banner565

banner472

banner458

banner457

“Güçlü Türkiye’nin Güçlü Sanayi Hamlesi”

İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya illerinin merkez noktasında, Yalova’da yer alan Avrasya Organize Sanayi Bölgesi (Avrasya OSB), konumu, altyapısı ve ulaşım avantajlarıyla yatırımcısına kazandırmaya hazır.

HABER 01.02.2019, 08:44 01.03.2019, 10:27
16421
“Güçlü Türkiye’nin Güçlü Sanayi Hamlesi”

Sanayi ve lojistiğin kesişim noktasında yükselecek Avrasya OSB, cazip fiyatları, hizmet kalitesi, ileri teknolojili, modern altyapı ve üst yapı projeleriyle sanayi, ticaret ve istihdamda Türkiye’nin yeni çekim merkezi olma konusunda iddialı.
Avrasya OSB Bölge Müdürü Utku Delikanlı ve Avrasya OSB Tahsis İşleri Koordinatörü Muharrem Çay ile yeni nesil organize sanayi bölgesi; Avrasya OSB’nin kuruluş öyküsünü, iddiasını ve yatırımcılara sunduğu avantajları konuştuk.
Avrasya OSB Bölge Müdürü Utku Delikanlı, “Sanayi ve lojistik sektörünün öncü isimleri bir araya gelerek yaklaşık 2.5 milyar TL yatırımla Avrasya Organize Sanayi Bölgesi’ni Yalova’da hayata geçiriyor. ‘Güçlü Türkiye’nin Güçlü Sanayi Hamlesi’ buradan başlıyor” diyor. Utku Delikanlı, merkezi konumu, depolama yerleri, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kullanımı, galerili ve modern altyapı sistemi, son teknoloji tesisleri, ulaşım avantajları, cazip ve ulaşılabilir metrekare fiyatlarıyla yeni nesil organize sanayi bölgesi; Avrasya OSB’nin Yalova’da yeni bir cazibe merkezi olacağını söylüyor ve yatırımcılara sesleniyor: “Gelin, Türkiye’yi hep birlikte geleceğe taşıyalım.”


Örnek bir OSB olma hedefi
Avrasya OSB’nin iddiası, tüm Türkiye’de faaliyette olan OSB’ler ve yeni kurulan OSB’ler tarafından örnek gösterilecek bir OSB olmak. Altyapısı, hizmet kalitesi, ileri teknoloji imkanlarıyla Türkiye’de örnek bir OSB olmayı hedeflediklerini açıklayan Utku Delikanlı, Avrasya OSB’nin vizyonunu; “Endüstri 4.0 çağında, dünya standartlarında teknolojilerin kullanımı ve sanayicilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde kurulan; en modern altyapısıyla ortak ihtiyaçların aynı çatı altında giderildiği; istihdamın, teşviklerden ve ulaşımdan en etkili şekilde faydalanabildiği ekonomik arsa tahsisleri oluşturmak” sözleriyle özetliyor ve “Türkiye sanayi ve lojistiğinin kesişim noktası olan Avrasya OSB ile güçlü Türkiye’nin güçlü sanayi hamlesini başlatmak ve geleceği şimdiden görüp planlamak. Türkiye’nin ekonomisine; üretim ve ihracat ile katkı sağlamak, yüksek katmadeğerli ürün üreten ihracatçıya, rekabet edilir ortamı tesis etmek. Üretim faktörlerine ekonomik ve en kolay yollar ile ulaşmalarına katkı sağlayacak en donanımlı ortamı tesis etmek” misyonuyla hareket ettiklerini açıklıyor.

Avrasya OSB, otoyol, gümrük, liman ve köprülerin yanı başında
Yalova Gemi İhtisas OSB’nin (GİOSB) yanı başında, Yalova İMES Makine İhtisas OSB, Yalova Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas OSB, OSB statüsünde kurulan Kalıpçılar Vadisi (Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB), TAİOSB-Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB ve Yalova Limanı ile komşu Avrasya OSB; toplam 13.5 milyon metrekarelik Yalova sanayi havzasının yükselen yıldızı.
Utku Delikanlı, Avrasya OSB’nin lojistik avantajları hakkında şu bilgileri paylaşıyor: “İstanbul-İzmir-Bursa hiç bu kadar yakın olmamıştı. Avrasya OSB, güçlü Türkiye’nin sanayi ve lojistiğinin kesişim noktasında. Avrasya OSB’den Osmangazi Köprüsü ile İstanbul ve Bursa’ya hızla ulaşmak mümkün. Ambarlı’dan Topçular’a başlayan Ro-Ro taşımacılığı ile limanlara, serbest bölgelere ve Gümrük Müdürlüğü’ne çok daha kısa sürede ulaşım avantajımız var. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve yeni İzmir Otobanı bağlantılarına yakınlığıyla Avrasya OSB’den, karayolu ulaşımının yanı sıra deniz, hava ve demiryollarına ulaşım kolay.”

