banner565

banner472

banner458

banner457

TOSYÖV, KOBİ destekçilerini Afyonkarahisar’da buluşturdu

TOSYÖV, TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğiyle dergimiz KobiEfor, DenizBank, Bilkent CYBERPARK ve LOGO Yazılım çözüm ortaklığında düzenlenen “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destek ve Finans Olanakları” Toplantısı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi.

HABER 01.12.2018, 08:52 29.12.2018, 11:37
7148
TOSYÖV, KOBİ destekçilerini Afyonkarahisar’da buluşturdu

TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı),  TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğiyle dergimiz KobiEfor, DenizBank Bilkent CYBERPARK ve LOGO Yazılım çözüm ortaklığında düzenlenen “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destek ve Finans Olanakları” Toplantısı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ev sahipliğinde, Afyonkarahisar’da, ATSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, TOSYÖV Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Üyeleri, ATSO Üyeleri’nin yanı sıra Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren mermer, turizm, gıda, imalat ve hizmet sektörlerinin temsilcileri katıldı.
TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin, Türkiye’nin rekabetçi yerli üretimi gerçekleştirmesi gerektiğini vurgulayarak, “KOBİ’lerimizi dünyadaki diğer KOBİ’lerle rekabet edebilecek güçlü KOBİ’ler haline getirmemiz gerekiyor. Genel hedefimiz bu olmak zorundadır” dedi. KGF ve KOSGEB’in kurulması, Türkiye’de KOBİ bilincinin yerleşmesinde otuz yıldan bu yana TOSYÖV’in önemli çalışmalar yaptığını anlatan Kuleyin, “Sanayi 4.0 ve Toplum 5.0 gibi bütün diğer kalkınma modelleri, gelişmiş ülkelerin modelidir. Bizim bu ülkelerden farkımız var. Sanayi 4.0 olgusunu ortaya atan Almanya ve Japonya ile farklıyız. Bu ülkelerin nüfusları artmıyor, genç nüfusları yok. Dış ticaretleri fazla veriyor, açık vermiyor. Bunlar sanayi gelişimlerini doğru tamamlamışlar. Oysa biz, bütün bunlardan farklılık gösteriyoruz. Bizim yapmamız gereken yeni bir kalkınma modelidir” diye konuştu.
TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, ayrıca Ankara’da gerçekleştirecekleri “İş Etiği “konulu etkinlik ile ilgili de bilgi verdi: “Kimsenin kimseye güvenmediği bir iş ortamı bizi bir yere götürmez, ahlaki toplumun kalkınmanın en temel aracı olduğuna inanıyorum ve sizleri iş etiği ile ilgili konferansımıza davet ediyorum. Afyonkarahisar’da daha önce yapılan benzer TOSYÖV etkinliklerinin yarattığı etkinin bugün meyvelerini görüyoruz. Çok önemli yenilikler ve gelişmeler oldu. Afyonkarahisar’da Beşiktaş Spor Okulu’nun kuruluşu için çaba gösteren TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer’in çalışmaları için teşekkür ediyoruz” dedi.

