banner565

banner472

banner458

banner457

İnşaat malzemeleri ihracatı 2.5 milyar doları aştı

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Nisan 2021 sonuçlarına göre, ihracatta yüksek performansını Nisan’da da koruyan inşaat malzemeleri sanayisinin aylık ihracatı uzun yıllar sonra ilk kez 2.5 milyar dolar seviyesini aştı.

İNŞAAT 01.07.2021, 00:01 28.07.2021, 10:30
22881
İnşaat malzemeleri ihracatı 2.5 milyar doları aştı

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi, 2021 yılı Nisan’da önemli gelişmeler gösterdi. 2020 Nisanı Covid-19 salgını etkilerinin en yüksek yaşandığı ay olmuştu. Ancak 2021 Nisan verileri, baz etkisinden de öte yüksek bir performansa sahne oldu. 2021 Nisan’da, değer olarak endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos’tan bu yana en yüksek aylık ihracat gerçekleşti. İhracat Nisan’da değer olarak 2.54 milyar dolara, miktar olarak ise 5.82 milyon ton seviyesine ulaştı. Nisan’da miktar olarak tüm zamanların en yüksek ikinci ihracatı yapıldı. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı pazarlardaki iyileşme ve canlanma beklentisi ile yüksek bir performans gösterdi. Dış pazarlarda artan talebin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı Nisan’da geçen yılın Nisan’ına göre yüzde 29.4 arttı. 2020 Nisan’da Covid-19 salgınının etkisi ile ortalama ihracat fiyatları önemli ölçüde düşmüş ve 0.34 dolar/kg olmuştu. İhracat birim fiyatı 2021 Nisan’da 0.44 dolar/kg oldu. 2021’de bu kez emtia fiyatlarındaki artış ihracat birim fiyatını yukarı taşıdı.  2021 Nisan’da inşaat malzemeleri ithalatı değer bazında 722 milyon dolar ve miktar bazında 295 bin 397 ton olarak gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı 2020 Nisan’da 2.48 dolar/kg iken 2021 Nisan’da 2.44 dolar/kg oldu.
Pazarlarda aşılama ve iyileşme beklentileri ile talep artışı sürüyor. Buna bağlı olarak Nisan’da inşaat malzemeleri ürünlerinde son yılların en yüksek dış ticareti gerçekleşti. İhracatta yüksek seviyelerin sürmesi bekleniyor.

Performans kuvvetleniyor, ihracat birim fiyatları artıyor: 2021 Nisan’da inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla birbirlerine benzer eğilimler gösterdi. Değer, miktar ve birim fiyatlar olarak ihracatta eğilimler artış yönünde oldu. Covid-19 salgınının etkilerinin en çok hissedildiği 2020 Nisan’da ihracatta sert daralmalar yaşandı. Bu nedenle bu yılın Nisan’ında yaşanan büyümede geçen yıldan gelen yüksek baz etkisi de bulunuyor.

2021 Nisan’da 8 alt ürün grubunun tamamında ihracat birim fiyatları 2021 Nisan’a göre yükseldi. 2021 Nisan’da ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre demir çelik ürünlerinde yüzde 23.9,  prefabrik yapılarda yüzde 22.4, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 18.8, mineral, taş ve toprak ürünlerde yüzde 18.6, metal ürünlerde yüzde 13.9 arttı. 2021 Nisan’da en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 139.2 ile ağaç ve ahşap ürünlerinde gerçekleşti, kimyasal bazlı ürünlerin ihracatı miktar olarak yüzde 89.9, prefabrik yapılarda yüzde 76.1, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 73.4, yalıtım malzemelerinde yüzde 73.1, metal bazlı ürünlerde yüzde 65.7, demir çelik ürünlerinde yüzde 53.4, mineral, taş ve toprak ürünlerinde ise yüzde 40.3 arttı. 2021 Nisan’da değer olarak en yüksek ihracat artışı yüzde 144.2 ile ağaç ve ahşap ürünlerinde, yüzde 115.4 ile prefabrik yapılarda gerçekleşti. Değer olarak ihracat kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 108.5, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 105.8. demir çelik ürünlerinde yüzde 94, metal bazlı ürünlerde yüzde 88.7 artış gösterdi. Değer olarak ihracat artışları hem miktar artışından hem de ihracat birim fiyat artışlarından kaynaklandı.

