banner565

banner472

banner458

banner457

Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli: “Yüksek katmadeğerli ve ihracat odaklı yatırımlar önceliğimiz”

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, “Özellikle yüksek katmadeğerli ve ihracat odaklı yeni yatırımların Eskişehir OSB’de yapılmasına büyük öncelik veriyoruz” dedi.

HABER 01.10.2021, 00:01 27.10.2021, 09:20
25892
Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli: “Yüksek katmadeğerli ve ihracat odaklı yatırımlar önceliğimiz”

Sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Eskişehir özellikle ulaşım kolaylığı ile ihracat odaklı sanayide öne çıkıyor. Eskişehir sanayisinin ihracatı içinde yüksek katmadeğerli ürün payının yüzde 15’ler düzeyinde olduğunu belirten Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, “2030 yılına kadar Eskişehir’in sanayi ürünleri ihracatı içinde yüksek katmadeğerli ürün payını yüzde 20’ler düzeyine çıkarmak için çalışıyoruz. Bunun için özellikle yüksek katmadeğerli ve ihracat odaklı yeni yatırımların Eskişehir OSB’de yapılmasına büyük öncelik veriyoruz” dedi.

Rekor yer tahsisi
Geçtiğimiz yıl, son 10 yılın arsa tahsis rekorunu kırdıklarını ifade eden Küpeli, “2020 yılında 42 yeni yatırımcıya 888 bin m2’lik bir alan tahsis etmiştik. 2021 yılının ilk 9 ayında ise 23 yeni yatırımcıya 470 bin m2’lik bir alan tahsis ettik. Ayrıca bu yıl hizmete açtığımız 2. KOBİ-OSB’de 142 yeni yatırımcıya da 566 bin m2’lik alan tahsis ettik. Yıl sonunda yaklaşık 1.5 milyon m2’lik bir alanı yatırımcılara tahsis etmiş olacağız. Böylece geçen sene kırdığımız rekoru yenileyip, daha da üzerine çıkacağımız görülüyor” diye konuştu.
Eskişehir OSB’nin otomotiv yan sanayinin de ilgi odağı olduğuna dikkat çeken Küpeli, “Yaklaşık 1 yılı aşkın bir süredir otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren yabancı sermayeli dünyaca ünlü bir yatırımcıyla görüşmelerimiz sürmekte. Bu yatırım kapsamında ülkemiz ve Eskişehir OSB birçok avantajıyla öne çıkmakta. İlk etapta 500’ün üzerinde kişinin istihdam edileceği, oldukça kapsamlı ve büyük bir yatırım olacak” bilgisini verdi.

‘Demir İpek Yolu’ güzergahı ile öne çıkıyor
Eskişehir’in özellikle Çin ile İngiltere arasında hayata geçirilen, Pekin’den Londra’ya uzanan 8 bin 693 km’lik ‘Demir İpek Yolu’ ağının en önemli raylı sistemler üretim noktalarından biri haline geldiğini vurgulayan Küpeli, bu güzergahta özellikle demiryolu araçlarının üretimi, bakım-onarımı ve hizmetlerin sunulması noktasında Eskişehir ve Eskişehir OSB’nin öne çıktığını kaydetti.
Yatırım taleplerini karşılamak amacıyla Kalkanlı ve Hasanbey’deki rezerv alanlarını yatırıma açmak için hızlı bir şekilde kamulaştırma çalışmalarına başladıklarını anlatan Küpeli, ilk etapta Eskişehir OSB’nin toplam alanını önce 40 milyon m2’ye ardından da 50 milyon m2’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Lise tamam, yeni hedef: EOSB Teknik Üniversitesi
Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Eskişehir sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü artık kendilerinin yetiştirmeye başladıklarını dile getiren Küpeli, “Kurduğumuz okulumuzla, Eskişehir sanayinin dönüşümüne en büyük katkıyı sağlamayı planlıyoruz. Okulumuzda yakaladığımız başarıyı daha ileri taşıyarak, Eskişehir sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlardaki mühendis ve teknikerleri yetiştirmek için EOSB Teknik Üniversitesi’ni kurmayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)