banner565

banner472

banner458

banner457

Yapısal reformlar hayata geçirilecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada; ekonominin rekabet gücünü ve verimliliğini artırıcı yapısal reformların hayata geçirileceği bildirildi.

HABER 01.02.2024, 00:01 23.02.2024, 09:16
16848
Yapısal reformlar hayata geçirilecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada; ekonominin rekabet gücünü ve verimliliğini artırıcı yapısal reformların hayata geçirileceği, bu doğrultuda etkin ve kararlı adımların eş güdüm içerisinde atılacağı bildirildi.
Enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi neticesinde 2023 sonu enflasyonunun, Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin altında kaldığı hatırlatılan açıklamada, mali disiplinin yeniden tesisine yönelik alınan tedbirler sayesinde bütçe açığının milli gelire oranının, OVP’de öngörülen seviyeden çok daha olumlu bir düzeyde gerçekleştiği vurgulandı.
2024’te büyümenin daha dengeli ve sürdürülebilir olması, istihdam artışının devamı, dezenflasyon süreci, verimliliğin artması, cari açıkta iyileşmenin sürmesi ve sosyal refahın korunmasının, yine temel öncelikler arasında yer alacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz bugünkü EKK toplantısında görüşülen konular şunlardır; kripto varlık ekosistemini düzenlemek amacıyla yapılan mevzuat çalışmalarında gelinen aşama değerlendirilmiştir. Taslak yasa teklifinin içerisinde yer alacak hususlar değerlendirilerek düzenlemenin önümüzdeki günlerde yasalaşması ile ülkemizin gri listeden çıkması için gerekli koşullardan biri yerine getirilmiş olacaktır.”
Kamu maliyesinin sürdürülebilirliğini desteklemek üzere Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) faaliyetlerini makroekonomik, sektörel, sosyal politikalarla uyumlu ve etkin bir şekilde sürdürmesini sağlayacak KİT yönetişim reformuna ilişkin yapılan çalışmalarla önümüzdeki dönemde atılacak adımların ele alındığı aktarılan açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda yapılan bu çalışmaların nihai hale getirilerek 2024 içinde hayata geçirilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.
Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, Grup Başkanı Abdullah Güler ve Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci katıldı.

“Kalkınma hamlemize kararlılıkla devam edeceğiz”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından, Resmi Gazete’de yayımlanan, 2024 Yılı Yatırım Programı’nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı’na yönelik değerlendirmelerde bulundu.
“Kalkınma hamlemize kararlılıkla devam edeceğiz” diyen Yılmaz, 2024 Yılı Yatırım Programı’ndaki projelerin belirlenmesinde azami oranda seçici davrandıklarını, 12. Kalkınma Planı’nda öngörülen projeler, deprem riski nedeniyle başlanması zaruret arz eden projeler ile sosyal ve ekonomik etkisi güçlü olup ivedilikle ekonomiye kazandırılması gereken projelere öncelik verdiklerini ifade etti: “Kamu kurumları tarafından yürütülecek 12 binin üzerinde projenin toplam tutarı yaklaşık 7.3 trilyon TL’ye ulaşmaktadır. Projelere tahsis edilen toplam ödenek miktarı 1 trilyon TL’yi aşmaktadır. Deprem tedbirlerine yönelik olarak toplam 510 milyar TL tutarında projeye yer verilmiştir. Program kapsamındaki ödenekten en yüksek payı yüzde 31.7 ile ulaştırma-haberleşme sektörü alırken, eğitim sektörüne yüzde 15, madencilik sektörüne yüzde 10.5, tarım sektörüne yüzde 10, sağlık sektörüne ise yüzde 9.4, diğer sektörlere ise yüzde 23.4 pay ayrılmıştır. Büyüme stratejimizle uyumlu olarak daha fazla yatırım alanı oluşturmak, üretimi ve istihdamı artırmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, imalat sanayisi sektöründe yüzde 156 artışla 15.2 milyar TL ödenek tahsis edilmiştir.”

Yorumlar (0)