banner565

banner472

banner458

banner457

Alternatif Lease, 2020’de küçülmedi, 2021’de büyüyecek

Alternatif Lease, pandemiye rağmen 2020 performansıyla hedeflerini yüzde 90 oranında yakaladı. Yatırım ihtiyaçlarına ‘danışman’ finansal kiralama hizmeti sunma anlayışıyla ilerleyen Alternatif Lease, önümüzdeki yıl ise sektöre paralel bir büyüme gerçekleştirerek yüzde 4-5 bandında bir pazar payı hedefliyor.

FİNANS 01.11.2020, 00:00 28.11.2020, 19:11
21887
Alternatif Lease, 2020’de küçülmedi, 2021’de büyüyecek

Ana faaliyet alanının yatırımların finansmanı olması nedeniyle leasing sektörünün gelişmesi Türkiye ekonomisinin kalkınması açısından büyük öneme sahip. Yatırımların finansmanında kaynağa ihtiyaç duyan şirketler için leasing önemli bir alternatif finansman yöntemi. Sektörün son birkaç yılına baktığımızda 2018’i 4.8 milyar dolar,  2019’u ise 2.5 milyar dolar hacimle tamamladığını görüyoruz. Geçtiğimiz yıl zorlu geçti ve işlem hacimlerinde önemli daralmalar meydana geldi. Bu yıl ise Covid-19 salgınının yatırımlar üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen sektörün yüzde 28 büyümeyle 3.2 milyar dolarlık işlem hacmi yaratması bekleniyor.
Alternatif Lease Genel Müdürü Emre Tongo, böylesi zorlu bir ortamda mevcut müşteri portföyüne yoğunlaştıklarını belirterek, “Pandemi kaynaklı nakit akışlarında bozulmalar yaşayan müşterilerimizin yanında yer alarak ödeme planlarında yeni düzenlemeler yaptık. Diğer taraftan yeni gelişen talepleri de her zaman olduğu gibi yakın takip ederek, yatırım yapan firmaların yatırımlarına finansman sağlamaya ara vermeden devam ettik” dedi.
Alternatif Lease’nin 2020 yılı performansına ilişkin ilk 9 ay değerlendirmesini yapan Tongo, 2020 yılının ilk çeyreğinde hedeflerine paralel büyüme performansı gösterdiklerini söyledi. Nisan ve Mayıs aylarında pandeminin etkisiyle pek çok sektörde yatırım kararının askıya alınmasının doğal bir sonucu olarak durgunluk yaşadıklarını kaydeden Tongo, “Ancak yılın ikinci yarısından itibaren ötelenen yatırım taleplerinde başlayan hareketlenmeyle bir toparlanma sürecine girildi. Alternatif Lease olarak geride bıraktığımız döneme baktığımızda hedeflediğimiz işlem hacmini yüzde 90 oranında gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim” diye konuştu.
2021 sonrasına ilişkin de öngörülerini paylaşan Tongo şunları anlattı: “Geçtiğimiz yıl organizasyonumuzda yeniden yapılanmaya gittik ve bu sene ana hissedarımız Alternatif Bank’ın şubeleriyle sinerjimizi artıracak çalışmalar gerçekleştirdik. Bu doğrultuda ortak müşterilerimizle daha derin ve uzun süreli ilişkiler kurarak 2021 yılında  büyümeye devam etmeyi planlıyoruz. Yatırım ihtiyaçlarına danışman finansal kiralama hizmeti sunma anlayışıyla ilerleyen Alternatif Lease olarak sektörümüze paralel bir büyüme gerçekleştirerek yüzde 4-5 bandında bir pazar payı hedefliyoruz. Amacımız  her ölçekten ve hacimden müşterimize butik hizmet sunmaya devam etmek. Alternatif Bank’ın danışman bankacılık alanındaki gücünü yanımıza alarak, beraber geliştireceğimiz özel çözümleri müşterilerimize bir bütün halinde sunmayı sürdüreceğiz. Çünkü biz müşterilerimizin yatırımlarını kendi yatırımımız, müşterilerimizi de iş ortağımız olarak görüyor ve bu hassasiyetle çalışmaya büyük önem veriyoruz.”

İhtiyaca uygun çözümler sunulacak
Finansal kiralama bankacılık sektörünün tamamlayıcısı olma özelliğiyle öne çıkarken, ülke ekonomisinin gelişimine paralel olarak  metal işleme, tekstil, taşımacılık, sağlık, turizm, inşaat, enerji vb.  sektörlerinde yaygın olarak kullanılıyor.
Tongo, “Biz de bu gelişmeleri yakından takip ederek tıpkı ‘Yerli Makine Finansmanı’nda olduğu gibi ihtiyaçlara göre yeni ürün ve kiralama çözümlerimizi müşterilerimize sunacağız” dedi. Tongo, Alternatif Lease olarak kaliteli aktifler yaratarak daha çok orta ölçekli işletmelerin ve ticari firmaların yatırım kararlarında yanlarında olmayı hedeflediklerini üretim makineleri ve tekstil ekipman gruplarına odaklanacaklarını  duyurdu. Tongo, yenilenebilir enerji ve inşaat sektöründeki gelişmelere göre hareket edeceklerinin, iş makinelerini ise yakından takip ettiklerinin altını çizdi.

