banner565

banner472

banner458

banner457

Yerli ve milli üretim yapan Hürmak Makina Ar-Ge ve ihracatla büyüyor

Gelişen üretim hacmiyle kabuğuna sığmayan Hürmak Makina, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 18 bin m2’lik kendi fabrikasına taşınacak ve Ar-Ge Merkezi kuracak.

HABER 01.11.2020, 00:01 28.11.2020, 19:20
20989
Yerli ve milli üretim yapan Hürmak Makina Ar-Ge ve ihracatla büyüyor

Hürmak Makina Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burç Angan, Rusya Hükümeti ile işbirliği doğrultusunda ilk etapta 50 enjeksiyon makinesini üretip pazara sunmayı hedeflediklerini açıklıyor.
Hürmak Makine Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burç Angan, “Gelişen üretim hacmimiz ve üretim alanı ihtiyacımızla önümüzdeki sene Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 18 bin metrekarelik kendi fabrikamıza geçeceğiz. Taşınacağımız yeni üretim sahamızda ayrıca bir Ar-Ge Merkezi kurma planımız var ve altyapımızı buna uygun hale getirmek üzere çalışıyoruz” diyor.
Hürmak Makina’nın Rusya hükümeti ile bir işbirliğinin söz konusu olduğunu belirten Burç Angan, “İlk etapta yılda 50 enjeksiyon makinesinin Rusya’da gerçekleştireceğimiz stratejik ortaklıklarla üretilip pazara sunulması hedefleniyor. Bu planlarımıza bu sene pandeminin etkisi ile hızlı giriş yapamadık ancak önümüzdeki seneler itibariyle BDT bölgesi ve dünyada adımızı daha fazla duyurur hale geleceğiz” açıklamasını yapıyor.
Türkiye plastik sektöründe 1969’dan bugüne faaliyet gösteren Hürmak Makina, Kocaeli Çayırova’da bulunan tesislerinde tamamen milli mühendislik ve tasarım ürünü olan plastik enjeksiyon makinelerini yurt içi ve yurt dışı pazarlarına sunuyor. Plastik ambalaj, otomotiv yan sanayi, tarım plastikleri, elektrik-elektronik sektörleri başta olmak üzere plastik imalatı yapılan 40’tan fazla sektöre hizmet veriyor. 2 kişinin İstanbul Yenibosna’da çıktığı bu üretim gayesi Kocaeli Çayırova’daki tesiste 80’e yakın personelle devam ediyor.
Burç Angan, anlatıyor: “Firmamızın kurucusu babam Adnan Angan’ın anlatımıyla, kuruluş yıllarında henüz 18 yaşındayken arkadaşı Yüksel Ralba; ‘Adnan gel bak şu makineyi taklit edip yapalım. İtalyan marka 90 tonluk bir makine. Bu Türkiye’de çok satılacak, plastik işi Türkiye’de çok büyüyecek’ demiş ve Avrupa’da iyi makinelerin üretildiği, Türkiye’de daha önce üretimi yapılmamış bir alana adım atılmış olmuş. Türkiye’de enjeksiyon makineciliğinin başlangıcı Avrupa’dan gelen eski makinelerle başladı ve günümüzde ileri teknoloji hatlar üretebilen konuma ulaştı.”
Burç Angan, son 10 yılda yurt dışı yapılanmaları ve bayilikleri ile pazar paylarını arttırmaya başladıklarını, bu girişimlerinin faydalı dönüşlerini de aldıklarını kaydediyor: “Polonya, Rusya ve Romanya’da kendi satış/servis şirketlerimiz var. Ana pazarlarımız Avrupa, Rusya ve Kuzey Afrika ülkeleri. Günümüzde müşterilerin pazarda direkt temas edecekleri bir adresleri olması büyük önem arz ediyor. Firmamız Hürmak Zenith, Hürmak eco, Hürmak prodigy serisi plastik enjeksiyon makineleri üretip ihraç ediyor. Kuruluşumuzdan bu yana yaklaşık 20 ülkeye ihracatımız söz konusu. Üretimimizin her yıl en az yüzde 70’ini ihraç ediyoruz.”

