banner565

banner472

banner458

banner457

17 konsorsiyumla yapay zekada önemli adım

TÜBİTAK’ın 2023 Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulunan ve sektöre katkı sağlayacak; 8’i Akıllı Üretim Sistemleri, 3’ü Akıllı Tarım Gıda ve Hayvancılık, 4’ü İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik ve 2’si Akıllı Eğitim Teknolojileri alanlarında olmak üzere kabul edilen ve 55 milyon TL’nin üzerinde bütçeyle desteklenecek 17 proje için imzalar atıldı.

HABER 01.02.2024, 00:01 23.02.2024, 09:17
16677
17 konsorsiyumla yapay zekada önemli adım

TRUBA yeni süper bilgisayarımız”: Bakan Mehmet Fatih Kacır; “Yüksek başarımlı hesaplama ve veri depolama alanı sağlayan ulusal merkezimiz Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı TRUBA’da yeni süper bilgisayarımızı devreye alıyoruz. 56 bin 448 işlemci çekirdeği, 126 terabayt bellek kapasitesi ve 500’den fazla sunucusuyla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en hızlı ve güçlü bilgisayarlarından biri olacak. Yapay zeka alanında yapılacak çalışmalardaki kapasitemizi 5 kat artıracak” açıklamasını yaptı.
Bakan Kacır, kritik bir işbirliğine daha katıldıklarını anlattı: “Barselona Süper Bilgisayar Merkezi bünyesinde, orta ve yüksek segmentte yaklaşık 380 bin dizüstü bilgisayara eşdeğer güçte ve toplam 314 petaflop performansa sahip MareNostrum 5’in açılışı gerçekleşti. Dünya sıralamasında 8. sıraya yerleşen bu süper bilgisayar, yapay zekâdan iklim değişikliğine, yenilenebilir enerjiden sağlık bilimlerine kadar geniş bir alanda bilim insanlarımıza ve endüstrimize hizmet edecek."
Bakan Kacır, şu bilgileri verdi: “Türkiye olarak EuroHPC Ortak Girişimi’ne katılımımız sayesinde, TRUBA ulusal süper bilgisayar hizmetine ek olarak dünyanın sayılı süper bilgisayarlarından biriyle doğrudan çalışma ayrıcalığına sahibiz. Şubat 2024’te genel kullanıma açılacak bu sistem, bilim ve teknoloji alanında ülkemize dünya çapında yeni kapılar açacak. İkinci çağrısının lansmanını yapacağımız ‘Yapay Zekâ Ekosistem Çağrıları Programı’ ile tüm yapay zekâ ekosistemini, açık inovasyon ve birlikte geliştirme yaklaşımıyla harekete geçiriyoruz. Ekosistemde katalizör görevi üstelenen bu programla, yapay zekâ çözümlerine ihtiyaç duyan şirketlerimizin, bu alanda teknoloji geliştiren yerli teknoloji tedarikçisi KOBİ’lerimizin ve araştırma merkezlerimizin ortak konsorsiyum projelerini destekliyoruz.”
İlk çağrıda, 4 tematik alandaki 10 konsorsiyuma toplam 18 milyon TL destek sağladıklarını, 2. çağrıda 5 tematik alanda 17 konsorsiyum projesine 55 milyon TL’nin üzerinde bütçeyle destek sağlayacaklarını aktaran Bakan Kacır, konsorsiyumların kurulmasında Yapay Zekâ Enstitü’sünün aktif rol aldığını aktardı.

Yorumlar (0)