banner565

banner472

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Özel sektörde kamuyla birlikte konut üretebilir”

‘Rota Yeniden Oluşturuluyor’ mottosu ile gerçekleştirilen 17. GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nde dar ve orta gelirlinin konuta erişimi için hazırladıkları model hakkında bilgi veren GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Sektörümüzün kapasitesinin şu anda yüzde 60’ı atıl durumda. Böylece özel sektörde kamuyla birlikte konut üretebilir. Model gerçekleşirse ilk 3 yılda 500 bin kiralık sosyal konut üretilebilir” dedi.

İNŞAAT 01.11.2022, 00:01 21.11.2022, 09:25
20829
GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Özel sektörde kamuyla birlikte konut üretebilir”

Her yıl farklı bir temada düzenlenen 17. GYODER Gayrimenkul Zirvesi, bu yıl ‘Rota Yeniden Oluşturuluyor’ mottosuyla gerçekleşti. Zirvede sektörün gündemine dair çok sayıda farklı konu başlığı ele alınırken, GYODER’in temeli 4 T’ye dayanan erişilebilir konut modelinin detayları da açıklandı.
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Ana vizyonumuzu oluşturan 4T prensibimiz kapsamında; teknoloji, tasarım, tabiat ve toplum ile uyumlu kültürümüzün zenginliklerinden beslenen, çağdaş şehircilik unsurlarının oluşmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” mesajını verdi.
Kalyoncu, ‘Değerin Sosyoekonomisi: Erişilebilir Konutlar’ panelinde erişilebilir konutta geliştirdikleri yeni model hakkında şu bilgileri verdi: “Burada bankayla bir proje finansman anlaşması olacak. Son kullanıcı kirasını görevli şirkete ödüyor devlet kirasını özel sektöre bırakmış oluyor. Kimin buradan faydalanacağına ilişkin devlet uygunluk kriteri belirleyebilir. Geliştirdiğimiz modelle geliştirme sürecinde arsa payını sıfıra indiriyoruz. Böylece maliyeti yarıya, fonlama ve mortgage tarafındaki kaynak maliyetini yarıya indiriyoruz. Eğer gerekirse Merkez Bankası’nın fonlama maliyetini yarıya indiriyoruz. Modelde bir sigortalama mekanizması da çalıştık. Burada bir kira sınırı olacak. Kentlere göre bir tavan sınırı olacak ve bunun üzerine çıkılamayacak. Kiralama fiyatları da karı koca çalışana göre planladık. Örneğin 3+1 bir dairenin kirası 4 bin TL olacak ve 3 ila 4 yıl gibi uzun sürelerle konutlar kiralanacak” dedi. Kalyoncu şöyle konuştu: “Devlet arsalarını ekonomiye kazandırmış oluyor, sektördeki atıl kapasiteyi kullanmış oluyoruz, şu anda ihtiyaç olan erişilebilir konut problemini çözmüş oluyoruz ve aslında devletin de bu süreler bittiğinde elinde yönetebileceği bir konut stoku oluşuyor.”
Kalyoncu, “Sektörümüzün kapasitesinin şu anda yüzde 60’ı atıl durumda. Böylece özel sektörde kamuyla birlikte konut üretebilir. Model gerçekleşirse ilk 3 yılda 500 bin kiralık sosyal konut üretilebilir” dedi.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, “Halka arzı gerçekleştirilen toplam 38 GYO’nun 2022’nin üçüncü çeyreğinde toplam piyasa değeri 135.8 milyar TL olmuştur. GYF’lerin toplam portföy büyüklüğü ise 2021 sonunda 14.8 milyar TL’ye ulaşmıştır” diye konuştu.

Türk müteahhitler Ukrayna’nın yeniden inşasına talip
Altyapı Bakan Yardımcıları Anna Yurchenko ve Mustafa-Masi Nayyem başkanlığındaki Ukrayna Heyeti, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) ev sahipliğinde Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmaları ile bir araya geldi. Toplantıda, Ukrayna’nın yeniden inşasına yönelik işbirliği öngören bir mutabakat zaptı imzalandı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, dünya inşaat sektöründe önemli bir paya ve deneyime sahip olan Türk müteahhitlerin, Ukrayna’nın yeniden inşası konusunda en doğru tercih olacağını söyledi.
Eren, son derece aktif olan sektörün toplam 8.7 milyar dolarlık 231 proje üstlendiğini ve son olarak bazı TMB üyelerinin de ülkedeki kritik altyapı unsurlarının onarım ve yeniden inşası için faaliyetlerine başladığını ifade etti.
Altyapı Bakan Yardımcısı Mustafa Masi Nayyem, Ukrayna’nın yaralarını sarmak için uluslararası toplumun yardımına ihtiyaç duyduklarını ve bu kapsamda toplantıya Türk müteahhitlerin yoğun katılımından memnuniyet duyduklarını belirtti. Konuk Bakanlardan Anna Yurchenko, Ukrayna hükümeti ve donör ülke ile kuruluşlarca finanse edilecek projeler arasında ilk etapta hasar görmüş olan çok sayıda yol ve köprü, demiryolu ve enerji altyapısı, hastane ve okul gibi sosyal yapıların yer aldığını belirtti.

Yorumlar (0)
banner557