banner565

banner472

banner458

banner457

“BAE ile ekonomik ve ticari ilişkiler derinleştirilmeli”

Dubai’de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla gerçekleştirilen Türkiye-Birleşik  Arap Emirlikleri İş Forumu ve KEK Toplantısı’na katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ticari ve ekonomik ilişkilerini çok yönlü derinleştirmesinin her iki ülkenin de çıkarına olduğunu belirtti.

PAZAR/ÜLKE 01.12.2021, 00:01 26.12.2021, 21:31
20829
“BAE ile ekonomik ve ticari ilişkiler derinleştirilmeli”

BAE’de oldukça estetik bir mimari bulunduğuna dikkati çeken Muş, Türk firmalarının bu estetik mimari içinde sahip oldukları pay, metro ve birçok büyük konut projesine sundukları katkının ülke adına gurur verici olduğunu bildirdi. Muş, Dubai’nin reeksport kapasitesinin göz önüne alındığında ikili ticaretin daha üst seviyelere taşınabileceği mesajını verdi.
Muş, “2020 yılında Türkiye ile BAE arasındaki ticaret hacmi Pandemi koşullarına rağmen artış göstermiş ve 8.4 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yıl 10 aylık veriler, ikili ticaretimizdeki olumlu seyrin devam ettiğini göstermektedir. Hedefimiz ilk aşamada 2017 yılı seviyesi olan 15 milyar doları yeniden yakalamak ve bu noktayı kısa sürede geride bırakmaktır” dedi.
BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani Ahmed Al Zeyoudi ile Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısına katılan ve KEK kapsamında iki ülkenin temsilcilerinin verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini söyleyen Muş, “Bu toplantılarda ayrıca, sanayi, enerji, ulaştırma, sağlık, sivil havacılık, KOBİ’ler, bilim ve teknoloji, tarım ve turizm konularındaki işbirliği konuları da değerlendirilmiştir. İkili ilişkilerimiz tüm yönleriyle masaya yatırılmıştır” açıklamasını yaptı. Toplantının ardından KEK Protokolü imzalandı.

İhracatın Genç TİM’inden Latin Amerika’ya çıkarma
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), genç ihracatçı sayısını artırmak ve geleceğin ihracat ehli genç neslini yetiştirmek amacıyla hayata geçirdiği Genç TİM, ilk ticaret heyetini de fiziki olarak Latin Amerika’ya düzenledi. Genç TİM üyeleri, Kolombiya ile Panama’da temaslarda bulunuyor. Kolombiya&Panama Fiziki Ticaret Heyeti’ne yönelik değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı İsmail Gülle, “Latin Amerika, her sektörde hedeflerimizi yüksek tuttuğumuz bir pazar. Bu yılın ilk 10 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, Latin Amerika’ya yüzde 87’lik artışla 4 milyar 507 milyon dolarlık ihracata imza attık” dedi.

Türkiye-Kolombiya İş Forumu’na yoğun ilgi: Genç ihracatçıların farklı pazarlara açılmasına yönelik çalışmalarına hız veren Genç TİM, ilk bölge toplantısını Denizli’de yaptıktan sonra ilk yurt dışı fiziki ticaret heyetini de Kolombiya ve Panama’ya yönelik düzenledi. Ticaret heyetine Genç TİM Başkan Yardımcısı Burak Önder başkanlık ederken Genç TİM üyeleri, Bogota’da gerçekleştirilen Türkiye-Kolombiya İş Forumu’nda yoğun ilgi gördü. Yiğit Önder, şu bilgileri verdi: “Kolombiya’ya en çok ihracat yapan sektörlerimize baktığımızda geçtiğimiz yıla göre ihracatını yüzde 511 artırarak 186 milyon dolara ulaşan çelik sektörü birinci, yüzde 54 artırarak 33 milyon dolara ulaşan kimyevi maddeler ikinci ve yüzde 74 artışla 21 milyon doları aşan tekstil sektörümüz üçüncü oldu. Panama ise  Colon Serbest Bölgesi üzerinden tüm Orta Amerika ve Karayiplere erişim imkanı sağlamasıyla önemli bir pazar ve tüketimin arttığı ülkelerin oluşturduğu geniş bir pazar ağına erişim imkanı sunuyor. Panama’ya en çok ihracat yapan sektörlerimize baktığımızda; geçtiğimiz yıla göre ihracatını yüzde 167 artırarak 55 milyon dolara ulaşan çelik sektörü birinci, yüzde 366 artırarak 29 milyon dolara yaklaşan mücevher sektörü ikinci ve yüzde 170 artışla 18 milyon dolara ulaşan gemi ve yat sektörümüz üçüncü oldu. Söz konusu üç sektörümüz, Panama’ya olan ihracatımızın yüzde 24’ünü oluşturdu.”

Yorumlar (0)
banner557