banner565

banner472

banner458

banner457

Her yıl 300 bin konut dönüştürülecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümde yeni yol haritasını açıkladı. Hedef her yıl 300 bin konutu dönüştürmek. Bunun 30 binini bakanlık ve TOKİ, kalanını özel sektör yapacak. Her kente özel kentsel dönüşüm anayasası geliyor.

DOSYA 01.03.2019, 08:37 26.03.2019, 09:44
8222
Her yıl 300 bin konut dönüştürülecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem Tanıtım Toplantısı"nda Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'ni açıkladı. Kurum, kentsel dönüşümün sürdürülebilir, enerji verimliliği yüksek ve çevre duyarlı yerleşimler oluşturmaya yönelik de büyük bir hamle olduğunu gördüklerini söyledi. Kurum, "Bu anlamda Türkiye'yi güvensiz ve kaçak yapılardan, afet riski taşıyan yapılardan kurtarmak ana hedefimizdir. Bu bakımdan kentsel dönüşüm kaçınılmazdır, uzun soluklu zor bir süreçtir” diye konuştu. Kentsel dönüşüm çalışmalarını, tarihi kent merkezlerinin yenilenmesi ve deprem riski taşıyan alanların dönüştürülmesi olarak iki kısma ayırdıklarını anlatan Kurum, şunları söyledi: "Yıllık en az 300 bin konut dönüştürme hedefi koyduk, bunun 30 bin konutunu yani yaklaşık yüzde 10'unu Bakanlığımız eliyle yürüteceğiz. Sahadaki uygulamaları, vatandaşla olan görüşmeleri, vatandaşın rızası çerçevesinde projeleri hep birlikte yürüteceğiz. Yıllık 300 bin konut dönüştürme hedefinde, dönüştürülmesi gereken 6.7 milyon konutu da 20 yıl içerisinde dönüştürmüş olacağız."
Kentsel dönüşümde yeni dönemi 7 temel hedef üzerine inşa ettiklerini aktaran Kurum, hedefleri şu şekilde sıraladı: "Birincisi, afet risklerinin etkin bir şekilde bertaraf edilmesi, vatandaşların can ve mal güvenliğinin kesin olarak sağlanması. İkincisi, yapıları dönüştürmenin yanında çevresel, tarihi ve kültürel değerlerimizin korunması ve yaşatılması. Üçüncüsü, ülke çapında sürdürülebilir kentsel dönüşümün belirlenmesi. Dördüncüsü, yerinde dönüşümün, yatay mimarinin ve mahalle kültürünün esas alınması. Beşincisi, sosyal ve teknik altyapı yetersizliklerinin giderilmesi, altıncısı, engelli dostu şehirlerin hayata geçirilmesi, yedincisi, yapılaşma sonrası oluşacak değer artışının adil ve dengeli olarak paylaştırılmasıdır.”

Kentsel Dönüşüm Anayasası geliyor
Bakan Kurum, her kente özgü, kentsel dönüşüm anayasasını getirdiklerine değinerek, "Bundan böyle her belediyemiz kendi ilçesine veya iline dair Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlayacak ve bakanlığımızın onayına sunacak" ifadesini kullandı.
Hak sahiplerinin ihtiyaçları doğrultusunda hareket edeceklerini kaydeden Kurum, şunları anlattı: “Bundan böyle sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek. Yatay mimari, sosyal ve teknik altyapı ihtiyacı, engelsiz yaşam, çevresel değerlerin korunması, sürdürülebilirlik ile tarihi ve kültürel mirasın korunması hususları esas alınacak. Kentsel dönüşüm uygulama takvimi, yani başlangıç ve bitiş tarihleri belli olacak. Finansman yönetimi belirlenecek. 'Kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak, kentsel dönüşümü kim yapacak ve hangi tarihte neticelenecek' soruları tarihe karışacak."
Yatırımcı ve belediyelere dair değişikliklere gittiklerini aktaran Kurum, "Yatırımcılarımıza dair en temel hareket noktamız şudur; bundan böyle belli kriterleri sağlayan müteahhitler, kentsel dönüşüm uygulamaları yapabilecek. Vatandaşlarımızın haklarını güvence altına almak için yatırımcılarımız yapım bedelinin yüzde 10'unu teminat veya tamamlama sigortası yapmak suretiyle Bakanlığımız projelerinde veya belediyelerde bu teminatı getirmek zorundalar. Olası süreç içerisindeki sıkıntılarda da bu teminatla gelir kaydedilecek ve vatandaşımızın mağduriyetinin engellenmesi suretiyle inşaatın tamamlanmasına destek sağlayacaklar. Temelden veya maketten satma, satın alma yöntemi bu sayede sona ermiş olacak. Tüm uygulama adımlarına ilişkin süreler, kesin bir şekilde belirlenecek ve vatandaşlarımızın dönüşüm süreciyle ilgili belirsizlikleri ortadan kalkacak." Artık 25 bin nüfusun üstündeki yerlerde de yani tüm Türkiye'de kentsel dönüşüm uygulamalarına İLBANK Genel Müdürlüğü’nün kredi desteği vereceğini söyleyen Kurum, "Yerel yönetimlerimiz, İLBANK'tan kredibilitesi olduğuna dair onay belgesi getirmesi durumunda, kentsel dönüşüm uygulamaları için düşük faizli kredi kullanabilecekler. Bunlar için herhangi bir teminat göstermelerine gerek yok" dedi.