“KOBİ’lere destek veren banka; DenizBank”
DenizBank KOBİ Bankacılığı Satış ve Performans Yönetimi Grup Müdürü Tayfur Geler, konuşmasına; “KOBİ’lere destek veren bankayız” diyerek başladı. Geler, TOBB ve KGF işbirliği ile Nefes Kredisi’nin birçok KOBİ’ye verilmesinde DenizBank olarak destek olduklarının altını çizdi. Tayfur Geler, DenizBank’ın 2. Nefes Kredisi’nde de yer aldığını belirterek, hem 2017 hem 2018’de bu projeye ilk “evet” diyen, yola ilk çıkan ve projede de yer alan tek özel banka olmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti. Geler, konuşmasında; kendine bir yol haritası oluşturmak, bilgi almak, yatırım yapmak, başka pazarlara açılmak isteyen her KOBİ’ye danışmanlık verdiklerini ve tüm KOBİ’lerin 0212 348 34 44 no’lu Dış Ticaret Destek Hattı’ndan birçok konuda bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, toplantının açılışındaki konuşmasında; mermer sektöründe kümelenmeyi gerçekleştireceklerini söyledi. “KOBİ’ler, ülke ekonomimizin can damarı. Yeni düzenleme ile KOBİ tanımının içeriği genişletildi. KOBİ, ‘250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 125 milyon lirayı aşmayan ve yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimler’ olarak tanımlandı. Eski tanımlamada bilanço 40 milyon lira ile sınırlı bırakılmıştı. Yeni tanımlama ile ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99’una yakını KOBİ kategorisine girmiş oldu” dedi.
Serteser, KOBİ’ler hakkında istatistiki bilgileri de aktardı: “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Girişim Özelliklerine Göre Dış Ticaret İstatistikleri verilerine göre, KOBİ’lerin ihracattaki payı, 2016 yılındaki yüzde 55.4 düzeyinden, 2017 yılında 56.2’ye yükseldi. Yine TÜİK’in geçen yıllardaki verilerine göre istihdam edilenlerin yüzde 75’i KOBİ’lerde çalışıyor. Çeşitli kurum ve kuruluşların katkıları ile oluşturulan 2015-2018 KOBİ Stratejisi Eylem Planı’na göre KOBİ’ler, ekonomimizdeki toplam katmadeğerin yüzde 55’ini, toplam yatırımların yüzde 50’sini oluşturuyor.”
KOBİ’lerin ihracata daha çok yönelmesi gerektiğini kaydeden Serteser, ATSO olarak bu noktada önemli çalışmalara imza attıklarını vurguladı. Serteser, Avrupa Birliği projesi olan ATSO KOBİ Akademisi çerçevesinde KOBİ’lerin finansa erişimi ve eğitimine eğileceklerini  belirtti.: “Oda olarak KOBİ’lerimizin yeni pazarlar bulması için de gayret gösteriyoruz. Bu bağlamda iki Ur-Ge çalışması yaptık. Firmalarımızın yurtdışında temas kurmalarını sağlıyor ve onları ihracata yönlendiriyoruz. İlk Ur-Ge projemizde yapılan çalışmalar neticesinde başarıya ulaşan, ihracatını yüzde 100 artıran firmalarımız da mevcut.”
Hüsnü Serteser, ihracat ile ilgili hedeflerini ise şöyle açıkladı: “Önümüzdeki dönem Türkiye’nin büyümesi esas olarak ihracattan sağlanacak. Hükümetimiz de buna yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu dönem mermer konusunda kümelenme işini yapmamız gerekiyor. Kümelenmelerle ihracatın çok daha fazla artacağını düşünüyoruz. Her il güçlü olduğu sektörlerde kümelenmeyi sağlamalı. En az 10-15 şirketle bu kümelenmeleri sağlayabilirsek ihracattaki paylarımızın artacağını düşünüyoruz. Bizim için mermer bu konuda çok uygun bir sektör. Bu konuda çalışmalar yapacağız. Hükümetimizin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar. Bizim hedefimiz de en az 1 milyar dolar. Belediye Başkanımızın katkıları ile takımlarımız süper liglere geçti. Futbol takımı da süper lige çıkacaktır. İhracatta da süper lige çıkacağımıza inanıyoruz.”
Açılış konuşmaları sonrasında düzenlenen panelin moderatörlüğünü TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Hilmi Develi yürüttü. Panelde Denizbank Marmara Bölge Müdürü Burak Bozkaya, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Şube Müdürü Cavide Topbaş, KOSGEB KOBİ Geliştirme Başkanı Erdal Çınar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden Uzman Hasan Baştaş, TEYDEB-MAKİTEG (Makine İmalat Teknolojileri Grubu) Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay, KGF A.Ş. Afyonkarahisar Temsilcisi Veli Doğan ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Zülgari Özdemir, katılımcılara temsil ettikleri kurum ve kuruluşların KOBİ’lere ve girişimcilere verdikleri destekleri aktardılar.
