banner565

banner472

banner458

banner457

Gelecekte varlığını sürdürmek isteyen şirketlere müşteri çağrısı: Dijital dönüş ve çevre dostu ol

Pandemi ile iş dünyası yeniden şekillenirken, şirketlerden temiz enerji ve çevre dostu yatırımlara yönelmeleri ve karbon ayak izlerini azaltmaları bekleniyor.

HABER 01.05.2021, 12:53 30.05.2021, 10:08
23061
Gelecekte varlığını sürdürmek isteyen şirketlere müşteri çağrısı: Dijital dönüş ve çevre dostu ol

Dijital dönüşebilen ve çevre dostu şirketler gelecekte varlığını sürdürebilecek. Pandeminin Ekonomi Günlüğü’nde iş dünyasının bugününe ve geleceğine projeksiyon tutmaya devam ediyoruz.

Çip kıtlığı dalga dalga geliyor
Yarı iletken sektöründeki üretim sıkıntısı otomotivden sonra teknolojiyi de etkiliyor. Dünyada ve Türkiye’de çip kıtlığı yüzünden üretime ara veren otomotiv devlerinin ardından kıtlık bilgisayar, telefon, oyun konsollarını kapsayan tüketici elektroniğine sıçradı. Dünya çip krizini aşmaya çalışırken sektörden arka arkaya yatırım haberleri geliyor.

KPMG’ye göre yaşanan kriz yarı iletken sektörünü büyütecek. KPMG Türkiye Teknoloji Danışmanlığı Lideri Alper Karaçar, yarı iletkenlerde 2020’nin ikinci çeyreğinde tespit edilen tedarik sıkışıklığının pandeminin etkisiyle yoğunlaştığını söyledi: “Şirketler başta 2020’nin sonuna kadar üretimlerinin normal seviyelere döneceğini tahmin ediyordu ancak nihai üreticilerin panik alımı, destek gören güçlü taleple birleşince çip kıtlığı 2021’in ilk çeyreğinde de artarak devam etti.”

Rapora göre küresel yarı iletken sektörü kriz süresince dayanıklılık göstererek, 2020 yılını yüzde 6.5 büyümeyle tamamladı. Birçok yarı iletken şirketi, 2020’de gelir ve karlılık beklentilerinin üzerine çıktı. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 85’i, 2021’de de gelirlerinde artış bekliyor. Özellikle otomotiv uygulamaları yarı iletken sektöründe gelir artışı açısından, bulut bilişim, veri merkezi, yapay zeka ve tüketici elektroniği gibi uygulamaları geride bırakabilir.

Pandemi, temiz enerji talebini artırdı
KPMG’nin hazırladığı Petrol ve Doğal Gaz Sektörel Bakış Raporu’nda geleneksel iş modelleri ve varsayımlarının artık geçerliliğini kaybettiğine vurgu yapılarak, petrol ve doğal gaz şirketlerinin değişen talepleri karşılayabilmek için dijital kanalları keşfetmeleri ve mevcut ürün ve hizmetlerini çeşitlendirmeleri öneriliyor. Raporda, “Mevcut zorluklara direnen şirketler için başarı, endüstriyi etkileyen temel değişiklikleri benimsemekten geçiliyor” deniliyor.

Müşteri beklentileri ezber bozuyor: KPMG Türkiye Petrol ve Doğal Gaz Sektör Lideri Hakan Demirelli, şunları söyledi: “Pandeminin neden olduğu yavaşlayan ekonomik faaliyetler sayesinde insanlar, dünyanın dört bir yanında temiz hava soluma imkanına kavuştu. Bu da temiz enerji taleplerini, petrol ve doğal gaz şirketleri üzerindeki karbondan arındırma baskısını artırdı. Müşteriler artık ihtiyaçları olan enerjinin yenilenebilir enerji kaynakları da dahil olmak üzere farklı kaynaklardan gelmesini ve özel ihtiyaçlarına uyarlanmasını talep ediyor. Bu noktada endüstrinin daha geniş bir müşteri tabanına daha kapsamlı bir enerji karışımı sunmaya hazır olması gerekiyor. Bu senaryoda ezber bozan, teknoloji değil vatandaşlardan şirketlere ve hatta hükümetlere kadar uzanan kapsamlı müşteri tabanı,”
Demirelli, tüm dünyada normalde birkaç yılda meydana gelebilecek bir dönüşümün haftalar içinde gerçekleşerek dijital ekonominin birdenbire geleneksel ekonomiyi geride bıraktığını aktardı.

Karbonsuzlaşma yetmeyecek: Dijital ekonominin kurallarını tabana yayılan müşteri ve şirketlerin belirlediğine dikkat çeken Demirelli, pandemi öncesi başlayan temiz enerjiye olan talep gibi trendlerin bu süreçte hızlandığını, gelişmelerin petrokimya, elektrik üretimi ve yakıt talebini desteklediğini kaydetti: “Ancak petrol ve doğal gaz şirketleri sadece kurumsal ayak izlerini karbondan arındırmakla yetinemeyecek. Paydaşlar, şirketlerden yüzeysel faaliyetlerden ziyade somut planlara sahip olmalarını ve operasyonlarında doğrudan değişiklikler yapmalarını bekliyor. Çevresel yükümlülükleri karşılayacak seçenekler arasında yeşil enerji sağlayıcıları ile ortaklıklar veya bu tarz şirketlere yatırım yapılması, tamamen yeni işlere ve sektörlere dönüş veya yeni teknoloji ve süreçler yoluyla fosil yakıtların karbondan arındırılması yer alıyor.”

Elektrikli araçlara yatırım artıyor: Demirelli, “Şirketlerin artan yeşil enerji talebi, temiz enerji opsiyonuna sahip petrol ve doğal gaz şirketleri için büyüyen bir potansiyel müşteri havuzu anlamına geliyor. Elektrikli araçların yaygınlaşması ile birlikte şarj konusunda elektrik şirketleri ile birlikte petrol ve doğal gaz şirketlerinin de yavaş yavaş oyunun bir parçası haline gelmeye başladığı görülüyor” dedi.

Kısa çalışma ödeneği uzatıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm sektörler için geçerli olmak üzere Nisan, Mayıs, Haziran’ı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldık’’ açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizm sektöründe Mayıs’ta sona erecek KDV indirimlerinin de Haziran sonuna kadar devam edeceğini duyurdu.

Yorumlar (0)