banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye, 2023’te Ay’a roket fırlatacak, “Gökyüzüne bak, Ay’ı gör”

Türkiye’nin uzay yolculuğu başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Türkiye Uzay Ajansı’nın hazırladığı Milli Uzay Programı’nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

HABER 01.03.2021, 00:00 29.03.2021, 15:23
23534
Türkiye, 2023’te Ay’a roket fırlatacak, “Gökyüzüne bak, Ay’ı gör”

Program ile 2023’te Ay’a roket fırlatılacak. İlk Türk astronotu bilim misyonuyla uzaya gönderilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Türkiye Uzay Ajansı tarafından hazırlanan Milli Uzay Programı,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde açıklandı.
Türkiye’nin uzay politikaları alanındaki 10 yıllık vizyon, strateji, hedef ve projelerinin belirlendiği, 10 maddelik stratejik hedeflerden oluşan program ile  2023’te Ay’a roket fırlatılacak, uluslararası işbirliğiyle milli ve özgün hibrit roketle Ay’a sert iniş gerçekleştirilecek. 2028’de fırlatma bu kez milli roketle yapılacak ve Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirilecek. İlk Türk astronotu bilim misyonuyla uzaya gönderilecek.
Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın tanıtım törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Bakanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, eski Başbakan Binali Yıldırım, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Ankara Valisi Vasip Şahin, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ve TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST) katılacak öğrenciler, büyükelçiler, Türk ve yabancı basın mensupları katıldı.
“Ay’a gidiyoruz”: Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gökyüzüne Bak Ay’ı Gör” sloganıyla dünyaya ilan ettiği programın Türkiye’nin uzaydaki yol haritası olduğunu söyledi: “Milli Uzay Programındaki birinci ve en önemli hedefimiz, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında aya ilk teması gerçekleştirmektir. Evet, Ay’a gidiyoruz.”
GÖKTÜRK-3 sırada, İMECE 2022’de uzayda: Erdoğan, kendi ürettiğimiz, 2012’de uzaya fırlattığımız istihbarat uydumuz GÖKTÜRK-2’nin ardından şimdi sırada planlama çalışmaları devam eden GÖKTÜRK-3’ün yer aldığını,  TÜBİTAK UZAY’ın geliştirdiği ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz İMECE’yi de 2022’de uzaya fırlatacağımızı, yerli ve millî imkanlarla ürettiğimiz ilk haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6-A’yı da 2022’de uzaydaki yörüngesine yerleştireceğimizi açıkladı.
En büyük teleskop: Erdoğan, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin Türkiye’nin en büyüğü olan 1.5 m çapında bir teleskobu barındırdığını, Erzurum’da, Karakaya Tepeleri üzerinde, 3 bin 170 m yükseklikte Doğu Anadolu Gözlemevi’ni inşa ettiklerini, tesis tamamlandığında, 4 m çapındaki Türkiye’nin en büyük optik ve ilk kızılötesi teleskobunu devreye almış olacaklarını anlattı.
Milli Teknoloji Hamlesi: Erdoğan, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Türkiye’yi kritik ve özgün teknolojilerin üreticisi yapma hedefine kilitlendiklerinikaydeden Erdoğan, “Türkiye’nin bu devrimi gerçekleştireceğinden, uzay yarışında güçlü bir aktör olarak yerini alacağından en ufak bir şüphe duymuyorum. Göklere en çok yakışan bayrağı, yani ay yıldızlı bayrağımızı hak ettiği yerlere taşıyacağız. Ayağımız dünyada, gözümüz uzayda olacak. Kökümüz dünyada, dallarımız göklerde olacak.”
Stratejik 10 hedef: Ay görevi. Yerli uydu.  Bölgesel konumlama. Uzay limanı. Uzay havası. Uzay nesneleri. Uzay sanayisi. Uzay Teknolojileri Geliştirme Bölgesi. Uzay farkındalığı. Türk Astronot.
İmzalar atıldı: Milli Uzay Programı’nın hayata geçmesi için kamu, üniversite ve özel sektörden paydaşlarla yürütülen çalışmaları somutlaştıracak 4 protokol ve sözleşme imzalandı: Türkiye Uzay Ajansı koordinasyonunda TUSAŞ, TÜRKSAT ve TÜBİTAK UZAY arasında ‘Milli Uydu Üretim Şirketi Kurulmasına İlişkin Protokolü’. Türkiye Uzay Ajansı ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında ‘Havacılık ve Uzay Teknolojileri Alanlarında Bilimsel ve Teknolojik İş Birliği Protokolü’. Türkiye Uzay Ajansı, Sabancı Üniversitesi ve TÜBİTAK Uzay arasında ‘Artırılmış X-Işını Zamanlama ve Polarimetri Uydusu Geniş Alan İzleme Uygulama Yazılımı Proje Sözleşmesi’ (geniş alan gözleme teleskobunun yazılımı).  Türkiye Uzay Ajansı, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve ODTÜ Teknokent arasında kurulacak ‘Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Ortak Ar-Ge ve Teknoloji Geliştirme Çalışmaları Yapılması ve İşbirliği Protokolü.’