Geleceğe Yatırım Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye İMSAD 2020 Geleceğe Yatırım Ödülleri’nde, Çevre Alanı’nda birincilik ödülünü; ‘İstanbul’un Atığının Çözüm Ortağıyız’ projesiyle Akçansa kazandı. İkincilik ödülünü, ‘Şanlıurfa Viranşehir Güneş Enerjisi Santrali-32.193 MWp’ projesiyle Schmid Pekintaş, üçüncülük ödüllerini ise ‘Parlatma Hattında Kullanılan Şebeke Suyu Miktarının Azaltılması’ projesi ile Peker Yüzey Tasarımları ve ‘Kontraplak Atıkları Geri Dönüşüm’ projesiyle Vezirköprü Orman Ürünleri aldı.
Ekonomi Alanı’nda birincilik ödülü ‘SMART BETON’ projesiyle Akçansa’ya, ikincilik ödülü ‘V-Care Akıllı Panel’ projesiyle Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’ne, üçüncülük ödülü ‘T-ONE by Kale’ markasıyla Kaleseramik’e verildi.

Sosyal Alan’da birincilik ödülünü ‘NEXT-GEN/Yeni Nesil Yakın Gelecek’ projesiyle EÇEM, Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi, ‘Benim Mahallem Mobil Eğitim Merkezi’ sosyal sorumluluk projesiyle Akçansa ikincilik ödülünü, ‘Geleceğimizi Mantoluyoruz’ projesiyle Baumit üçüncülük ödülünü kazandı.

İnşaat malzemesi sektörünün sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir halkası olduğunu belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Sektörümüzde faaliyet gösteren tüm şirketlerin sürdürülebilir kalkınmaya destek olmasını istiyoruz. Çünkü hedeflediğimiz çağdaşlık seviyesine ulaşabilmek ve hak ettiğimiz ileri seviyede yaşayabilmek için geleceğe yatırım yapmalıyız” dedi.

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Ece Ceylan Baba, “Türkiye İMSAD olarak Sürdürülebilirlik Komitemiz’de 2013 yılından bu yana Türkiye’deki inşaat malzemesi sanayisinin sürdürülebilirliğini ilgilendiren çevre, enerji ve iklim değişikliği politikalarına katkı vermek, bu alanlarda çeşitli işbirliklerinin kurulmasına öncü olmak, farkındalığı artırmak ve çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

TMB: “Kentsel dönüşüm projeleri için çimento fiyatları istikrarlı olmalı” İnşaat demirinde yüzde 116’yı bulan fiyat artışının yanında çimento fiyatları da inşaat sektörünü zora sokuyor. Çimento fiyatlarında yaşanan artışlarla ilgili olarak Ticaret Bakanı Mehmet Muş başkanlığında sektör paydaşlarıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren’in Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, Beton Üreticileri Birliği ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası temsilcileri katıldı.

Temel girdi fiyatlarında hızlı yükselişin sektörü durma noktasına getirdiğini belirten TMB Başkanı M. Erdal Eren, son bir yılda çimentoda da yüzde 60’ı aşan fiyat artışları yaşandığına işaret etti. Depreme karşı kentsel yapıların güçlendirilmesi, kentsel dönüşüm projeleri ve konut yatırımlarının önemine dikkat çeken Eren, kamu yatırımlarının yanı sıra ağırlıklı olarak özel sektör yatırımlarıyla gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projelerinin aksamaması için de özellikle çimento fiyatlarında istikrarlı, piyasa koşullarına paralel, adil bir ortam oluşturulması gerektiğini vurguladı: “Çok sayıda alt sektöre etkisi ve istihdam potansiyeli ile ekonominin geneli için büyük önem taşıyan inşaat sektörünün temel girdileri içerisinde ön sırada yer alan çimento fiyatları son dönemde hızlı bir yükseliş içindedir. Yaşanan yüksek fiyat artışını aynı dönemde gözlenen döviz kuru yükselişi ve ÜFE ile açıklamak mümkün olamamaktadır. Döviz bazında yurtdışına dünya fiyatlarının çok altında ihracat yapmakta olan çimento üreticilerimizden en azından yaşadığımız zorlu salgın koşullarında iç pazar fiyatlarında fedakârlık yapmalarını bekliyoruz.”
Eren, “Kamu projelerindeki maliyet artışlarının karşılanabilmesini teminen, gerçekçi bir fiyat farkı ve şarta bağlı olmayan tasfiye hakkının tanınmasını içeren düzenlemeye olan ihtiyacımızı bir kez daha yineliyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
banner557