banner565

banner472

banner458

banner457

Banka dışı finans sektörünün işlem hacmi yüzde 82 arttı; Ekonomiyi desteklemeye devam ediyor

Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Faktoring, Finansal Kiralama, Finansman ve Varlık Yönetim Şirketleri’nin 2022 yılı 3. çeyreği itibarıyla 9 aylık konsolide verilerini açıkladı. FKB çatısı altındaki dört sektörün 2022 yılı 9 aylık konsolide verilerine göre; işlem hacmi 357.8 milyar TL, aktif toplamı 307.3 milyar TL, öz kaynak büyüklüğü 48.2 milyar TL, müşteri sayısı ise 5.9 milyon seviyesine erişti.

DOSYA 01.12.2022, 00:00 23.12.2022, 12:17
26160
Banka dışı finans sektörünün işlem hacmi yüzde 82 arttı; Ekonomiyi desteklemeye devam ediyor

Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) temsil ettiği sektörlere yönelik 2022 yılı 9 ayını içeren veriler açıklandı. Banka dışı finans sektörünün işlem hacmi yüzde 82 oranında arttı.
FKB çatısı altındaki dört sektörün; Faktoring, Finansal Kiralama, Finansman ve Varlık Yönetim Şirketleri’nin 2022 yılı 3. çeyreği itibarıyla 9 aylık konsolide verilerine göre;
• İşlem hacmi  357.8 milyar TL,
• Aktif toplamı 307.3 milyar TL,
• Öz kaynak büyüklüğü 48.2 milyar TL,
• Müşteri sayısı ise 5.9 milyon seviyesine erişti.
Rakamlara ilişkin değerlendirmede bulunan Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Ali Emre Ballı, “Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümüne doğru ilerlerken; banka dışı finans sektörü olarak ikinci yüz yıla damgasını vuracak sürdürülebilir kalkınma hamlesinde üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirme kararlılığıyla, çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Yoğun çalışmaların olumlu sonuçlarının bilanço rakamlarına da yansımasından büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Ali Emre Ballı, şunları söyledi: “Dünyanın içinden geçmekte olduğu zorlu şartlar da göz önüne alındığında; Türkiye’nin büyüme hedeflerine giden yolda üretim ve ihracatın öneminin; bu yönde de reel sektörün finansmana erişiminin çok daha kritik hale geldiğini değerlendiriyoruz.”

“Güçlü bir sinerji, ortak akılla bugünden geleceğe yatırım yapıyoruz"
Finansal Kurumlar olarak ticaretin akışkanlığının bozulmaması ve üretim ile tedarik zincirlerinin kesintiye uğramaması yönünde tüm imkânlarını seferber ettiklerini vurgulayan Ali Emre Ballı, çözüm odaklı yaklaşımlarıyla, ekonominin çarklarının dönmesine itici güç sağlarken; bu sayede başta KOBİ’ler olmak üzere her ölçekte istihdamın korunmasına da katkı sunduklarını ifade etti: “Birliğimizin çatısı altında temsil edilen Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman Şirketleri, Varlık Yönetim Şirketleri ve Tasarruf  Finansmanı Şirketleri olarak; ‘Birlikten Kuvvet Doğar’ anlayışıyla hareket ediyor; güçlü bir sinerji ve ortak akılla, bugünden geleceğe yatırım yapıyoruz.”

“Önümüz açılacak, bankacılık sektörünün yükünü paylaşacağız”
Sektörlerin özellikle dijitalleşme yönünde son birkaç yılda attığı güçlü adımların, müşterilerin ve paydaşların iş süreçlerine kattığı değerle gururlandıklarını ve önümüzdeki dönemde yenilikçi girişimlere çok daha fazlasını eklemek için sabırsızlandıklarını kaydeden Ali Emre Ballı, kaliteli ve işinin ehli insan kaynağı, güncel teknoloji altyapısı ve genişleyen etki alanı ile toplam finans sistemi içindeki paylarının gelişmiş ekonomilerdeki oranlara yaklaşması yönünde ihtiyaç duyulan düzenlemelerin ekonomi yönetimince değerlendirildiğini paylaştı: “Önümüzün açılacağına yürekten inanıyoruz. Bu sayede, güçlü temeller üzerinde yükselen bankacılık sistemimizin taşıdığı yükü daha fazla paylaşarak; barındırdığımız yüksek potansiyeli reel ekonomiye daha çok aktarma şansı bulacağımızı düşünüyoruz.”

