banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

TOSYÖV, KOSGEB ve KGF işbirliğiyle yapılan toplantıyla; KOBİ destekçileri Mardin’de buluştu

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğinde, Dicle Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde, DenizBank, Bilkent Cyberpark, LOGO Yazılım ve KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi çözüm ortaklığında,

HABER 01.01.2019, 08:56 31.01.2019, 10:39
12578
TOSYÖV, KOSGEB ve KGF işbirliğiyle yapılan toplantıyla; KOBİ destekçileri Mardin’de buluştu
banner623

Dicle Kalkınma Ajansı, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Mardin Organize Sanayi Bölgesi, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası, Kızıltepe Ticaret Borsası, Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği ve TOSYÖV Mardin Temsilcisi Bedrettin Karaboğa’nın destekleriyle Mardin’de düzenlenen "KOBİ'lere ve Girişimcilere Sağlanan Destek Ve Finans Olanakları" konulu toplantıya bölgede faaliyet gösteren işletmeler ve girişimciler katıldı.
Mardin Valisi Mustafa Yaman, “Anadolu insanımızın önemli bir özelliği var, girişimcilik ruhu. Dünyanın hiçbir yerinde yok ancak sıkıntımız finans” dedi. Türkiye’de son 1.5 yıl içerisinde görülebilecek şehir haline gelen Mardin’in her alanda kabuğunu kırmayı sürdürdüğünü ifade eden Yaman, yaklaşık 10 bin yatak kapasiteli otellerin 6 ay tamamen dolduğunu ve 12 ay misafir ağırlayan bir şehir haline geldiklerini, bazen rezervasyonları iptal ettirmek zorunda kaldıklarını açıkladı. Yaman, sektörün yatırımcılarına bu noktada da çağrıda bulunduklarını kaydetti.
TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, TOSYÖV’ün Türkiye’de girişimciliği geliştirmek, KOBİ kavramını oluşturmak için kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi. Türkiye’nin darboğazda bulunduğu bu süreçte KGF’nin üstlendiği rolün önemine ve KOSGEB’in KOBİ’lerin gelişimindeki payına dikkat çeken Kuleyin, Almanlar’ın Sanayi 4.0 ve Japonlar’ın Toplum 5.0 kavramlarına değinerek, “TOSYÖV olarak KOBİ’lerin stratejik sorunlarına çözüm üreten kuruluş olduk, bugünlerde vizyonumuzu değiştirdik; KOBİ’lerin bilimsel ve teknolojik dönüşümünü sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Her yıl çeşitli şehirlerde ve merkezlerde toplantılar ve KOBİ Zirvesi düzenlediklerini anlatan Kuleyin, yüksek teknolojiye KOBİ’lerin erişmesini sağlamak gerektiğini dile getirdi.
Nezih Kuleyin günümüzde iş dünyasının en önemli sorunlarından birinin iş ahlakı bilincinin eksikliği dolayısı ile ticari ilişkilerde ortaya çıkan güven sorunu olduğuna da işaret etti. Kuleyin, özellikle iş etiği açısından kötü örneklerin ticari faaliyetlere büyük zararlar verdiğinin altını çizdi. Türkiye’deki ‘hatır çeki’ uygulamasını örnek veren Kuleyin, “Biz zor durumda kalan bir işletmeciyi kurtarmak veya yardımcı olmak için duygusal tepkilerle ve vefalı olmak adına yeni yöntemleri ortaya çıkarmış bir ülkeyiz. Aslında iş etiği konusunda hiçbirimiz tam olarak doğru davrandığımızı söyleyemeyecek durumdayız. Hepimizin az çok bir yönü iş etiği ile çelişir” diye konuştu.
DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, bankacılığı sadece kredi desteği olarak görmediklerini söyledi. 2016’da TOSYÖV ile çıktıkları yolda KOBİ’leri bilgilendirmek için aralarında Kayseri, Hatay ve Gaziantep’in de bulunduğu toplam 12 il gezdiklerini ve KOBİ’lerin yaşadığı zorlukların farkında olduklarını aktaran Kulaksız, bu zorlukları hep birlikte atlatmak için DenizBank’ın üzerine düşeni yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini ifade etti.