“Nicelikten önce nitelikli üretim”
Burç Angan, pazara ilişkin şu değerlendirmeyi paylaşıyor: “Pazara baktığımız zaman şu anda Avrupa üretimi makineler var. Yüksek teknolojili, stabil, verimli vs. ancak yüksek maliyetliler. Diğer taraftan Uzakdoğu var. Kendisini ne kadar geliştirirse geliştirsin adı Uzakdoğu olduğu için belli bir segmente hapsolmuş durumda. Orta segmentte arayış içerisinde olan da ciddi bir kitle var. Bu kitleye baktığımız zaman çoğu ikinci el, Avrupa makinesi kullanan bir kitle. Uzakdoğu kullanmıyorlar, ihtiyacını karşılamıyor. Avrupa’nın yenisine de gücü yetmiyor.”
Burç Angan, “Biz kendimize burayı hedefledik. Bu bize teknolojik olarak esnek olmayı, daha üst düzey ekipmanları makine üzerinde kullanma imkânı sağladı. Şimdi biz bu müşteriye yöneldiğimiz zaman teknolojik olarak da ileriye gitmeye başladık. Daha üst düzey sistemler geliştirmeye başladık. Şöyle bir üretim felsefemiz var: Nicelikten öte nitelikli üretime eğiliyoruz. Yılda 60-80 arasında makine üretiyoruz. Çok makine üretip çok satalım diye bir gayretimiz yok. Öte yandan her yıl ortalama bir araştırma-geliştirme projesini hayata geçiriyoruz. Halihazırda üzerinde çalıştığımız üç Ar-Ge projesi devam ediyor” diyor.
Burç Angan, şu bilgileri veriyor: “Son Ar-Ge çalışmalarından biri olarak; önceden ayrı ayrı üretilen harici döner tabla ve enjeksiyon ünitelerinin tek bir ürün haline getirileceği bir sistem geliştirdik. Söz konusu teknolojiyi ambalaj sektöründe kullanımına sunduğumuz müşterilerimiz kompakt bir üretim yapıyor. İki plakalı plastik enjeksiyon makinelerini 110 ton kapama kuvvetine kadar küçük üretim kabiliyetine eriştik. Bu alanda en yakın rakibimiz günümüzde 350 ton kapama kuvvetine kadar üretim yapıyor.
100 ton ile 750 ton mengene kapatma kuvvetine sahip makaslı, 200 ile 3200 ton mengene kapatma kuvvetine sahip ikili plakalı ve döner tablalı plastik enjeksiyon makineleri üretiyoruz. Özellikle 3200 ton mengene kapama kuvvetine sahip makinemiz ile çıtayı hayli yükseltmiş olduk. Biz bu makineyi üretene kadar Türkiye’de üretilmiş en büyük makine yine kendi üretimimiz olan 2700 ton mengene kapatma kuvvetine sahipti.”
Hürmak Makine Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burç Angan, babası Adnan Angan için, “Kuruluş yıllarından güzel bir anısını kendisi anlatsın isterim” diyor ve Adnan Angan anlatıyor: Ben dil bilmeden bütün Avrupa’yı, fuarları gezerdim. İtalya’yı, Almanya’yı. Arabamla gider, teknolojiyi Türkiye’ye getirmek için fuarları gezerdim. Hidrolik malzeme alırdım. Çünkü Türkiye’de yoktu bunlar. Bunun yanında elektronik malzemeler de yoktu tabii. Bunları lisan bilmeden yaptım. Nasıl başardım bilmiyorum ama elimde harita gezdim. Bir gün Almanya’da malzeme almak için bir firmaya gittim, ‘Nasıl geldin sen buraya?’ diye şaşırdı. ‘Bu fabrikayı bulması imkânsız, nasıl buldun bu firmayı?’ dedi. Adam şaşırdı, patronu geldi sonra ‘Sen Türkiye’den buraya nasıl geldin?’ diye. Bana vereceği bazı parçalar vardı, ‘Parçalara ücret yazmayın?’ diyerek jest yaptı.”

Yorumlar (0)