Sektörün yatırımlardan aldığı pay yetersiz
Türkiye’de leasing sektörünün yatırımlardan aldığı payın diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yeterli olmadığının altını çizen Tongo, görüşlerini ise  şöyle aktardı: “Toplam sabit sermaye yatırımları içinde ‘leasing’in payı gelişmiş ülkelerde yüzde 30 civarındayken bu oran ülkemizde halen yüzde 4 seviyesinde. Türkiye’de ‘leasing’in henüz değerlendirilmemiş büyük bir gelişme potansiyeli bulunuyor. Çünkü bu sektörde yapılacak uygulamalar doğrudan yatırımcılara ulaşıyor. Fonlama açısından değerlendirdiğimizde de hem maliyeti düşük kaynağa hem de yurtdışı kaynaklara erişimde son derece önemli sektörlerden biri konumunda bulunuyor. Mevcut durumda yurtdışı borçlanmalardaki KKDF sorununun çözüme ulaşmasının  leasing ile yapılan yatırımların maliyetine de olumlu etkisinin olacağına inanıyoruz.”
Halen daha birçok firmanın leasing sektörünü, yarattığı fırsatları ve katmadeğeri yeterince bilmediğini dile getiren Tongo, yürüttükleri çalışmaları ise şöyle anlattı: “Bilmediğiniz bir ürünü de almayacağınız öngörüsünden hareketle Alternatif Lease olarak bu konuda müşterilerimizi sürekli bilgilendiriyoruz. Yatırım finansmanında leasing ürünlerini tanıtmak ve tüm Türkiye genelinde yaygın iş yapmak öncelikli hedefimiz arasında. Müşterilerimizin gerek yatırım kararlarında gerekse uygulamasında yanlarında yer almaya devam edeceğiz. Onlara finansman ürünlerinin kullanılacağı butik hizmet vererek, finansal konularda danışmanlık yapmayı planlıyoruz. Leasing sektörünün tanındıkça, sunduğu avantajlar bilindikçe firmaların hayatlarında daha çok yer alacağını ve yeni müşteri kazanımına pozitif yönde etki edeceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda Alternatif Bank ile yakaladığımız sinerjiyi  önümüzdeki yıllarda da devam ettirerek şube müşterilerinin de gerek yatırım kararlarında gerekse uygulamalarında yanlarında olmayı hedefliyoruz.”
Alternatif Lease, dijitalleşme yolculuğunda IT altyapısına önemli yatırımlar yapıyor. Şirkete; veriye ulaşma, inceleme, dönüştürerek sonuçlara varma ve karar alma sürecini destekleme amacıyla modelleme süreci sürekli yaşayan bir proje olarak devam ediyor. Emre Tongo, “Öte taraftan dış dünyaya açılan yüzümüz olan dijital kanallarımızdaki geliştirme çalışmalarımızı da bünyesinde bulunduğumuz Alternatif Bank ile paralel olarak yürütüyoruz” dedi.

Yerli Makine Finansmanı
Alternatif Lease, müşterilerinin orta ve uzun vadeli yatırımlarında projelerine gereken finansmanı sağlama, ihtiyaç duydukları makine veya ekipmana uygun ödeme planlarıyla ulaşmaları için destek oluyor. Alternatif Lease Genel Müdürü Emre Tongo, “Ülkemizde üretimin, sanayinin dolayısıyla ekonominin gelişmesinde ve cari açığın azaltılmasında yerli üretim büyük önem taşıyor. Bu konuya verdiğimiz değerle kısa bir süre önce sektörümüzde bir ilke imza atarak yerli makine üreticilerinin müşterilerine Yerli Makine Finansmanı ile destek vermeye başladık. Bu kapsamda müşterilerimize tecrübemizi aktararak ve finansman sağlayarak uzun vadeli yatırımlarında en doğru çözümlerle büyümelerine destek olmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.
Bu ürün, finansmanın projelendirilmesi makina satıcısı ve müşteri talebine göre şekilleniyor. Tongo ürünle sunulan avantajları ise şöyle anlatıyor: “Kira ödemelerinin 2021 yılında başlama imkânı, sipariş üzerine üretim yapacak yerli makina üreticilerine avans ödeme desteği,  makina özelinde esnek ödeme planları, 60 aya varan vadeler ile yüzde 100’e varan finansman desteği.” Tongo, Alternatif Lease olarak başta yerli üreticiler olmak üzere ekonomik kalkınmaya katkı sunan tüm firmalara finansman desteği sağlamaya devam edeceklerini aktardı.

Yorumlar (0)