Turizmi en çok destekleyen banka olduklarını belirten Kulaksız, Türkiye’de turizme verilen kredilerin yüzde 17’sinin DenizBank tarafından verildiğinin altını çizdi. Kulaksız, Mardin’de konaklayan turist sayısının 2016’da 90 bin, 2017’de 240 bin olduğunu, 2018’de bu sayının Kasım ayı itibari ile 500 bini geçtiğini aktardı: “Ve bu sadece konaklayanlar! Günübirlik gelenler de dahil olursa bu sayı 3 milyon turiste ulaşıyor, Mardin bunu tek başına başarmış.” DenizBank olarak Mardin’in turizm potansiyelinin farkında olduklarını, turizmdeki tecrübe ve liderlikleriyle Mardinliler’e ve Mardin’de yatırım yapacak firmalara kapılarının açık olduğunu dile getiren Kulaksız, tarihin çok değerli olduğu Mardin’in destek programları, ağır sanayi yatırımları ve Dicle Kalkınma Ajansı’nın desteği ile tarım ve turizm alanı dışında da çok büyüyeceğini kaydetti.
Murat Kulaksız “Mardin’de hem tarımla uğraşan çiftçi ve küçük işletmeler, hem tarıma dayalı veya imalatçı esnaf ve KOBİler’e DenizBank olarak hizmet sunmaya devam ediyoruz” diye konuştu. Kulaksız, KOBİ ve esnaflar için DenizBank olarak İşletme Kart, Hızlı Kredi gibi kısa ve kolay finansman olanaklarının yanı sıra POS, Çek Karnesi gibi tahsilat ve ödeme amaçlı hizmetler de sunduklarını, ihracatçı ve imalatçılar için gereken özel krediler ile KGF destekli krediler ve KOSGEB desteklerine her KOBİ’nin DenizBank ile ulaşabileceğini dile getirdi. Kulaksız, İşletme Kart ile ilgili olarak tek kart limiti ile hem ticari kredi kartı, hem ticari kredi, hem de ticari kurtaran hesap hizmeti sunduklarını, İşletme Kart sahibi KOBİ’lerin kısa ve orta vadedeki finansman ihtiyaçlarını tek kart ile karşılayabileceğini aktardı ve “Bu kartı 360 bin kişi kullanıyor, biz bu 360 bin kişi adına yatırım yapıyoruz” dedi.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, “Her zaman yatırımcıya destek olmaya hazırız. DİKA olarak bizim işimiz aslında yatırım yapmak değil, yatırımcının önünü açmak. Yani suyu veren değil, suyu veren kanalları göstermek” sözleriyle ajansın vizyonunu açıkladı.
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Özçelik, Türkiye’nin genel olarak üretmek yerine tüketime doğru yöneldiğine dikkat çekti. Mardin’de KOBİ’lerin biraz makine, insan gücü ve sermaye ile yapmaya çalıştığı faydanın önemine değinen Özçelik, “Cançekişen KOBİ’lerimizin sıkıntıdan kurtulması için çözüm bulmak gerekmektedir bu konuda bölgedeki KOBİ’lerden talepler oldukça fazla” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelin moderatörlüğünü TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Hilmi Develi yürüttü.  Panelde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Uzmanı Alican Kahya, KOSGEB Hukuk Müşaviri Murat Durgan, TÜBİTAK  Makine İmalat Teknolojileri Grubu Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay, KGF Şanlıurfa Şube Müdürü Özgür Aydın, Denizbank Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Pervin Dinçer Altunhan ve Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ katılımcılara temsil ettikleri kurum ve kuruluşların KOBİ’lere ve girişimcilere verdikleri destekleri anlattılar.

Yorumlar (0)
banner557