Avrasya OSB ve Gemi İhtisas OSB 4 milyon m2 alan üzerine kurulu
Avrasya OSB ve yanıbaşındaki Gemi İhtisas OSB’nin (GİOSB) toplamda 4 milyon metrekare alan üzerine kurulduğunu aktaran Utku Delikanlı, şu bilgileri paylaşıyor: “Avrasya OSB’nin kurucu ortakları; Yalova İl Özel İdaresi (yüzde 18), Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (yüzde 6), Avrasya Hazır Giyim ve Sanayiciler Yatırım ve Kalkınma Derneği (yüzde 76). GİOSB’un kurucu ortakları ise Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (yüzde 13), İMEK Gemi Sanayicileri Derneği (yüzde 87).
Yalova, Çiftlikköy ilçesi Kılıç Mahallesi’nde kurulan Avrasya OSB’nin arazisi Mart 2015’te kurucuları tarafından satın alındı, Bölge 334 sicil numarasıyla 24 Ekim 2017’de tescil edildi. GİOSB ise 275 nolu sicil numarasıyla 2011’de kuruldu.
Her iki OSB’nin imar planları Mart 2018’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı, parselasyon onay süreci devam ediyor, tapu aşamasındayız. Avrasya OSB’de 112 sanayi parselinin 7’si, GİOSB’da ise 81 sanayi parselinin 28’i tahsisli.
Avrasya OSB’de LC Waikiki firması 300 bin m2’lik inşaat çalışmasına başladı, 2019 yılının son çeyreğinde 110 bin metrekarelik ilk etabı faaliyete geçecek.
Her iki OSB’mizde 8 firmamız, inşaat planlama aşamasında, bu yıl inşaata başlayacaklar. Her iki OSB’ye de yabancı sermaye ilgisi var, bir Alman firmaya arsa tahsisi gerçekleştirdik, Uzakdoğulu bir firma ve yabancı ortaklı firmalarla görüşüyoruz.
Avrasya OSB’nin tüm altyapı çalışmalarını 2022 yılı sonuna kadar tamamlamayı planladık. Her iki OSB’nin toplam alanının beşte birini teşkil edecek şekilde, 2019 yaz sonu itibariyle birinci etabı tamamlayacağız.
2021’e kadar ikinci etap, 2022’ye kadar üçüncü etabı bitirmeyi planlıyoruz. İmar planlarımız onaylandıktan sonra Mayıs 2018’de altyapı çalışmalarına başladık. Şu anda dileyen sanayi parseli sahiplerine inşaatlarına başlama müsaadesi veriyoruz. Her iki OSB’de yüzde 100 doluluğa ulaştığımızda 22 bin kişinin istihdam edileceğini öngörüyoruz.”

“Güçlü Türkiye’nin büyük işgücü potansiyeli”
Avrasya OSB Tahsis İşleri Koordinatörü Muharrem Çay,  Avrasya OSB’nin ihtisas niteliğinde bir OSB olması nedeniyle Sanayi Odası ve Ticaret Odası’na kayıtlı her türlü hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri imalatı, tasarımı ve teşhiri, yan sanayi ve üretimi, her türlü hazır giyim ve konfeksiyon malzemesi tedariği, her türlü hazır giyim ve konfeksiyon makineleri imalatı ve tedariği ile ilgili faaliyette bulunacak gerçek ve tüzel kişilere sanayi parseli tahsisi yapılacağını duyuruyor ve Avrasya OSB fiyatlarının İstanbul ile Bursa OSB’lerindeki yatırımlara göre beşte bir oranında daha ekonomik olduğunun altını çiziyor.
Muharrem Çay, Avrasya OSB’nin yatırımcılara sunduğu avantajları şöyle sıralıyor:
- Kamulaştırma sorunu yok.
- Bürokrasi yok.
- Avrupa standartlarında teknolojik altyapı var.
- Ulaşım kolaylığı var: Lokasyon avantajıyla çevre il ve ilçelere en hızlı şekilde ulaşırsınız.
-
 İşgücü potansiyeli var: Ring ve servis avantajıyla 7 milyona yakın nüfusa ulaşma imkanıyla yüksek işgücü potansiyeline sahip olursunuz.
- Çevreci OSB’yiz: Doğaya ve insana saygılı ekolojik ve sürdürülebilir yapılanmamızla tasarruf edip kar sağlarsınız ve doğaya zarar vermezsiniz.
-
 Yatırım avantajı var.
-
 Teşvik var: 2. Bölge ve 3. Bölge teşvik avantajlarından yararlanma ayrıcalığına sahip olursunuz.
-
 3500 m2’den 250 bin m2’ye kadar sanayi parseli tahsis imkanına sahip olursunuz.”

