banner565

banner472

banner458

banner457

İstanbul sanayisinin başkenti; İkitelli Organize Sanayi Bölgesi

Bünyesindeki 38 sanayi sitesi, yaklaşık 30 bin işletme, 300 bin kişi istihdamı ve 7 milyar dolar civarında ihracatıyla İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (İOSB), İstanbul sanayisinin başkenti. İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Mustafa Aydın, Bölge’nin marka değerini arttıracak yeni projelere imza atacaklarını söylüyor. 

HABER 01.11.2019, 07:25 29.03.2021, 16:20
12758
İstanbul sanayisinin başkenti; İkitelli Organize Sanayi Bölgesi

İkitelli Organize Sanayi BölgesiOSB), 38 sanayi sitesi ve yaklaşık 30 bin işletmenin faaliyet gösterdiği, 300 bin kişinin istihdam edildiği dev bir sanayi kenti.
İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Mustafa Aydın, İkitelli OSB’nin rakamsal veriler açısından Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olduğunu söylüyor. Aydın, “Burası için İstanbul sanayisinin başkenti desek yanlış bir ifade olmaz. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (İOSB), çeşitli sektörel üretimin yapıldığı devasa bir fabrika” diyor ve şu bilgileri paylaşıyor: “Yaklaşık 30 bin işletme, 300 bin çalışan ve yaklaşık 7 milyar dolarlık ihracattan bahsediyoruz. Ülkemize GAP’tan sonra en önemli ekonomik katkıyı İkitelli OSB sunuyor. Türkiye ihracatının büyük bölümüne yakınını tek başına yapmayı başaran İkitelli OSB’den, Alman otomobil devleri Mercedes ve BMW ile ABD’li otomotiv devi Ford gibi firmalar da dâhil olmak üzere dünyanın her yerine mal satılıyor.”
Mahmut Mustafa Aydın, sektörel anlamda İkitelli OSB’nin çok renkli bir sanayi bölgesi olduğunu ifade ediyor: “Deri mamulleri, saraciye, ayakkabı,  oto tamir, mobilya-kereste, çorap, triko, konfeksiyon, makine imalatı ve yedek parça, madeni eşya, tekstil dokuma, plastik, depo ardiyeciler, pik dökümcüler, metal, kaplama, sarı döküm, hırdavatçılar, kimyevi madde, elektrik, elektronik bölgemizde yer alan başlıca sektörler arasında sayılabilir. Üretim aşamasının ise genellikle ayakkabı, tekstil, elektrik-elektronik, oto tamir, plastik, metal ve döküm ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Bölgemiz büyük ölçekli işletmelerin yanı sıra çok sayıda orta ve küçük ölçekli firmaya da ev sahipliği yapıyor.”
Kurulduğu 1990 yılından bu yana hızla gelişen ve İstanbul sanayisinin cazibe merkezlerinden birine dönüşen İkitelli OSB, yüzde 100 dolu. Bölge’deki 30 bin işyerinden yüzde 60’ı sanayi kuruluşu, yüzde 40’ı da ticarethane niteliğinde. Sanayi kuruluşlarının yüzde 50’sinde üretim yapılıyor. En fazla üretimin deri, ayakkabı ve saracciye bölümlerinde yapıldığı İkitelli OSB’de, otomotiv endüstrisi de büyük bir paya sahip. İhracat ürün grupları arasında bölge içinde bir sınırlama yapmanın çok kolay olmadığına değinen Aydın, “Ancak tekstil, elektrik-elektronik, plastik, deri, ayakkabı, mobilya üretimi yapan firmaların genelinde düşünürsek İkitelli OSB’nin en çok Ortadoğu ülkeleri, Rusya, Balkan ülkeleri ve Avrupa’ya ihracat yaptığını söyleyebiliriz” diye konuşuyor.
İkitelli OSB; hibrit OSB: İkitelli OSB’nin aslında bir Hibrit OSB olarak düşünülebileceğini dile getiren Aydın, yüzde 60’ı sanayi, yüzde 40’ı ticarethane olan bir bölgede etki alanlarının genişletilmesinin biraz da uygulanan ekonomik politikaların parelelinde ilerleyeceğini kaydediyor: “Sanayicinin ve sanayi bölgelerinin üzerindeki yük hafifletilebilir ve de destekler arttırılabilirse üretim süreci iyileştirilebilir ve dış ticaret hacmi genişletilebilir diye düşünüyorum.”