KOSGEB KOBİ Geliştirme Başkanı Erdal Çınar, KOSGEB’in destekleri hakkında yeni yol haritasını paylaştığı konuşmasında yerli üretimin desteklenmesine, yüksek teknolojinin yerli ve milli KOBİ’ler vasıtasıyla tabana yayılmasına, KOBİ’lerin ulusal ve  uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştıracak mekanizmaların oluşturulmasına ve KOBİ’lerin düşük maliyetli finansmana erişimlerinin sağlanmasına KOSGEB olarak çok önem verdiklerini açıkladı.
DenizBank Marmara Bölge Müdürü Burak Bozkaya, KOBİ Bankacılığı konusunda DenizBank’ın son yıllarda en hızlı büyüyen bankalardan biri olduğunu ifade etti. Bozkaya, Kredi Garanti Fonu (KGF) olanaklarından KOBİ’leri yararlandırma konusunda çok işlevsel sonuçlar aldıklarını ve KOBİ’lerin finans konusunda yol arkadaşı olduklarını söyledi.
TÜBİTAK TEYDEB-MAKİTEG (Makine İmalat Teknolojileri Grubu) Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay, kurum olarak teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge alanında sağlanan destekler konusunda bilgi verdi. Özbay özel sektör kuruluşlarının, proje esaslı araştırma-teknoloji geliştirme faaliyetlerine kaynak ayırmalarını özendirecek, risk paylaşımlı destek mekanizmaları geliştirdiklerini, sanayi kuruluşlarının kendi aralarında, üniversitelerle ve araştırma kurumlarıyla ulusal/uluslararası işbirliği ve teknoloji transfer mekanizmaları oluşturmalarına katkıda bulunduklarını anlatarak, sağladıkları destekler hakkında bilgi verdi.
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Şube Müdürü Cavide Topbaş ise “Mal İhracatına Yönelik Devlet Destekleri” konulu sunumunda ihracata yönelik devlet yardımlarını aktardı. İhracata hazırlık destekleri kapsamında UR-GE ve pazara giriş belgeleri, pazarlama destekleri kapsamında pazar araştırması, fuarlara katılım, yurt dışı birim destekleri ve yüksek katmadeğere yönelik desteklerle ilgili de tasarım ve marka, Turkquality destekleri hakkında KOBİ temsilcilerini bilgilendirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden Uzman Hasan Baştaş, bakanlığın yatırım teşvik sistemi hakkında bilgi vererek, bölgesel farklılıkların azaltılması, yeni yatırımların özendirilmesi ve istihdamın artırılmasına yönelik devlet katkısı ile yürütülen teşvik sisteminin Afyonkarahisar ölçeğinde yatırımcılara ne gibi avantajlar sağladığını anlattı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Zülgari Özdemir ise TKDK ve gerçekleştirdiği faaliyetler, desteklenen sektörler, IPARD I VE IPARD II dönemi yatırım tabloları, 3. başvuru çağrı dönemi ve destekler kapsamında yürütülen projeler sonunda Afyonkarahisar iline kazandırılan örnek yatırımlar hakkında katılımcılara bilgilendirdi.
KGF A.Ş. Bölüm Müdürü Mert Köprücü, KGF’nin kredi veren bir kuruluş olmamakla birlikte finansmana erişim noktasında kefalet yolu ile KOBİ’lerin yanında olduğunu ifade etti.  KOBİ’lere 200 milyon liraya kadar kredi teminatı sağlayabildiklerini kaydeden Köprücü, Hazine ile imzalanan protokolle işletme kredileri için azami 1 yıl olmak üzere ödemesiz dönem imkanı getirildiğini, KOBİ’ler için kefalet oranının yüzde 85’ten yüzde 90’a, KOBİ dışı firmalar için kefalet oranının yüzde 75’ten yüzde 85’e, ihracatı ve döviz kazandırıcı faaliyeti olan KOBİ ve KOBİ dışı firmaların banka kaynaklı ve Eximbank kaynaklı TL/YP kredileri için bankalar üzerinden gelen kefalet taleplerinde kefalet oranının yüzde 85’ten yüzde 100’e, kefalet başvurularında ‘vergi ve SGK borcu yoktur’ yazılarının geçerlilik sürelerini 30 günden 90 güne yükseltildiğini anlattı.
Etkinlik katılımcıların sorularının cevaplanması sonrasında yapılan ikili görüşmelerle tamamlandı.

Yorumlar (0)