banner565

banner472

banner458

banner457

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici: “Değer katmayı sürdüreceğiz”

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Önümüzdeki dönemde ‘iyi ve örnek banka’ olma anlayışımızla tüm paydaşlarımıza değer katan, topluma pozitif etki yaratan çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

FİNANS 01.02.2021, 00:01 27.02.2021, 12:44
20293
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici: “Değer katmayı sürdüreceğiz”

Müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya daklanan, yenilikçi, pratik bankacılık anlayışımızla aktif müşteri tabanımızı genişleterek, önümüzdeki beş yılda aktif müşteri sayımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici, ekonomi ve TEB başta olmak üzere finans sektörüne yönelik genel bir değerlendirme açıklaması yaptı.
Leblebici, 2020’nin sadece Türkiye için değil tüm dünya için olağan dışı bir yıl olduğunu hatırlatarak, “OECD bölgesinde ikinci çeyrekte daralma yüzde 9.8’e ulaştı. Avrupa Birliği’nde ise yüzde 11.7 küçülme yaşandı. Türkiye ise bütün yaşanan olumsuzluklara rağmen yıl sonunda büyümeyi pozitif kapamayı başarabilen nadir ülkelerden birisi olacak. Tek bir sektöre bağımlı olmayan ekonomik yapımız dengeyi sağlamamıza da yardımcı oldu” dedi.
2020 yılının tüm kayıplarına rağmen birçok açıdan kazanımları olduğunu kaydeden Leblebici, dijitalleşme, esnek çalışma modeli ve toplumsal dayanışma mekanizmalarını buna örnek gösterdi. 2021’nin ekonomi ve sosyal hayatta yeniden istikrarı sağlama yılı olacağını dile getiren Leblebici, şunları söyledi: “Ev ödevlerimizi iyi yaparsak 2021’de yeniden yüzde 4 civarındaki potansiyel büyüme oranını yakalayabiliriz. Bankacılıkla ilgili Merkez Bankası’nın attığı adımlar ve ekonomi yönetiminin makroekonomik istikrar, finansal istikrar ve fiyat istikrarına yönelik yaklaşımı öngörülebilirliği artıracaktır. Bankacılık sektörü öngörülebilirliği daha yüksek, verimliği artırmaya yönelik kredi kanallarını daha etkin bir şekilde kullanabilecektir. Bu da önümüzdeki dönemde reel sektörde çarkların daha sağlıklı bir şekilde işlemesini, sürdürülebilir büyüme ve ekonomik istikrarı beraberinde getirecektir.”

TEB, sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaştı
Pandemi sürecinde de müşterilerinin yanında olduklarını kaydeden Ümit Leblebici, özellikle dijital bankacılık alanında yürüttükleri CEPTETEB ve CEPTETEB İŞTE gibi uygulamaların önemli avantaj sağladığını söyledi.
Leblebici, bir yandan ülke ekonomisine katkı sağlarken bir yandan da sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaştıklarını belirterek, şunları dile getirdi: “Bankamızın ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredilerin toplam aktiflere oranının, üçüncü çeyrek sonuçlarına paralel olarak 2020 sonunda yüzde 60 civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bununla birlikte her dönem olduğu gibi belirsizliklerin çok yoğun olduğu bu dönemde de risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik verdik. İstikrarlı büyümemizi güçlü sermaye yapısıyla birlikte sürdürmeyi başardık. Karlılığımızı sürdürülebilir bir şekilde artırırken sermaye yeterlilik rasyomuz, hedef rasyo olan yüzde 12’nin oldukça üstünde, yüzde 19 civarında seyretti. Yaşanan salgına rağmen uluslararası finansmana ulaşmada hiçbir sorun yaşamadık. Kısa bir süre önce yaklaşık 335 milyon ABD Doları karşılığı yeni sendikasyon kredisi imzaladık.”

“Dijital bankacılıkta CEPTETEB ile öncü olmayı sürdüreceğiz"
Dijitalleşme için salgının tam bir kaldıraç olduğunu dile getiren Leblebici, uygulamaları olan CEPTETEB ile öncü olan işlere imza atmayı sürdüreceklerini kaydetti. “KOBİ, Kurumsal ve İşletme müşterileri için birçok finansal işlemi kolay ve hızlı bir şekilde yapabilme olanağı sunan mobil uygulama CEPTETEB İŞTE’yi 2020’de hayata geçirdik” diyen Leblebici, 2020 sonu itibariyle TEB müşterilerinin alternatif dağıtım kanallarını kullanım oranının yüzde 83 civarında olurken; online bankacılık aktif müşteri sayısının 1.8 milyonu, mobil bankacılık aktif müşteri sayısının ise 1.7 milyonu aştığını açıkladı. Leblebici, “CEPTETEB Mobil Uygulaması’na yönelik yenilikçi yatırımlarımız hız kesmeden devam edecek. Müşterilerimiz, CEPTETEB Mobil Uygulama üzerinden hızla tanımlayabilecekleri Kolay Adres ile TCMB’nin sunmaya başlayacağı FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) sistemi aracılığıyla 7/24, hızlı ve kolay para transferi yapabilecek. Önümüzdeki dönemde de dijitalleşme bizim en güçlü kaslarımızdan biri olmayı sürdürecek” dedi.

