banner565

banner472

banner458

banner457

Erkunt Sanayi 2022’yi tarihine altın harflerle yazdıracak

Erkunt Sanayi’nin üretiminin yüzde 80’ini Avrupa, Brezilya ve Hindistan pazarlarına ihraç ettiğini söyleyen Erkunt Sanayi Genel Müdürü Emine Dilek Gündüz, “Dünya genelinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen hızlı aksiyon alıp, çözüm üretmemiz sayesinde 2022; önümüzdeki yıl 70. yaşını kutlayacak firmamızın tarihine altın harflerle yazılacak” dedi.

HABER 01.07.2022, 00:01 27.07.2022, 09:39
21709
Erkunt Sanayi 2022’yi tarihine altın harflerle yazdıracak

Erkunt’un kurumsal hikayesinden bahseder misiniz?
1953 yılında kurulan Erkunt Sanayi; otomotiv, tarım ve iş makinaları sektörlerinde çalışan firmalara döküm ve işlenmiş parça tedarikçisi olarak hizmet vermektedir.
Ankara’da 3 noktadaki fabrikalarında, 70.000 ton döküm ve 1.000.000 saat/yıl işleme tezgah kapasitesiyle 1500 kişiye istihdam sağlamaktayız. Firmamız; özellikle motor bloğu, silindir kafası, transmisyon gibi kompleks parçaların döküm, işleme, honlama ve montaj işlemleri konusunda uzmanlaşmışsa da 10 kg-300 kg arasında değişen ağırlığa sahip tüm dökme demir parçalarını üretip işleyecek kapasiteye sahip.
Üretimimizin yüzde 80’ini Avrupa, Brezilya ve Hindistan pazarlarında Deutz, JCB, Agco, Perkins, ZF, Cummins, Mahindra gibi müşterilerimize ihraç ediyor, yüzde 20’sini ise Türkiye pazarında Erkunt Traktör, Türk Traktör, Ford Otosan, Tümosan firmasına satışını gerçekleştiriyoruz.

‘Metal Döküm Sektörü’, ‘erkek işi’ olarak görülüyor. Bu yaklaşımı yıkanlardan biri olarak döküm sektörüyle nasıl tanıştınız? Erkek egemen bir sektörde nasıl çalışmaya karar verdiniz?
Ben her meslekte kadın ve erkeğin omuz omuza çalışabileceğine inanıyor, kadın veya erkek işi olmadığını, iş hayatında hepimizin birer birey olduğunu düşünüyordum. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden 1996 yılında mezun olduğumda ise döküm sektörünün genelinde bu düşüncenin hakim olmadığını deneyimledim. O yıllarda, sektörde kadın mühendislerle iş görüşmesi dahi yapılmıyordu ama sektördeki diğer firmaların aksine, Erkunt Sanayi, o yıllarda da kadın mühendis istihdamı konusunda öncüydü. Mezun olduğum yıl, Erkunt Sanayi’de döküm fabrikasında üretim mühendisi olarak çalışmaya başladım. Tabii ki üretimde çalışan tek kadın olmanın zorluklarını yaşadım. Ama bu zorluklar beni yıldırmadı, tam tersine beni motive etti. 26 yıl önce üretim mühendisi olarak başlamış olduğum şirketimde, genel müdür pozisyonunda çalışmaktayım ve sektörün sayılı kadın yöneticilerindenim. Aynı zamanda da Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) Yönetim Kurulu’nda Başkan Yardımcılığı görevi ile sektörümüzün kadın çalışanlarını temsil etmekteyim.

Erkunt Döküm özelinde 2022 yılının ilk yarısını değerlendirir misiniz?
2022 yılı ilk altı ayını değerlendirdiğimizde, Şirketimiz açısında market talebi geçen yıla göre aynı kalmakla beraber, ana girdimiz olan ve Rusya-Ukrayna bölgesinden alımını gerçekleştirdiğimiz pik tedarikinin garanti altına alınması ve 2. çeyrekte yaşanan pik fiyat artışı, devam eden emtia, lojistik maliyet kalemlerindeki artışlar, ülkemizde ve dünya genelinde yaşanan enerji krizi ve enflasyon artışları; hızlı aksiyon alıp, çözüm üretmemiz gereken ana başlıklar oldu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen 2022; önümüzdeki yıl 70. yaşını kutlayacak firmamızın tarihine altın harflerle yazılacak.  2021 verileri ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 genel klasmanda 458. sırada, Türkiye İhracatçılar Meclisi‘nin (TİM) ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2021’ araştırması genel sıralamasında 264. sırada, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (UİB) ihracat şampiyonları kategorisinde gümüş ödülle başarılarımızı taçlandırdık. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Yorumlar (0)