TEKNOFEST 2021 ateşlendi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) yürütücülüğünde 21-26 Eylül’de, Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021’in tanıtım toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
İlkokul, ortaokul, lise, üniversite, lisansüstü ve mezun seviyesine kadar her düzeyden genç, hayallerini gerçekleştirmek, hünerlerini sergilemek için TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları’na başvurabilecek. Bu yıl ön eleme aşamasını geçen takımlara toplamda 5 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteği sağlanıyor. TEKNOFEST’te yarışıp dereceye girmeye hak kazanan takımlar ise 5 milyon TL’nin üzerinde ödülün sahibi olacak. Festivalde ilk kez; Karma Sürü Simülasyon, İletişim Teknolojileri, Savaşan İHA, Yapay Zeka, Kültür ve Turizm Teknolojileri, Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri, Tarımsal İnsansız Kara Aracı, Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışmaları düzenlenecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır, bu yıl 19 farklı üniversitenin TEKNOFEST’te paydaşları olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, festivalin bu yıl gündem belirleyecek etkinliklerle gençlere heyecan vereceğini kaydetti. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul’da bu dev organizasyona 2021’de yeniden ev sahipliği yapmaktan büyük sevinç ve heyecan duyduklarını paylaştı.T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST bünyesinde her yıl daha fazla yarışma kategorisi açtıklarını, bu yıl da bazılarını ilk kez yapacakları 35 farklı kategoride yarışma olacağını açıkladı.

Dünyanın ilk seri üretim sürücüsüz elektrikli otobüsü
Türk mühendisleri tarafından üretilen dünyanın ilk seri üretim sürücüsüz elektrikli otobüsü Ankara’da görücüye çıktı. Karsan Otonom Atak Electric’in ilk yolcusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde otobüsü inceleyen Erdoğan, kabine toplantısına da sürücüsüz elektrikli otobüs ile gitti.
Etkinliğe Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Karsan CEO’su Okan Baş, ADASTEC Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güçlü ve ADASTEC CEO’su Ali Ufuk Peker de katıldı.
Yüzde 100 elektrikli, yayalara duyarlı: Otonom Atak Electric, Karsan ve ADASTEC işbirliğiyle geliştirilen Avrupa ve Amerika’nın ilk gerçek yol koşullarında kullanıma hazır, yüzde 100 elektrikli, sürücüsüz, yapay zekalı, yayalara duyarlı, ‘seviye 4 otonom’ otobüsü.
“Elon Musk’a ‘Atla gel, biz ne yaptık’ diyeyim”: Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk ile bir görüşme yaptığını hatırlatan Erdoğan, kendisine bu konuları görüşmeye hazır olduklarını söylediklerini kaydetti: “Tesla, sadece bunun için buraya gelir söyleyeyim.  Elon Musk’a, ‘Sen hep ben yapıyorum diyorsun ama atla gel, bak biz ne yaptık’ diyeyim ona.”
Gösterim aracı değil, seri üretim: Etkinliğe katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Twitter hesabından aracın, ön gösterim aracı da değil, seri üretim hattından çıkarak satışı gerçekleşen, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen dünyanın ilk seri üretim 4. seviye sürücüsüz elektrikli otobüsü olduğunu aktardı.
Önce Romanya, sonra ABD: Otobüsün ilk satışı Romanya’ya yapıldı, Şubat’ta kullanımına başlanacak. Otobüs, ABD Michigan Eyaleti’ne de Mayıs’ta teslim edilecek.

