banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye ile İran 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefliyor

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin teşrifleriyle Çankaya Köşkü’nde düzenlenen DEİK/Türkiye-İran İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,

REEL SEKTÖR 01.01.2019, 08:36 31.01.2019, 12:14
9022
Türkiye ile İran 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefliyor

İran İslam Cumhuriyeti Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Reza Rahmani, T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, DEİK Başkanı Nail Olpak’ın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran ile geniş bir alanda kapsamlı işbirliklerine sahip olduklarını söyleyerek, "Hedefimiz ikili ekonomik ilişkilerimizi, siyasi ilişkilerimizle aynı seviyeye çıkarmaktır. Bu kapsamda daha önce sayın Cumhurbaşkanı ile mutabık kaldığımız üzere, ikili ticaret hacmimizin 30 milyar dolar seviyesine yükseltilmesini arzu ediyoruz” dedi. İkili ekonomik ilişkilerin arzu edilen noktaya taşınması hususunda ABD’nin İran'a yönelik uygulamaya koyduğu yaptırımlar meselesini birlikte aşmaları gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “İnsanlık barışa muhtaç, savaşa değil. Bu vesileyle yaptırımları kabul etmediğimizi, hiç kimsenin yaptırımlar nedeniyle İran'la ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandıracağımızı düşünmemesi gerektiğini bir kez daha tekrarlamak istiyorum. İran’a 77 Türk firması yaklaşık 1.5 milyar dolar civarında yatırım gerçekleştiriyor. İkili ilişkilerimizin tüm boyutlarının hak ettiği seviyeye ulaşması için Türkiye olarak üzerimize düşenleri yapmaya hazırız.”
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise şunları söyledi: “İki ülke belirledikleri 30 milyar dolar amacına mali kolaylıklar sağlanırsa ulaşabilirler. Yatırımla ilgili olarak iki ülke tamamen birbirine destek vermeye hazırlar. Bizim bugünkü stratejik toplantıda verdiğimiz karar, ortak bir organize sanayi bölgesi oluşturmak. Buradaki amaç, sanayimizin gelişmesi ve büyümesi için birbirimizden yararlanmaktır. Enerji konusunda tam anlamıyla hazırız. Hammadde, yer bizden, gerekli imkanlar bizden, yatırım sizden. Bugün zalimce ve adaletsizce ambargoyla karşı karşıyayız. Biz iyi bir plan yaparak bu krizi fırsata çevirebiliriz.”

Türkiye-İran Ticaret Rakamları (TÜİK-2017)

- Toplam dış ticaret hacmi: 10.8 milyar dolar
-
 Türkiye’den İran’a yapılan ihracat: 3.3 milyar dolar
-
 Başlıca ihracat kalemleri: Kazan, plastik ve mamüller, sentetik ve suni lifler, motorlu kara taşıtları, elektrikli makine ve cihazlar.
-
 Türkiye’nin İran’dan yaptığı ithalat: 7.5 milyar dolar
-
 Başlıca ithalat kalemleri: Mineral yakıt, plastik ve mamülleri, çinko, alümünyum, gübre.

Yorumlar (0)