banner565

banner472

banner458

banner457

Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan: “2019 yılı ihracat hedefimiz 22 milyar dolar”

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, “En yüksek ihracat yaptığımız ilk 20 ülkede 6 gelişmiş ülke var.

DOSYA 01.01.2019, 08:40 31.01.2019, 10:53
12312
Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan: “2019 yılı ihracat hedefimiz 22 milyar dolar”

Yani bizim önemli pazarlarımız olan gelişmiş ülkeler aslında rakibimiz değil. Rakibimiz gelişmekte olan ülkelerdir. Mevcut pazarlarımızda faaliyetlere devam etmemiz, ABD ve AB ülkeleri ile ilişkilerimizin iyi sürmesi halinde 2023’te 30 milyar dolarlık ihracata ulaşmamız hayal değil” diye konuştu.
Türkiye İMSAD 2018’in son ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısı İstanbul’da düzenlendi. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı ‘Gündem Buluşmaları’nda, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanları Prof.Dr. Kerem Alkin ve Dr. Can Fuat Gürlesel, ekonomi ve sektöre ilişkin değerlendirmelerini aktardı. Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Dış Ticarette Tehditler ve Fırsatlar’ başlıklı oturumun konuk konuşmacısı ise Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım oldu.
İnşaat malzemesi sanayisinin, bu yıl ihracatta yeniden atağa kalktığını vurgulayan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, “Ağırlıklı taşa-toprağa dayalı, kendi maden yataklarımızdan elde edilen madenlerin işlendiği bir sektörden bahsediyoruz. Otomotiv de dahil olmak üzere, ülkemize en yüksek katmadeğeri biz sağlıyoruz” dedi. Erdoğan, şu bilgileri verdi: “2018'in 10 ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 17 milyar dolara ulaştı. 2018’i, 20 milyar doların üzerinde inşaat malzemesi ihracatıyla kapatacağız. Yılsonunda Türkiye'nin ulaşacağı toplam 170 milyar dolarlık ihracatın 20.5 milyar dolarını, 120 milyon ton dış satışın da 35 milyon tonunu inşaat malzemeleri sektörünün gerçekleştirmesini bekliyoruz. 2019 yılı hedefimiz ise en az 22 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmektir. Irak, Libya ve Rusya'da ulaştığımız pazarın tekrar canlanması, pazar paylarımızı tekrardan kazanmamız, yakın bölgelerimizdeki mevcut pazarlarda faaliyetlere devam etmemiz, en yüksek ihracat yaptığımız ABD ve AB ülkeleri ile ilişkilerimizin iyi sürmesi halinde 2023’te 30 milyar dolarlık ihracata ulaşmamız hayal değil.”
Türkiye inşaat malzemeleri sanayisinin, en yüksek ihracatını ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada gibi ülkelere yaptığını belirten Ferdi Erdoğan, şöyle konuştu: “En yüksek ihracat yaptığımız ülkeler sanılanın aksine Avrupa ülkeleridir. En yüksek ihracat yaptığımız ilk 20 ülkede 6 gelişmiş ülke var. Bu 6 ülkeye 5 milyar dolar, diğer 14 ülkeye de toplamda 5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Yani bizim önemli pazarlarımız olan gelişmiş ülkeler aslında rakibimiz değil. Rakibimiz gelişmekte olan ülkelerdir."

Kur dalgalanmasında desteğimizi değiştirmedik
Türkiye’nin ekonomik dalgalanmaları, ihracatla fırsata çevirebileceğini vurgulayan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, ise “Kurlardaki dalgalanmanın her hâlükârda geçici olduğunu düşünerek yola devam ettik. Türk Eximbank olarak ne maliyet yapısında değişim yaptık ne de miktar bazında desteğimizi değiştirdik. 2018 hedeflerimiz neyse devam ettik. 2018 için kendimize 44 milyar dolarlık bir hedef koymuştuk ve gelinen noktada bunun gerisinde kalmayacağız. Türk Eximbank olarak reel sektörle sıkça buluşarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Türk Eximbank olarak 2019 yılında ihracatçılarımıza sağlayacağımız toplam finansman desteğini 2018 yıl sonuna göre yüzde 10 oranında artırarak 48.4 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz.”

