banner565

banner472

banner458

banner457

Enerjide yeni pazar hazır: HİNDİSTAN

Hindistan’ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Panda, Türkiye’yi Karadeniz’deki doğal gaz keşfinden dolayı tebrik etti: “Türkiye, net bir şekilde enerji ihracatçısı olursa, Hindistan en büyük alıcı olacaktır.” Panda, Türkiye ve Hindistan’ın 2025 yılı için 20 milyar dolarlık ikili ticaret hacmini hedeflemesi gerektiğini söyledi.

PAZAR/ÜLKE 01.10.2020, 00:01 31.10.2020, 10:47
25405
Enerjide yeni pazar hazır: HİNDİSTAN

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Interconnected Business Series Türkiye-Hindistan webinarı; DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, Hindistan’ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Panda, Hindistan İhracat Birliği Federasyonu (FIEO) Bölge Başkanı Israr Mecca, DEİK Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Dönmez’in katılımıyla gerçekleşti.
Hindistan’ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Panda, Türkiye ve Hindistan’ın doğal ortak iki ülke olduğunu, iki ülkenin potansiyelini henüz hayata geçiremediğini söyledi. Panda, medeniyetler olarak ortak tarih paylaştığımızı ancak bunun iş dünyasına aktarılamadığını belirtti: “8 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Daha fazla çaba harcamalıyız. Türkiye ve Hindistan, 2025 yılı için 20 milyar dolarlık ikili ticaret hacmini hedeflemelidir. Bu kesinlikle başarılabilir. Çok daha odaklı bir yaklaşım geliştirmeliyiz.”
Panda, Türkiye ve Hindistan’ın ikili ilişkilerini yeni seviyelere taşımak için yeni yollar bulması, sürdürülebilir ekonomik gelişme için yerelleşmeye odaklanmak yerine, “küyerelleşmeye (glocalization)” odaklanılması gerektiğini kaydetti: “İki ülke, güçlü yönleriyle işbirliğini artırmalı. Türkiye’yi Karadeniz’deki doğal gaz keşfinden dolayı tebrik etmek istiyorum. Hindistan olarak doğalgaz talebimiz çok. Eğer Türkiye, net bir şekilde enerji ihracatçısı olursa, Hindistan en büyük alıcı olacaktır.”
DEİK Başkanı Nail Olpak, Hindistan’ın, Ticaret Bakanlığı’nın ‘İhracat Ana Planı’ndaki 17 hedef ülkeden biri olduğunu hatırlatarak, “Hindistan, genç nüfusu, stratejik konumu ve bölgedeki birçok ülke ile ikili ticareti kolaylaştırmak için anlaşmaları olmasından dolayı yatırımcılara önemli fırsatlar sunmaktadır. 2019’da Hindistan ile ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İnanıyorum ki bu rakamı ülkelerimiz için daha tatmin edici bir düzeye çıkarmak için iş dünyamızın daha fazla iletişim kurması gerekiyor” dedi.
Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, Türkiye ve Hindistan’ın G20’nin iki büyük ekonomisi olduğunun altını çizdi: “Ekonomik büyüklükleri 3 trilyon doları aşan iki ülkenin sadece 8 milyar dolarlık ticaret hacmine sıkışıp kalması hakikaten üzerinde durulması gereken bir durum. Bu rakamlar çok rahat aşılabilir.”
DEİK Türkiye-Hindistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Dönmez de artan orta sınıf ve iç taleple Hindistan pazarının hem ithalatta hem de ihracatta çeşitli fırsatlar sunduğunu kaydetti: “Daha fazla yatırım ilişkileri veya ticaret faaliyetleri için hedef sektörlerimiz arasında inşaat, sağlık ve tıbbi ekipman, gıda ve tarım ürünleri, turizm, enerji, yüksek teknoloji yer almaktadır. Her iki taraf için daha sık ‘kazan-kazan’ durumları yaratmalıyız.”
FIEO Bölge Başkanı Israr Mecca, Türk pazarının Hindistan için önemine dikkat çekti: “Hindistan ve Türkiye, birbirlerinin know-how bilgisinden faydalanabilir. Savunma sektöründe ortak projelere açığız.”

Yorumlar (0)
banner557