İkitelli OSB ihaleleri, sosyal medya hesabından canlı yayınlanıyor: Mahmut Mustafa Aydın, “Biz henüz yeni sayılabilecek bir yönetimiz. Geldiğimiz ilk günden beri şeffaf ve kamuoyuna açık olmaya özen göstereceğimizi ifade ettik ve öyle de yapıyoruz. Bu nedenle kurumumuzu ve bölgemizi ilgilendiren çalışmalara ve işlere yönelik tüm ihaleleri sosyal medya hesabımızdan canlı olarak yayınlıyoruz” açıklamasını yapıyor.

İkitelli OSB, imza attığı projeleriyle öne çıkıyor
Mahmut Mustafa Aydın, yeni yönetimin bugüne kadar imza attığı projeleri şu sözlerle özetliyor:
“• Yönetimimiz, ilk iş olarak kurumumuzda yüklenici firmada (taşeron)  çalışan personelimizi kadromuza alarak çalışmalarına başladı.
• Sonra sanayicilerimizi çok yakından ilgilendiren enerji konusunda önemli bir adım attık. Bölgemizde sanayicimize ucuz enerji sağlamak için yıllık ihtiyacımız olan yaklaşık 1 milyar 100 milyon kWh’lık enerjiyi temin etmek üzere ihaleye çıktık ve 1 yıllığına CK Enerji’ye ihale ettik.
• Bölgemizin oldukça ihtiyaç duyduğu ve yapımı planlanan ‘Elektrik Birimi Anaokulu, Kreş, Ticari Alan’ projelerinin yapımında sona geldik. Aralık ayında ihalelerin yapılmasını planlıyoruz.
• Bölgemiz katılımcılarına kolaylık sağlamak ve bürokrasiyi azaltmak amacıyla Mimari Avan Proje Uygulaması’na başladık.
• Bazı kooperatiflerimizdeki atık su, yağmur suyu kanallarının görüntüleme, temizlik, bakım ve onarım işleri ihalelerini yaptık, çalışmaları yılsonuna kadar bitirmeyi amaçlıyoruz.
• Cumhurbaşkanımızın değerli eşi, hanımefendi Sayın Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği, hammadde ve doğal kaynakların doğru kullanılmasına yönelik ‘Sıfır Atık Yönetimi’ sürecini yönettik, sistemi devreye aldık ve tüm katılımcılarımıza konuyla ilgili bilgilendirme yaptık. Sistemin hızlı işleyişi için hizmet binamızı uygun hale getirdik ve bu konuda farkındalık yaratmaya devam edeceğiz. Ayrıca süreci, Valiliğimizin koordinasyonuyla takip etmekteyiz.
• Yakın zamanda yaşanan deprem tüm İstanbul’u ve ülkemizi endişelendirdi. Biz de kendi bölgemizde konuya ilişkin değerlendirmeler yaptık ve bölgemiz sınırları içerisinde acil yardım merkezleri, toplanma alanları oluşturabileceğimiz konumları belirledik. Bunun yanı sıra AFAD ile iletişime geçerek katılımcılarımıza yönelik eğitim sürecini başlattık.”

“Bölgemizin marka değerini arttıracak yeni yatırımları hayata geçireceğiz”
Mahmut Mustafa Aydın, İkitelli OSB’nin önümüzdeki dönemde hayata geçireceği yeni yatırımlar ve projeler hakkında şu bilgileri veriyor: “Yeni dönem projelerimiz arasında Sıfır Atık sürecinin geliştirilmesi ve tüm bölgede uygulanabilmesi, enerji, deprem ve her türlü afete karşı hazırlıklı olmak, sağlık, mesleki eğitim, yüksekokul, üniversite konuları ön plana çıkmaktadır. Bu alanlarda gerekli çalışmaları yürütüp, planlamamızı yapmayı amaçlıyoruz. Bölgemizin marka değerini arttıracak yeni yatırımları çoğulcu katılım anlayışıyla belirlemek ve ilerlemek istiyoruz. Sanayicilerimizin üzerinde yük olarak gördükleri tüm sorunları birlikte çözeceğimize inanıyor ve bunun için çalışıyoruz.”

Yorumlar (0)