Yeni nesil galerili sistem altyapı teknolojisi
Muharrem Çay, Avrasya OSB’nin Endüstri 4.0 teknolojik altyapısı ve yeni nesil Galeri Sistemi ile sanayicinin işini kolaylaştıracağını söylüyor: “Modern, güvenli, kontrol edilebilir ve yönetilebilir bir sistem olan Galeri Sistemi; inovasyonun en harika örneklerindendir. Sistem, işletme, revizyon, bakım ve yönetim maliyetlerinin çok daha düşük olmasıyla da yatırımcılarımıza ciddi avantaj sağlayacak. Tüm sanayi parsellerimiz Galeri Sistemi’ne bağlanacak. Enerji (doğalgaz ve elektrik), temiz su ve bilişim ve telekomünikasyon altyapısının yer aldığı galeri içerisinde yangın, havalandırma ve gaz alarm tesisatları gibi gerekli tüm güvenlik tedbirleri alınacak ve tüm tesisat dijital olarak uzaktan kumanda edilebilecek.”

Önce çevre sonra üretim
Çevreye duyarlılık ve tasarruf düşüncesiyle hareket ettiklerini vurgulayan Muharrem Çay, rüzgar ve güneş enerjisi panelleri için parsellerin şimdiden ayrıldığını da anlatıyor: “Yeşil alanları koruyan, enerjiyi doğru ve verimli kullanan, hassas çevre bilinciyle hareket eden Avrasya OSB, geri dönüşüm ve arıtma tesisleriyle insana ve doğaya saygılı bir üretim alanı olmasıyla dikkat çekiyor. Altyapı çalışmalarımızda çıkan atık toprağı kireç ile stabilizasyon işlemi gerçekleştirerek yollarımızda dolgu malzemesi olarak kullanıyoruz. Yol projelendirmemizi buna göre kurguladık. Bu çalışma aynı zamanda hafriyat kamyonu hareketliliğini önlüyor ve bize ciddi bir yatırım avantajı sağlıyor.”

“Sanayicinin her ihtiyacı Avrasya OSB’de yanı başınızda”
Muharrem Çay, her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğü ve içerisinde yer alan firmaların A’dan Z’ye ihtiyaç duyacağı tüm birimlerin teker teker planlandığı Avrasya OSB’nin Türkiye’nin en modern OSB’si olarak tasarlandığını dile getiriyor: “İkinci etap çalışmalarımız kapsamında hayata geçireceğimiz OSB Bölge Hizmet Binası, akıllı bina olarak tasarlanıyor. Bina içerisinde 150-200 kişilik konferans salonu, 10-50 kişilik eğitim ve toplantı salonları, OSB Teşvikleri Danışmanlık Merkezi, Test ve Sertifikasyon Merkezi, Ticaret Odası Bürosu ve Teknoloji Transfer Ofisi yer alacak.
Tüm OSB’yi kapsayan Wi-Fi Hizmeti, tek merkezli sekreterya hizmeti, 7/24 özel güvenlik ve ambulans, Tır Parkı/ Kantar, çevre il ve ilçelere servis hizmeti de sunacağız. Karla mücadele araç gereç ve ekibimiz, bakım-onarım ve genel temizlik ekibimiz olacak.
Ortak Sağlık ve İş Güvenliği Merkezi, içinde futbol ve basketbol sahaları olan spor tesisleri, cami, outdoor aktivite alanları, koşu parkuru ve piknik alanları, kreş, ortak yemekhane, restoran ve food court, ATM ve banka şubeleri, Çırak/Usta Eğitim Merkezi, OSB Teknik Koleji ve Meslek Yüksekokulu, rüzgar ve güneşten enerji üretimi için özel alanlar, konaklama ile ilgili birimlerin de yer aldığı ticari tesis projelerimizi de hayata geçireceğiz. Bölgedeki diğer OSB’lerle birlikte ortak tam donanımlı bir İtfaiye Merkezi ve sağlık yatırımı konusunda projelerimiz de mevcut.”
Üniversite-sanayi işbirliğine verdikleri önemin de altını çizen Muharrem Çay, Avrasya OSB’nin vizyonunu yansıtan en önemli adımlardan birinin de Teknopark olacağını dile getiriyor: “Üniversitelerle işbirliği yapılarak hayata geçirilecek Avrasya OSB Teknopark, ileri teknolojiler eşliğinde üretim yapmak isteyen firmalara üniversitelerin tüm imkanlarını sunacak. Teknopark, ilerici Ar-Ge çalışmaları, bilimsel esaslı teknolojik üretim hatları gibi konularda da işletmelerin gücüne güç katacak."

Yorumlar (1)
Ahmet Öztürk 5 yıl önce
Osb nin çevre yapılaşmasından,yollardan ve sosyal donatılardan hiç bahsedilmemiş.OSB nin, Bölgenin gelişmesine büyük katkı sağlıyacağı muhakkak.Çevrede ne gibi değişimler olacak bahsederseniz memnun oluruz.
banner557