banner565

banner472

banner458

banner457

“Türkiye olarak yüzde 4.7 olarak büyümemiz sevindirici”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İş Konseyleri 2023 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurulları ve 5. Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nde konuşan Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat; “Son 13 çeyrekte Türkiye ekonomisi büyümeye devam etti. Almanya’nın yüzde 0.6 küçüldüğü, Euro bölgesinin yüzde 0.5’lerde büyüdüğü bir tabloda bizim Türkiye olarak yüzde 4.7 olarak büyümemiz sevindirici” dedi.

HABER 01.02.2024, 00:00 23.02.2024, 09:12
18084
“Türkiye olarak yüzde 4.7 olarak büyümemiz sevindirici”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İş Konseyleri 2023 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurulları’nı ve 5. Ticari Diplomasi Ödül Töreni’ni, İstanbul’da gerçekleştirdi. DEİK çatısı altında ‘Ülke Bazlı İş Konseyleri’, ‘Sektörel İş Konseyleri’ ve ‘Özel Amaçlı İş Konseyleri’ olarak faaliyet gösteren 151 İş Konseyi’nin Seçimli Genel Kurulu aynı gün eş zamanlı yapılarak, DEİK İş Konseylerinin yeni dönem Başkanları ve Yürütme Kurulu Üyeleri seçildi.
Seçimli Olağan Genel Kurullarının ardından T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK Yönetim Kurulu Üyeleri, DEİK İş Konseyi Başkanları ve diplomatik misyon temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen DEİK 5. Ticari Diplomasi Ödülleri Töreni’nde, 2023’te ‘Kaynak Geliştirme’, ‘Üye İlişkileri’, ‘Medya Görünürlüğü’, ‘Networking’, ‘Diaspora’ ve ‘Üstün Performans’ alanlarında gerçekleştirdikleri faaliyetleriyle 6 kategoride 12 ödül ile ticari diplomasinin EN’leri ödüllendirildi.

“DEİK, görevini başarıyla yapıyor”
DEİK, İş Konseyleri 2023 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurulları ve 5. Ticari Diplomasi Ödül Töreni’de konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, şunları ifade etti: “Türkiye’nin ihracatı 2023’ün 3. çeyreğinde yüzde 5.9 arttı ve 9 ayı ortalama yüzde 4.7 büyümeyle geçirdi. Son 13 çeyrekte ise Türkiye ekonomisi kesintisiz şekilde büyümeye devam etti. Almanya’nın yüzde 0.6 küçüldüğü, Euro bölgesinin yüzde 0.5’lerde büyüdüğü bir tabloda bizim Türkiye olarak yüzde 4.7 olarak büyümemiz sevindirici. 2024’ün ortalarında ve ikinci yarısında daha canlı bir ekonomik tablo ile daha canlı bir küresel ticareti görmeyi ümit ediyoruz. DEİK ise bu minvalde dünyanın hemen her ülkesinde muhatap kuruluşlarıyla tesis ettiği iş konseyleri platformları ile eşine az rastlanabilir bir iletişim kapasitesiyle bizim için iftihar vesilesi olan bir kuruluş olarak her zaman görevini başarıyla yapıyor” açıklamasını yaptı.
Bakan Bolat, “Bu yılın ilk 19 gününde 256 milyar doların üzerine çıktık yıllık bazda. Orta Vadeli Program’daki (OVP) 255 milyar dolar hedefimizi geride bıraktık. Bunun yanında hep birlikte 267 milyar dolara ulaşacağız. İnşallah yüzde 4.5-5 civarında ihracatımızda artışı sağladığımız taktirde 267 milyar dolar mal ihracat hedefimizi geçeceğiz. 2025’te 287 milyar dolar ve 2026’da 302 milyar dolar hedeflerimizi yakalayacağız” diye konuştu.

“Lojistikte toplamda 100 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahibiz”
Bakan Bolat, 2023 yılını 55 milyon turist sayısı ile dünyada 4. büyük ülke konumunda tamamladıklarını belirterek, turizm gelirleri olarak ilk 9 ayda 41.4 milyar dolar ile yılı da 50 milyar dolar turizm geliriyle kapatıp dünyada 7. sırayı elde etmiş olacaklarını söyledi: “Lojistikte toplamda 100 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahibiz. Dünyada 11, Avrupa’da 5. sıradayız. Oyun sektöründe 362 milyon dolarlık yabancı yatırım bu sektöre geldi 2023’te.”

“İş Konseylerimizle ticari diplomasi faaliyetlerimize devam edeceğiz”
Küresel enflasyonun aşağı giden eğilimiyle faiz artırım sürecinin de sona yaklaştığına dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak şunları söyledi: “Türkiye olarak 2024 büyüme hedefimiz yüzde 4 olarak belirlendi. 2023 ihracat hedefimizi zor koşullara rağmen aşarak 255.8 milyar dolara ulaştık. Hizmet ihracatımızla beraber bu yıl 375 milyar dolar hedefimiz var. Bu bağlamda her bir İş Konseyimizden beklentimiz, ihracatımızı arttırma önceliğimizin yanında, dış ekonomik ilişkilerimizin tümünde, o ülkeyle ve sektörle ilişkimizi sayısal olarak lehimize geliştiren somut adımlar atmak, buna fiili katkı sağlamak. DEİK ailemizde, İş Konseylerimiz ile birlikte bir kanadımız ülkemiz, diğer kanadımız dünya olmak üzere küresel ticari diplomasi faaliyetlerimizle Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz.”
DEİK İş Konseyleri 2023 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurulları ile DEİK’in yenilenirken kurumsal hafızasını da canlı tutan bir dinamizm ile ticari diplomasi faaliyetlerine devam edeceğini ifade eden Olpak; “Seçimler sonucunda, 46 DEİK Üyemiz ilk defa İş Konseyi Başkanı oldular. 22 Başkanımız 3. dönem kuralı gereğince görevini bıraktı. 66 Başkanımız da görevlerine tekrar seçildi ve 11 de kadın başkanımız var” dedi.

Ticari diplomasinin EN’leri ödüllendirildi
Kaynak Geliştirme kategorisinde; A grubunda DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi, B-C grubunda DEİK/Türkiye-Cezayir İş Konseyi birinci,
Üye İlişkileri kategorisinde; A grubunda DEİK/Türkiye-İspanya İş Konseyi, B-C grubunda DEİK/Türkiye-Bahreyn İş Konseyi birinci,
Medya Görünürlüğü kategorisinde; A grubunda DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi, B-C grubunda DEİK/Türkiye-Gürcistan İş Konseyi birinci,
Networking kategorisinde; A grubunda DEİK/Türkiye-Çin İş Konseyi, B-C grubunda DEİK/Türkiye-Singapur İş Konseyi birinci,
Diaspora kategorisinde; A grubunda DEİK/Türkiye-Hollanda İş Konseyi, B-C grubunda DEİK/Türkiye-Venezuela İş Konseyi birinci,
Üstün Performans kategorisinde; A grubunda DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi, B-C grubunda DEİK/Türkiye-Avustralya İş Konseyi birinci olarak ödül aldı.

Yorumlar (0)