banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye’nin TTO’ları İstanbul’da buluştu

Türkiye’de faaliyet gösteren teknoloji transfer ofislerini (TTO) bir araya getiren Teknoloji Transfer Ofisleri Buluşması’nın ikincisi gerçekleştirildi. Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte, TTO’ların girişimcilik ekosistemi içindeki rolü ve önemi değerlendirildi.

HABER 01.11.2018, 00:00 29.11.2018, 09:07
4553
Türkiye’nin TTO’ları İstanbul’da buluştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ev sahipliğinde düzenlenen Teknoloji Transfer Ofisleri Buluşması, Türkiye’de hizmet veren TTO’ları bir araya getirdi. Bakanlık, TÜBİTAK ve TTO’ların katılımı ile bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlikte, TTO ekosisteminin sağlıklı gelişimini nasıl sürdürebileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantıya; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Muhammed Bilal Macit, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bahri Şahin, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) Başkanı Prof.Dr. Hamit Serbest, Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof.Dr. Mesut Güner ile TTO yetkileri katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Muhammet Bilal Macit, teknoparkların önemli bir mekanizmasının da TTO'lar olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "Mesele, sadece üniversitedeki akademisyenlerin, girişimcilerin sanayiye destek vermeleri değil. Topyekün bütün bölgedeki, hem firmaların hem sanayinin hem üniversitelerin bilginin ticarileşmesi noktasında, büyük bir emek ve çıktı ortaya koyabileceklerine inanıyorum. Kurumsallaşmayı da çok önemsiyorum. Çok iyi girişimcilerimizin, mühendislerimizin, hatta teknoloji transfer ofislerimizin kurumsallaşmayı sağlayamadığı için sürdürebilir olamadığını görüyorum. Bugün Türkiye'de devlet, uzun bir süredir Ar-Ge, üniversite-sanayi çıktısı olsun diye teşvik mekanizmalarını çok ciddi anlamda kullanıyor. Genelde bunlar muafiyetler olabildiği gibi özellikle TÜBİTAK üzerinden çok somut nakdi destekler de olabiliyor. Ancak bunların hepsi bir gün bitecek. Yani bugün teknoparklar, Ar-Ge merkezleri özelinde Ar-Ge teşvikleri, 2023 görünüyor... Sonrası için şimdiden hazırlığa başlıyoruz. TTO'lar için de destekler süreli destekler olabiliyor. Bir gün bütün bu destekler ortadan kalktığında da bütün bu ekosistemin mekanizmalarını öyle bir sistemleştirmemiz gerekiyor ki; sistem kendi kendine yürüyebilsin."
TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal da GSYH'den Ar-Ge'ye ayrılan payın arttığını ancak yeterli olmadığını belirterek, kurumların kendilerini 2023 hedeflerine göre regüle etmeye çalıştığını ifade etti. TÜBİTAK’ın orta ve yüksek teknolojiyi desteklemeye ağırlık vereceğinin altını çizen Mandal, “Orta ve düşük teknolojiyi desteklemiyoruz. Ayrıca yerli ve milli üretim sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bir trend olacak. TÜBİTAK olarak bu süreçte nitelikli bilgi ve nitelikli insana yatırım yapacağız” dedi. TÜBİTAK’ın sunduğu destek ve teşvikler  hakkında teker teker bilgi veren Mandal, TTO destek modellerinde değişikliklere gidecekleri anlattı ve özellikle proje yerine platform desteklerinin ağırlık kazanacağını söyledi. Mandal, 4 yıllık platform desteğinin maliyetinin 50 milyon TL olacağını, süreci de TTO’ların yönetmesi gerektiğini aktardı.

"Bilginin kaynağı üniversitelerdir"
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bahri Şahin ise 2013 yılından itibaren TTO'ların faaliyete geçtiğini, devletin Ar-Ge ve inovasyon konularında birçok destek verdiğini ifade ederek, desteklerin çıktıları ve bütün paydaşların görevlerini yapıp yapmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi.
Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof.Dr. Mesut Güner, sadece eğitim temelli üniversite anlayışının yerini eğitimle birlikte araştırmaya ve ticarileşmeye de önem veren 3. nesil üniversitelere bıraktığını belirterek, “Bu nedenle birçok üniversitemiz stratejik planlarında araştırma ve eğitimle eşit önemde yeni hedefler belirlemeye başlamış durumdalar. Bununla birlikte, Türkiye’nin girişimcilik iklimi açısından teknoloji transfer ofislerinin kritik bir noktada bulunduğu da bir gerçek. TTO buluşmasının ikincisini gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Yorumlar (0)