Küresel koşullar ihracatta fiyat indirmeyi gerektirmiyor
Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel ise, inşaat malzemeleri sanayisi için çıkış yolunun sadece ihracat olarak göründüğünü, iç pazarda ciddi bir daralma beklendiğini söyledi.

Avrupa’nın En İyisi: Büyükyalı İstanbul
Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığında, Emlak Konut GYO güvencesiyle, İstanbul Boğazı’nın girişinde, Kazlıçeşme sahil bandında yükselen Büyükyalı İstanbul, kısa süre önce Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde elde ettiği başarıların ardından, Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde kalitesini bir kez daha kanıtladı. Büyükyalı’nın loft daireleri, dünyanın en seçkin projelerinin yarıştığı Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri kapsamında, iç mimari tasarımıyla “Avrupa’nın En İyi Loft Dairesi” seçildi. Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, “İç mimari tasarımıyla “Avrupa’nın En İyi Loft Dairesi” olarak taçlandırılan loft dairelerimiz, Büyükyalı’da üzerine titrediğimiz ve büyük bir hassasiyetle yeniden yaşama kazandırdığımız tarihi fişekhane binasında yer alıyor” dedi.

Avrupa’yı İstanbul’da yaşatacak şehir projesi: Finans Şehir…
Londra, New York, Dubai gibi dünyanın önde gelen finans merkezlerinde örneği olan ‘finans dünyası içindeki zengin yaşam’ konsepti, Sinpaş Finans Şehir ile İstanbul’da hayat buluyor.
Bir yanı cadde bir yanı bahçe olan Finans Şehir projesi İstanbul’da Avrupa’yı yaşatacak ilk şehir projesi olarak öne çıkıyor. 2550 konuttan oluşan projede ayrıca home ofis, ticari alanlar, sınırlı sayıda villa ve 36 bin 500 metrekarelik dev bir şehir parkından oluşan konseptiyle ‘şehirli, modern, güncel ve seçkin’ bir yaşam sunuyor. Finans Şehir’de yaşamanın örneği 3+1 ve 2+1 ofis konseptlerinde tasarlandı.

Şua İnşaat’tan tasarruflu proje
İnşaat sektöründe 26 yıldır çevre hassasiyeti yüksek ve insana saygılı projeler üreten Şua İnşaat, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma hedefine katkıda bulunmak için tüm projelerini sürdürülebilirlik anlayışıyla hayata geçiriyor. İstanbul’un en yüksek prim vadeden lokasyonu Kadıköy Fikirtepe’de konumlanan son projesi Elite Concept’te de aynı misyonla hareket eden Şua İnşaat, akıllı telefon ya da tabletlerle internet bağlantısı üzerinden kontrolü sağlanabilen akıllı ev konsepti sayesinde yüksek enerji verimliliği ve su tasarrufu sağlıyor. Gri su arıtma sisteminin kullanıldığı projede, ortak alanların aydınlatma ve sıcak su ihtiyacı için güneş enerjisinden yararlanılıyor. Dünyaca ünlü prestijli projelerde kullanılan ve güneşe karşı yüksek performanslı koruma sağlayan özel camların tercih edildiği Elite Concept’te, ısı ve aydınlatma amaçlı enerji kullanımından ciddi oranda tasarruf sağlanırken aynı zamanda işletme maliyetlerinin minimuma düşürülmesi ve aidatların azaltılması hedefleniyor. Fikirtepe bölgesinin kendi içerisinde açık teras bahçeleri bulunan ilk projesi olarak öne çıkan Elite Concept, 24 katlı 3 blokta 785 konut, 26 ticari ünite ve sosyal yaşam alanlarından oluşuyor.

Yorumlar (0)