banner565

banner472

banner458

banner457

Nitelikli insan kaynağı, dijitalleşme ve Kümelenme Programı ile ihracat potansiyeli artacak İMES OSB Dilovası

İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan, prestij projesi İMES OSB Mükemmeliyet Merkezi ile dikkat çeken İMES OSB Dilovası’nın, yeni dönemde ihracatı geliştirilebilecek inovatif projeleri olacağını açıklıyor.

OSB 01.11.2020, 00:01 28.11.2020, 19:18
20988
Nitelikli insan kaynağı, dijitalleşme ve Kümelenme Programı ile ihracat potansiyeli artacak İMES OSB Dilovası

İMES OSB Dilovası (Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi), nitelikli insan kaynağı, dijitalleşme ve Kümelenme Programı ile dikkat çekiyor. İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan, “Ülkemizin ‘İlk 10 ekonomiden biri olma’ vizyonu ile çalışmaya başladığımız ilk günden bugüne geldiğimiz noktada birlikte olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. İMES OSB Yönetimimiz tarafından bölgemizde yer alan firmaları tanıtmaya, üretimden pazarlamaya tüm süreçlerine destek olmaya devam ederken; 2020 yılında İMES OSB, makine, makine yan sanayi, demir-çelik, otomotiv yan sanayi, plastik enjeksiyon, ısıl işlem, cam sanayi vb. alanlarda; 308 firmanın faaliyet gösterdiği, 750 milyon dolar ihracatın yapıldığı, 8500 kişinin istihdam edildiği bir OSB haline gelmiştir” diyor.
Ahmet Tokkan, “32 firmamız yabancı yatırımcıdır. 15 tane yabancı ortaklı yatırımcımız faaliyet göstermektedir. 130 ülkeye ihracat yapılmaktadır. Bölgemizde üretilen ürünlerin yüzde 50’si ihraç edilmektedir. Dünyanın farklı noktalarında birçok ülkeye ihracat yapan Bölge firmalarımız her geçen yıl cirosunu arttırıyor. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 listesinde Teksan, Akpa, Tosçelik firmalarımız yer almaktadır” diye konuşuyor. Tokkan, sanayi üretimi adına çekim merkezi olan İMES OSB Dilovası’nın toplamda 301 hektarlık alanda kurulduğunu belirtiyor: “294 sanayi parselinin bulunduğu OSB’mizde 218 iskân alan parsel bulunurken 209’dan fazla parselde üretim, 40 parsel inşaat, 35 parsel proje aşamasında.”
Ahmet Tokkan, İMES OSB’nin uzun vadeli hedefleri arasında “yüksek katmadeğerli ürün üreten ve aynı zamanda ihracatı gelişmiş olan işletmelere sahip büyük bir merkez haline gelmek” olduğunu kaydediyor: “İMES OSB Dilovası olarak uzun vadeli hedeflerimizde ihracatı geliştirilebilecek şekilde hayata geçirebileceğimiz inovatif projelerimiz olacaktır.”

İnteraktif yönetim modeli ile farklılaşan OSB
Türkiye’deki diğer Organize Sanayi Bölgeleri’nden (OSB) benimsediği interaktif yönetim modeli ile farklılaşan İMES OSB Dilovası, Bölge’nin ihtiyaçlarını tespit ederek, bu ihtiyaçlara yönelik projeler geliştiriyor.  Ahmet Tokkan, İMES OSB Dilovası bünyesinde her yıl düzenli olarak Genel Durum Değerlendirme Toplantıları yapıldığını, Bölge firmalarının yer aldığı OSB Katalog çalışmasının, bölgenin kapasitesini anlamak ve bu kapasitenin doğru alanlara kanalize edilebilmesini sağlamak amacıyla OSB’lerde ilk defa kurgulanan “Bölge Envanter çalışması”nın 2018 yılının 2. çeyreğinde tamamlandığını anlatıyor.