“Sektörlerimiz, ekonominin canlanmasında rol oynuyor”
Son dönemde Varlık Yönetim ve Tasarruf Finansman Şirketleri’nin de Finansal Kurumlar Birliği’ne katılması ile birlikte üreticiden tüccara, yatırımcıdan ihracatçıya ve tükeciye kadar çok farklı kesimlere erişerek, geniş çapta finansal çözümler sunulabildiğine işaret eden Ballı; banka dışı finansın hızla genişleyen ekosistemi sayesinde önümüzdeki dönemde ekonominin rahatlaması ve daha da canlanması yönünde çok önemli bir rol üstlenebileceğini söyledi: “Çatımız altındaki 119 üye şirketimizle her daim ülkemizin ve insanımızın hizmetinde olmayı; bize her nerede ihtiyaç duyuluyorsa, çözümlerimiz ile orada bulunmayı sürdüreceğiz.”

Aktif büyüklük ve işlem hacmindeki artışlar öne çıkıyor
FKB’nin temsil ettiği sektörlerin finansal performanslarına da değinen Emre Ballı, şu bilgileri paylaştı:
“Öncelikle, 2022 yılının 9 aylık verileri ışığında, FKB bünyesindeki sektörlerin hacimlerinde belirgin artışlar görüldüğüne dikkat çekmek isterim.
Sektörlerimizi ayrı ayrı  incelediğimizde; ‘Finansal Kiralama’nın alacaklarının 104.3 milyar TL seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü de 143.1 milyar TL olarak gerçekleşti.
‘Faktoring’de ise işlem hacmi 259.2 milyar TL’ye ulaşırken; alacakları da 83.9 milyar TL oldu. Sektörün aktif büyüklüğü 90.6 milyar TL; öz kaynakları ise 14 milyar TL olarak gerçekleşti.
‘Finansman Şirketleri’mizin işlem hacmi 55.5 milyar TL seviyesinde. Sektörün aktif büyüklüğü 66 milyar TL, müşteri sayısı 1.9 milyon kişi ve alacak büyüklüğü de 52.1 milyar TL.
Artık Birliğimiz çatısı altında temsil edilen ‘Varlık Yönetim Şirketleri’nin finansal performansına geldiğimizde; sektörün aktif büyüklüğünün 7.6 milyar TL, öz kaynaklarının 4.4 milyar TL, müşteri sayısının ise 4 milyon mertebesinde olduğunu görüyoruz.
Sektörlerimizin performansını genel olarak değerlendirdiğimizde; 2022 yılının ilk 3 çeyreğinde bir önceki yıla göre özellikle işlem hacmi ve aktif büyüklüklerindeki artışlar öne çıkıyor. Buna göre; geçen yılın aynı dönemine oranla işlem hacimlerinde; finansal kiralama sektöründe yüzde 80.9, faktoring sektöründe yüzde 90.5, finansman sektöründe yüzde 52.2 oranında artış kaydedildi.”

AKLease’e “En İyi İş Yeri” Ödülü
Türkiye’nin geleceğinde ve kalkınmasında büyük rol oynayan yatırımları, uzman leasing çözümleriyle destekleyen AKLease, Kincentric tarafından düzenlenen ‘Kincentric Best Employers 2022’ programı kapsamında Türkiye’de ‘En İyi İş Yeri’ ödülünün sahibi oldu. Çalışan bağlılığı ve deneyimini etkileyen kariyer olanakları, eğitim ve gelişim imkânları, marka gibi iş unsurlarındaki başarısını bir kez daha kanıtladı.
2022 yılı En İyi İş Yerleri programı kapsamında 1 Ekim 2021-30 Eylül 2022 tarihleri arasında araştırmaya katılan 40 farklı sektör ve 250 şirket değerlendirildi. Çalışan bağlılığı ve deneyiminin yanı sıra çeviklik, bağlı kılan liderlik ve yetenek odağı endekslerine göre AKLease, Türkiye’nin En İyi İş Yeri ödülünü aldı.
AKLease Genel Müdürü Çetin Düz, şunları söyledi: “Çalışanlarımıza sağladığımız güven ve bu güvenin arkasından çalışanın kendini değerli hissetmesi bizi iyi bir işveren konumuna yükseltmede önemli bir etken oldu. Şirket stratejimiz doğrultusunda
çalışan memnuniyetini her zaman önceliklerimiz arasında tutuyoruz. Kincentric Best Employers araştırmasının sonucu da bizim bu yoldaki başarımızı bir kez daha tescil etmiş oldu. Tüm çalışanlarımızın eksiksiz katıldığı bu değerlendirmede, bağlılık sonucumuzu bir önceki yıla göre daha da artırdık. Bu yıl Great Place to Work ile birlikte yaptığımız çalışmada da en iyi işverenler arasında yer aldık. Bu alanda gösterdiğimiz farklı iki başarı çok kıymetli ve gurur verici. Çalışanlarımıza kulak vermeyi ve onların ihtiyaçları doğrultusunda süreçlerimizi iyileştirmek adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Yorumlar (0)