KOBİ’lerden start-uplara, yenilikçi girişimciler desteklenecek
TEB olarak KOBi’leri desteklemeye 2021’de de devam edeceklerini söyleyen Leblebici, önümüzdeki dönem özellikle salgını çevik bir şekilde yönetmiş, yenilikçilik kapasitesi yüksek küçük ve orta boy işletmelere destek vereceklerini duyurdu. Leblebici, yürüttükleri çalışmalara ilişkin ise şunları aktardı: “Bununla birlikte girişimcilere yönelik katkımızı büyütmeyi sürdüreceğiz. Bu anlayışla TİM-TEB Girişim Evleri çatısı altında girişimcilerin ve teknoloji firmalarının büyümelerini sağlamak amacıyla yürütülen hızlandırma programlarını online olarak düzenlenmeye devam ettik. Yeni girişimcilerle beraber TİM-TEB Girişim Evi’nin desteklediği teknoloji firma sayısı bine ulaştı. Bununla birlikte beş yıldır uygulayıcı kuruluşları arasında yer aldığımız TÜBİTAK’ın Bireysel Genç Girişim (BiGG) Programı’nda iki yıl daha uygulayıcı kuruluş olmaya hak kazandık. 2021’de girişimcileri destekleyerek ülke ekonomisinin yenilikçilik kapasitesinin artırılmasına katkı sağlamayı sürdüreceğiz.”

“Sektör 2021’de istikrarlı kredi büyümesine odaklanacak”
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Türk bankacılık sektörünün 2020’de krizlere karşı dirençli olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Leblebici, “Sektörümüz bir yandan yüksek karşılıklar ayırarak risklere karşı kendini korurken, bir yandan da ekonominin sürdürülebilirliğini sağlamak için reel sektörü desteklemeye devam etti. Değişken küresel koşullara rağmen dış finansman kaynaklarına erişilebilirlikte herhangi bir sorun yaşanmadı. Sendikasyonlar yenilendi. Dijitalleşme ve teknolojiye uzun yıllardır yatırım yapan sektörümüz, salgın ile hızla yükselen dijital taleplere, yenilikçi uygulamalarla cevap vererek bu konuda öncü olduğunu bir kez daha gösterdi” diye konuştu.
Önümüzdeki dönemde daha dengeli, makro istikrarı destekleyen, finansal istikrara katkı sağlayan bir kredi büyümesi olacağını öngören Leblebici, görüşlerini şöyle aktardı: “Sektör için kredilerin risk maliyeti ve aktif kalitesinin ön planda olacağı, sürdürülebilir büyümeye odaklanılan bir yıl olacak. Sektörde Türk Lirası’na doğru bir yönelim olacak. Bankaların Merkez Bankası’na bağımlılığı bir süre devam edecek. Ancak yılın ikinci yarısıyla birlikte olağanüstü dönemden çıkarak Merkez Bankası fonlamasına daha az ihtiyaç duyulacak bir döneme girebileceğimizi öngörüyorum. Özellikle büyümenin taşıyıcısı olacak sektörlere ve şirketlere yönelme daha belirgin olacaktır.”
2021 yılında öngörülebilirlik arttıkça şirketler tarafında yatırımların yeniden canlanacağını ifade eden Leblebici, konuşmasında şu noktalara değindi: “Tüketici tarafında ise daha çok ertelenen talepler gündeme gelecek. Burada faiz oranları daha dengeli olduğu için tüketim talebinin daha temel ve öncelikli ihtiyaçlara yöneleceği söylenebilir. Şirketler tarafında ise işletme sermayesi ihtiyacı, yeni makine alım ihtiyacı ve modernizasyon ihtiyacına yönelik kredi talebinin yılın ikinci yarısı itibariyle güçlenebileceğini öngörüyorum. Çünkü 2018 ikinci yarısından bu yana yaşanan gelişmelerden dolayı şirketler sürekli frene basmak zorunda kaldı. Bu yüzden salgın sonrası ertelenen birçok yatırımın devreye girmesi gerekecek. Kapasite artışı ihtiyacı doğacak. Bu sebeple özellikle büyümenin sürükleyici gücü olacak sektörler ve şirketler başta olmak üzere kredi talebi artacaktır. Burada ölçekten ziyade; yenilikçi, ihracat odaklı ve verimli çalışarak salgına rağmen büyümesini sürdüren şirketlerin desteklenmesi bankacılık sektörünün kredi kalitesini artıracaktır. Bu süreci başarı ile atlatmış büyük ölçekli şirketlerimiz olduğu gibi çok sayıda ve çok başarılı KOBİ’lerimiz de var. Bu şirketler hepimizin ortak değerleri; sürdürülebilir bir kalkınma için hep beraber desteklemeli ve büyütmeliyiz.”

Yorumlar (0)