banner565

banner472

banner458

banner457

TİM heyetine İsrail’den 400 alıcı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)ile İsrail Uluslararası Ticaret Odaları Federasyonu arasında işbirliği mutabakat zaptı imzalandı. 5 yıl aradan sonra 100 Türk firmasının yer aldığı TİM heyetinde 400’den fazla İsrail’li firma ile 1000’i aşkın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

PAZAR/ÜLKE 01.04.2022, 00:00 25.04.2022, 09:35
20746
TİM heyetine İsrail’den 400 alıcı

İlk ticaret heyetini 2022’de fiziki olarak yoğun katılımla Birleşik Arap Emirlikleri’ne düzenleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ticaret heyetlerinin ikincisini İsrail’e gerçekleştirdi. TİM ile İsrail Uluslararası Ticaret Odaları Federasyonu arasında işbirliği mutabakat zaptı TİM Başkanı İsmail Gülle ile İsrail Uluslararası Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn tarafından imzalandı. 5 yıl aradan sonra 100 Türk firmasının yer aldığı TİM heyetinde 400’den fazla İsrailli firma ile 1000’i aşkın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.
22 sektörden 36 birlik ve 41 firma temsilcisinin aralarında bulunduğu İsrail Ticaret Heyeti açılış programına Türkiye Cumhuriyeti Tel Aviv Maslahatgüzarı Mehmet Şekerci, İsrail-Türkiye İş Konseyi ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gad Shoshan, İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı Avrupa Dairesi Direktörü Ami Levin, İsrail İhracat Enstitüsü Başkanı Ayelet Nahmias-Verbin, İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn ve TİM Başkanı İsmail Gülle katıldı.
İsmail Gülle, “İsrail, ihracatçılarımızın daha çok var olmak istediği, bizler için son derece müstesna bir pazar. İki ülkenin ekonomik yapıları düşünülünce, dış ticaret hacmimiz açısından bir cevhere sahip olduğumuz açıktır. Ticaret heyetimizin, iki ülke arasındaki bu cevheri parlatacağına yürekten inanıyorum” dedi. Gülle, 2021’de Türkiye’nin İsrail’e ihracatının yüzde 35 artışla 6.4 milyar dolara ulaştığını, İsrail’in aynı dönemde Türkiye’ye 2 milyar dolar ihracat yaptığını ve İsrail’e 2022’nin ilk iki ayında ihracatımızın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 1 milyar 357 milyon dolar olduğunu paylaştı.
Mehmet Şekerci, “Bu forum, son beş yılda bu kadar büyük Türk ve İsrailli iş delegasyonlarının karşılıklı ticari ilişkilerini geliştirmek ve yeni iş birliği yolları bulmak için yollar ve araçlar arayacakları ilk toplantı olması bakımından benzersizdir” dedi. Uriel Lynn, “2021’de Türkiye ekonomisindeki büyümedeki toparlanmayı görmekten çok etkilendik. Ayrıca İsrail’in de oldukça iyi olduğunu söylemek istiyorum. 2021’de ekonomik büyümemiz yüzde 8.1 ve ihracat büyümemiz yüzde 20 ile 140 milyar dolara ulaştı ve bu oldukça etkileyici” diye konuştu. Gad Shoshan, İsrail ve Türkiye’nin uzun yıllardır iyi komşuluk ve iş ilişkilerine sahip olduğunu belirtti. Ayelet Nahmias-Verbin, işbirliğine inandıklarını vurguladı. Ami Levin, “İsrail-Türkiye serbest ticaret anlaşmasının yirmi beş yıl önce imzalanmasından bu yana Türkiye bizim için İsrail’de kalıcı ticaret ortağı oldu” açıklamasını yaptı.

100’e yakın İspanyol şirketle 300’ü aşkın ticari görüşme
Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonuyla düzenlenen Barselona Ticaret Heyeti’nde yer alan 13 sektörden 50 ihracatçı Türk firmasının temsilcisi 100’e yakın İspanyol firmayla 300’ü aşkın yuvarlak masa ve B2B iş görüşmeleri gerçekleştirdi. TİM Başkanı İsmail Gülle başkanlığındaki Barselona Ticaret Heyeti açılış programına Türkiye Cumhuriyeti Barselona Başkonsolosu Selen Evcit, Foment del Treball Başkan Yardımcısı Ernest Quingles, Barcelona Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Joan Felip ve 100’e yakın İspanyol firma katıldı.
Başkan Gülle, “İspanya karşılıklı ticari ilişkilerimizde özel önem verdiğimiz bir ülke. Türkiye’nin İspanya’ya ihracatı son 7 yılda 2 kattan fazla arttı. 2021’de İspanya, ihracatımızın yüzde 44 artışla 9.7 milyar dolara ulaşmasıyla en büyük altıncı ihraç pazarımız oldu. İspanya’ya ihracatımız 2022’de de güçlü şekilde devam ediyor” dedi.
Selen Evcit, “Güçlü üretim altyapısı, Gümrük Birliği’ne (GB) üye olması, yetişmiş insan kaynağı, pratik ve hızlı çözümler üretebilen kapasitesi ve de özellikle lojistik maliyetlerini ve sürelerini ciddi anlamda kısaltan konumu ile Türkiye yeni dönemde İspanyol firmalarının da önemli üretim merkezi olma potansiyelindedir” dedi. Ernest Quingles, Katalonya ve İspanya’nın Türkiye’yi önemli bir ticari ve ekonomik ortak olarak gördüğünü söyledi. Joan Felip, “Son zamanlarda Türkiye’deki İspanyol yatırımları yoğunlaşmış ve bankacılık sektörü gibi Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerine kadar ulaşmıştır” dedi.

Yorumlar (0)
banner557