banner565

banner472

banner458

banner457

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: “Türkiye, yüksek katmadeğerli yatırımları teşvik ediyor”

İklim krizi ile karşı karşıya kalan dünyanın 2050 Karbon Nötr hedefini de işaret eden ‘2023’e Doğru, 2050 Ufku’ ana temasıyla Forum İstanbul’da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye’nin yüksek katmadeğerli yatırımları teşvik ettiğini söyledi.

HABER 01.07.2022, 00:01 27.07.2022, 09:41
20753
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: “Türkiye, yüksek katmadeğerli yatırımları teşvik ediyor”

Forum İstanbul, iklim krizi ile karşı karşıya kalan dünyanın 2050 Karbon Nötr hedefini de işaret eden ‘2023’e Doğru, 2050 Ufku’ ana temasıyla gerçekleştirildi. Forum İstanbul’un stratejik partnerliğini 20 yıldır olduğu gibi bu yıl da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üstleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, son 20 yılda hızla kalkınan Türkiye’nin ihracat ve yüksek katmadeğer odaklı büyümesini daha da güçlendirmek için tüm paydaşlarla koordinasyon içerisinde çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Türkiye’nin ilk çeyrek büyümesi ile 2021 başından itibaren gerçekleşen dengeli büyüme kompozisyonunun 2022’nin ilk çeyreğinde de devam ettiğini belirten Nebati, “Türkiye üretiyor, ihraç ediyor, istihdam oluşturuyor. Küresel değer zincirindeki konumunu giderek güçlendiriyor ve pekiştiriyor. Tüm bunları makro ekonomik ve finansal istikrarı güçlendirerek, yüksek katmadeğerli yatırımları teşvik eden Türkiye Ekonomi Modelimizle başarıyoruz” açıklamasını yaptı.
Bakan Nebati, “Yükselen emtia fiyatları, tedarik kanallarındaki aksamalar ve nakliye maliyetleri, tüm dünyada yüksek enflasyonu tetikledi. Diğer yandan dijitalleşme, teknolojik ve yeşil dönüşüm gibi konularda politika yapıcılar başta olmak üzere iş ve akademi dünyasının ajandasında üst sıralarda yerini aldı. Önümüzdeki dönemde tüm bu zorlukları aşarak değişimin getirdiği fırsat alanlarını en iyi şekilde değerlendiren ülkeler ve kurumların ön plana çıkacağının farkındayız” dedi.
Bakan Nebati, “Gelişmeler karşısında, gereken tüm adımları atıyor, tarımdan sanayiye, enerjiden çevreye ve finans sektörüne kadar tüm boyutlarıyla yeşil dönüşümü destekliyoruz. Diğer yandan bu dönüşümün gerekli kıldığı yatırımları finanse etmek, ülkemizdeki yeşil finansman ekosisteminin uluslararası standartlarla uyumunu artırmak üzere gereken tüm aksiyonları alıyoruz” diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) (eski) Başkanı İsmail Gülle, küresel ticarette yaşanan krizlerin, hız ve fiyat yerine güveni önceleyen bir anlayışa yönelmeye sebep olduğuna dikkat çekti.
Dünya Bankası Baş Ekonomisti ve Beklentiler Grubu Direktörü M. Ayhan Köse, küresel ekonomik krize karşı Dünya Bankası’nın 170 milyar dolarlık yardım paketi hazırlığında olduğunu açıkladı.
‘Global Bakış: Dünya ve Türkiye’ başlıklı oturumunda belirsizlik süreçlerinin devam ettiğine vurgu yapan Uluslararası Finans Enstitüsü Başkanı (IIF) Timothy Adams, “Bu durum da mevcut durumlar ekseninde nihai tüketicinin etkilenmesi ihtimalini artırıyor. Yanı sıra ithal edilen emtiaya bağlı olan ülkelerin de birçok farklı sıkıntı ile karşılaşabileceğini söyleyebiliriz. Öngörülebilir gelecekte bir rahatlama maalesef görülemiyor” dedi.
Emeritus Prof.Dr. İlter Turan, Rusya’nın içinde bulunduğu savaş halinin ülkenin aslında zayıflamış bir ülke olduğunu gösterdiğini, sonuç ne olursa olsun zayıflamış olarak çıkacağını belirtti.

Yorumlar (0)