TOGG’un havası yerinde
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ile Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) arasında ‘Meteorolojik Verilerin Paylaşımına İlişkin Protokol’, Bilişim Vadisi’nde imzalandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’yi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapma vizyonunun nişanelerinden, otomobilden çok akıllı yaşam teknolojisi olan TOGG ve MGM arasında imzalanan protokolle meteorolojik verilerin paylaşımının mümkün hale geleceğini söyledi. Varank, işbirliğinin mobilite ekosistemimizde öncü bir adım olacağını kaydetti.
Bakan Varank, sektörle yakın temas içerisinde hazırlanan ‘Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası’nı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu. Varank, bu yol haritasının ortaya koyduğu en önemli projelerden biri olan ‘Mobilite Açık Veri Setinin Oluşturulması’ konusunda ilk adımı da attıklarını söyledi.
“Veriler anlık iletilecek”: Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, rota boyunca MGM’den hava durumu verilerinin anlık olarak araca iletileceğini belirterek, böylece meteoroloji istasyonu sayısını artırmış olacaklarını söyledi.
Sensörler devrede: TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, protokolle üretilen verilerin karşılıklı olarak paylaşılacağını, faydalı bir ekosistem oluşacağını kaydetti.
Anlık ve hassas veri: TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, “Anında bulunduğu yerde en hassas veriye sahip olması, özellikle hedef rota boyunca yapılacak bilgilendirmelerin ötesinde rotaların önerilmesi güvenlik açısından önemli” dedi.
Meteorolojik gözlem: Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, Türkiye’nin Otomobili’nin akıllı yaşam platformuna sağlayacakları bilgilerle katmadeğer oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

Türk sanayicisinin vitrini
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, video konferans yöntemiyle yapılan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) 2020 Yılı Sektör Raporu Lansman Toplantısı’nda, Pandeminin dünya ekonomileri ve tedarik zincirlerine etkisini anlattı, ekonomi ve hukuk alanındaki reform gündeminin hayata geçmesiyle 2021’in 2023 hedefleri doğrultusunda bir atılım yılı olacağına inandığını paylaştı.
Öncü sektör: Varank, beyaz eşya sektörünün, markalaşma, tasarım, ölçek ekonomisi ve AB standartlarına uyum bakımından örnek ve öncü olduğunu aktardı: “Bugün Avrupa’nın birinci, dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üssü konumuna erişmiş durumdayız. Avrupa’da otomasyon seviyesi en yüksek üretim tesislerine sahibiz. Dünyanın en az enerji tüketen ürünlerini üretiyoruz. 4. Sanayi Devrimi uygulamalarında dünyadaki iyi uygulama örneklerini bir araya getiren ‘Global Lighthouse Network’ girişiminde yer alan şirketlerimiz var. Yine sürdürülebilirlik konusundaki en prestijli endekslerden Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Türk firmalarımız da yer alıyor. Sektör bu özellikleriyle adeta Türk sanayinin uluslararası pazarlardaki vitrini konumunda.”
EL-TEK çalışmaları: Varank, Bakanlık bünyesinde oluşturulan Elektrik-Elektronik Sanayi Teknik Komitesi’nin (EL-TEK) mevzuat uyumuna yönelik çalışmalarına devam ettiğini, Türkiye’de ve AB’de 1 Mart 2021 itibariyle yürürlüğe girecek ‘Yeni Enerji Etiketi Yönetmeliği’ kapsamındaki mevzuat uyumu çalışmalarında son aşamaya geldiklerini anlattı.
YatırımAB programı: 2021-2027 dönemi için YatırımAB (InvestEU) Programı oluşturulduğunu açıklayan Varank, programla, yeşil ve dijital dönüşüm için gerekli yatırımlara yönelik kaynak ve bütçe garantisi sağlanacağını duyurdu.
İhracatımız 20 yılda 10 kat arttı: TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer de sektörün 170 ülkeye ihracatı olduğunu belirtti: “İhracatımızın yüzde 70’ini AB’ye ihraç ediyoruz. Son 20 yılda ihracatımız 10 kat artmış durumda.”

Yorumlar (0)