmeti veriyoruz.

Malkara Şehirlerarası Otobüs Terminalimizi inşa ederek hizmete sunduk. Süleymanpaşa ve Hayrabolu ilçelerimize Katlı Yeraltı Otoparkları kazandırdık. Otopark alanlarımızın üst kısımlarında peyzaj düzenlemesi yaparak halkımızın hizmetine açtık. Kültürel ve sanatsal organizasyonların yapılabilmesi amacıyla Çerkezköy, Ergene ve Kapaklı ilçelerimizde büyük ve modern Kültür Merkezlerimizi inşa ettik. Toplumumuzun tüm kesimlerini kucaklayan bir anlayışla Alevi ve Bektaşi canlarımızın bir olacakları ve aşlarını paylaşacakları Muratlı ve Şarköy Cemevlerimizi hizmete sunduk. En büyük yatırımın insana yapılan yatırım olduğunun bilinciyle geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin daha iyi koşullarda öğrenim görebilmelerine imkan sağlamak amacıyla ‘11 İlçeye 11 Okul’ Projemizi hayata geçirdik ve inşa ettiğimiz okulları eğitim ve öğretime kazandırdık. Yüzücülük alanında başarılı sporcularımızın yetişmesi amacıyla Muratlı ilçemize modern bir yüzme havuzu kazandırdık.”

Yorumlar (0)