İMES OSB Mükemmeliyet Merkezi
İMES OSB Dilovası Yönetimi tarafından 2017’den itibaren firmaların hibe ve teşvik programlarından yararlanmaları adına danışmanlık hizmeti verildiğini de aktaran Tokkan, Bölge’nin en dikkat çeken projesi Dilovası İMES OSB Mükemmeliyet Merkezi hakkında şu bilgileri veriyor: “Türkiye’nin en önemli sorunu haline gelen nitelikli ara eleman ihtiyacını çeşitli yazılımlar, test cihazları, özellikli makineler bulunan ‘Mükemmeliyet Merkezi’ Proje çalışması ile karşılamayı hedefleyen OSB’miz merkezin Mutabakat Metnini imzalayarak çalışmalarını hızla devam ettirmektedir. Bölge işletmelerimizin ihracat kapasitelerini arttırmak için işletmelerimiz üzerinde envanter çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu envanter çalışmalarında ihracat yapabilecek işletmelerin ne tür problem ve sıkıntılar yaşadıklarını tespit ettik ve  işletmelerimizin ihracat potansiyellerini arttırmak için faaliyet planlaması yapıldı bu planlamalardan bir tanesi mükemmeliyet merkezidir. İkincisi ise kümelenme programıdır. Mükemmeliyet Merkezi ile işletmelerimizin üretim potansiyellerini arttıracağız ve nitelikli insan kaynağı noktasında onlara destek sağlayacağız. Bununla birlikte işletmelerimiz üretimlerini arttıracak ve ihracat potansiyellerini geliştirecekler ayrıca yeni hayata geçireceğimiz olan İMES kümelenme programı ile ihracat kapasiteleri yüksek olan ve aynı zamanda üretim altyapısının güçlü olduğu işletmelerle ihracat yapabilir potansiyeldeki işletmeler mentör mente kavramıyla eşleştirilerek tecrübe ve deneyim kazanmaları sağlanacaktır. Programda üç tane küme ön plana çıkıyor 1) Savunma sanayi 2) Otomotiv yan sanayi 3) Makina sanayi.
Başlangıçta işletmelerden ön başvuru alınacaktır. Sonrasında her işletme ile birebir görüşme sağlanacak. Birebir görüşmelerde işletmenin altyapı ve insan kaynağı, ihracat potansiyeli, satış gibi alanlarda mini analizi yapılacak. Sonrasında kümelere başvuru yapan firmaların hepsiyle protokol imzalanacaktır. Protokolün ardından bir yıl boyunca işletmelerin işletmelere eğitim ve farkındalık alanında faaliyetler yapılacaktır. Ayrıca her işletmenin tecrübe ve deneyim kazanabilmesi için yine yukarıda bahsettiğimiz gibi mentör mente eşleşmesi sağlanarak izlenecektir firmalarımız.
En önemli kısımlardan birisi olan B2B MATCHİNG programı ile kümelenmede ortak ürün ve hizmet üretebilmek için işletmeler görüşmeler yapacaktır. Kümelenmelerin en büyük hedefi satış odaklı olacağı için satış yapacakları pazarlarla veya sektörlerle ilgili alım heyeti ziyaretleri bölge müdürlüğümüz tarafından sağlanacaktır. İMES OSB olarak 2021 yılında hemen hemen tüm işletmelerimizin ihracat potansiyellerini arttırmak için özel programlar hayata geçirilecektir.”
Ulaşım avantajı: İMES OSB Dilovası, konumuyla Türkiye’nin en önemli ulaşım alanlarına çok yakın.  Ahmet Tokkan, otoyollar, köprüler, hava alanları ve limanlar bakımından merkezi bir alanda bulunan İMES OSB’nin yatırımcılar için cazip bir merkez olduğunu söylüyor.
Yeni nesil altyapısıyla iddialı : İMES OSB Dilovası, altyapısıyla Türkiye’deki en iyi, Avrupa’da ve dünyada sayılı altyapılardan biri olarak öne çıkıyor.
Galeri sistemi ilk ve tek: İMES OSB Dilovası, betonarme galeri sistemi içinde yer alan tüm altyapısını SCADA sistemi ile yönetiyor. Ahmet Tokkan, “SCADA, elektrik, doğalgaz, telekomünikasyon, yağmur suyu, temiz su, yangın suyu hatlarının tamamı, hazırladığımız 2.5 x 2.5 metre ebatlarındaki yeni tip betonarme galerimizden geçiyor. Atık su hariç tüm altyapımız galerilerin içinden geçiyor. Galeri Sistemi, bu hatların tamamını barındıran ilk ve tek uygulamadır.” diyor.
Ahmet Tokkan, akıllı cihazlara indirilebilen mobil uygulama ile bölgedeki tüm firma iletişim ve faaliyet bilgilerine direkt olarak erişilebildiğini aktarıyor: “120 Tır kapasiteli Tır parkı, 80 tonluk kantarımız mevcut. Güvenlik Birimimiz, bölgemizde 7/24 güvenlik hizmeti veriyor.”
Ahmet Tokkan, “Yeni yatırımlar, üstyapı projeleri de bölgemizde hayata geçiriliyor, İMES OSB Camii ile bölgemizde çalışan vatandaşların ibadet ihtiyaçlarına modern ve kullanışlı bir projeyle karşılık verdik. Altyapı ve üstyapı çalışmalarının nihai hedeflerinden biri de doğanın dokusunu korumak. Doğru yapılaşma ile çevreci, yeşil bir OSB olmaktır” diye konuşuyor. 

Yorumlar (0)