Fikirtepe’nin tek açık teras bahçeli projesi Şua İnşaat’tan
İnşaat sektöründe 26 yıldır kent mimarisine estetik ve yaşama değer katan projeler üreten Şua İnşaat tarafından İstanbul’un en yüksek prim vadeden lokasyonu Kadıköy Fikirtepe’de hayata geçirilen Elite Concept, bölgenin kendi içerisinde açık teras bahçeleri bulunan tek projesi olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Yüzde 75’i sosyal donatı ve peyzaj alanlarına ayrılan Elite Concept’in sosyal tesisleri içinde; kapalı havuz, sauna, buhar odası, fitness center, cafe, süs havuzları, koşu ve yürüyüş parkurları, çarşı otoparkı ve kapalı otopark yer alıyor. Farklı hayal ve beklentilere cevap verebilecek çizgiler ışığında tasarlanan Elite Concept’in blok zeminlerinde yer alan çarşı caddedeki mağazaların giyimden gıdaya, eczaneden markete, banka şubelerinden ATM’lere kadar tüm önemli ihtiyaçları karşılayacak şekilde planlanması hedefleniyor. Fikirtepe’nin tapusu hazır, hemen teslim sayılı markalı projelerinden Elite Concept, 24 katlı 3 blokta 1+1’den 4+1’e kadar çeşitli büyüklük ve özellikte 785 konut, 26 ticari ünite ve sosyal yaşam alanlarından oluşuyor.

Büyükyalı İstanbul, Almanya’yı iyi yaşamla tanıştırdı
Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığında, Emlak Konut GYO güvencesiyle, İstanbul Boğazı’nın girişinde hayata geçirilen Büyükyalı, Almanya Düsseldorf’ta düzenlenen “Evim Türkiye” fuarına katıldı. Büyükyalı fuarda, Avrupa’da yaşayan ve Türkiye’de ev sahibi olmak isteyen Türkler ve yabancı yatırımcılarla bir araya gelerek “iyi yaşam”ı anlattı. Sakinlerini ihtiyaç duyulan her şeye üstün bir kalite ve kusursuz bir hizmet anlayışıyla ulaştırmayı amaçlayan ve “iyi yaşam” felsefesiyle fark yaratan Büyükyalı, İstanbul Boğazı’nın girişinde Kazlıçeşme sahil bandında yeni bir deniz semti olarak yükseliyor. Yaşamın Eylül ayında başlayacağı Büyükyalı’da, farklı yaşam tarzlarının tüm ihtiyaçlarına cevap veren farklı konsept ve büyüklüklerde daire seçenekleri yer alıyor. Büyükyalı ayrıca, Fendi Casa bloğu ve Türkiye’nin ilk gerçek loft daireleri ile de benzersiz, çok özel yaşam alternatifleri sunuyor.

MESA projelerini Düsseldorf’a taşıyor
50 yıllık deneyimiyle konutta ‘kalite’ ve ‘güven’in markası MESA, Almanya’nın Düsseldorf şehrinde açılan ‘Evim Türkiye Fuarı’nda projelerini tanıttı. MESA, ASLAN YAPI ve CABA ortaklığında İstanbul Maltepe’de yükselen MESA CADDE, yurt dışında yaşayan Türkler’in gözdesi oldu. Adalar manzarasının yanı sıra sahil aksına yürüme mesafesindeki  konumu ve ulaşım kolaylıklarıyla ev sahibi olmak isteyenlerin ilk tercihi olan MESA CADDE, yurtdışında yaşayan Türkler’den son dönemde yoğun ilgi görüyor. Bu ilgi sonucunda son dönemde yapılan satışların yaklaşık yüzde 35’i yurtdışında yaşayan Türkler’in yatırımına yönelik gerçekleşti.

Yorumlar (0)