banner565

banner472

banner458

banner457

İnşaat hız keserken; inşaat malzemesi sanayisi ihracatla büyüyor

Türkiye İMSAD yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Aylık Sektör Raporu’nun Ağustos sonuçlarını açıkladı. Raporda; yüksek mevsimselliğe rağmen yeni alınan işlerde başlayan gerilemeden dolayı, sonbahardan itibaren erken bir yavaşlama olasılığına dikkat çekildi.

İNŞAAT 01.10.2022, 00:01 19.10.2022, 09:00
20668
İnşaat hız keserken; inşaat malzemesi sanayisi ihracatla büyüyor

Rapora göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2022 Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre değişmezken, yılın ilk altı aylık döneminde ise geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 2.9 arttı. İnşaat sektörünün kendi iç dinamiklerindeki sıkıntılar devam ederken ekonomik büyüme ile arasındaki ayrışma, yılın ikinci çeyrek döneminde de sürdü. Bu dönemde ekonomide yüzde 7.6 büyüme yaşanırken inşaat sektörü yüzde 10.9 küçülme kaydetti. İlk çeyrekte ekonomi yüzde 7.5 büyürken inşaat sektörü güncellenen veri ile yüzde 7.7 daraldı. 2020’den itibaren inşaat ve konut sektörüne verilen desteklere rağmen sektörde kalıcı bir büyüme süreci oluşmadı.
İnşaat sektöründe mevsimsellik ile artış eğilimine giren mevcut işler seviyesinde beş ay aralıksız süren büyüme trendi, Ağustos’ta bir önceki aya göre 1.7 puanlık kayıpla sona erdi. Bu dönemde mevsimsellik hemen hemen tüm bölgelerde olumlu etkisini göstermekle beraber tamamlanan işler yerine başlayan yeni inşaatlar, Ağustos ayındaki düşüşü engellemek için yeterli olmadı.
İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2022 ilk çeyrekte yüzde 4.4 arttı. İkinci çeyreğin ilk ayı olan Nisan’da yüzde 2.8, Mayıs’ta ise yüzde 3.5 büyüme kaydeden inşaat malzemeleri sanayi üretimi, Haziran’da değişim göstermeyerek ivmesini kaybetti.

Küresel endişeler inşaat malzemeleri ihracatını baskılıyor
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) hazırladığı Dış Ticaret Endeksi’nin Temmuz sonuçlarını açıkladı. Bu dönemde küresel ölçekte resesyon endişeleri ile düşen emtia ve metal fiyatları, ihracat fiyatlarına yansımaya başladı. Temmuz’da birim fiyatlar artarken ihracat miktarlarında düşüş yaşandı. İnşaat malzemeleri sanayinde 2.48 milyar dolarla değer olarak bu yılın en düşük ikinci aylık ihracatı gerçekleşti. Türkiye’nin sanayi ürünleri ihracatı da 13.63 milyar dolarla Ocak sonrası en düşük değere geriledi.
2022 Temmuz ayında inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 10.3 azalarak 4.53 milyon ton oldu.
İnşaat malzemeleri ihracatı yılın ilk yarısını tarihin en yüksek yıllık ihracat seviyesinde tamamladı ancak yılın ikinci yarısında pazarlarda savaşın etkileri, yüksek küresel enflasyon ve resesyon endişelerinin baskısı hissediliyor. Pazarlardaki yavaşlamanın ihracat üzerindeki yavaşlatıcı etkisini önümüzdeki aylarda daha güçlü şekilde göstermesi bekleniyor.
Türkiye’nin sanayi mallarına yönelik ilave talebi yeni yılın ilk yarısında yüksek gerçekleşirken, hem Rusya-Ukrayna savaşının pazarlarda artan etkileri hem de resesyon endişeleri ile yılın ikinci yarısında sanayi ihracatındaki artışın yavaşlaması bekleniyor.

Yorumlar (0)
banner557