banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

Kızıltepe Ticaret Borsası, Türkiye’nin en büyük 8. borsası

Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, üreticilerine daha iyi hizmet vermek adına bugüne kadar birçok proje ve yatırımı hayata geçirdiklerini ve son olarak yeni hizmet binasını bitirme noktasına geldiklerini söyledi.

HABER 01.07.2022, 00:01 27.07.2022, 09:36
21003
Kızıltepe Ticaret Borsası, Türkiye’nin en büyük 8. borsası
banner637

Verimli Mezopotamya toprakları üzerinde bulunan Kızıltepe’nin tarım alanı 1 milyon 350 bin dekarı aşıyor. Üzerinde; buğday, Dane mısırı, mercimek ve pamuğun yetiştiği bu verimli topraklarda çiftçinin alın terini korumak için 1997 yılında kurulan Kızıltepe Ticaret Borsası, Kurucu Başkan Mehmet Şahin’in liderliğinde bölge çiftçisinin gelişimine katkı sağlıyor. Kızıltepe Ticaret Borsası’nın 2021 işlem hacmi ise 17 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Türkiye’deki 113 ticaret borsası arasında 8. sırada yer alan Kızıltepe Ticaret Borsası’na kayıtlı toplam 515 üye bulunuyor.
Kızıltepe’de toplam tarla ürünleri alanı 954 bin dekardan oluşuyor.  Meyvecilik; 32 bin dekar. Buğday alanı 806 bin dekar, arpa alanı 70 bin dekar, mercimek alanı 20 bin dekar, mısır alanı 570 bin dekar, pamuk ise 52 bin dekarı aşıyor.
Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, üreticilerine daha iyi hizmet vermek adına bugüne kadar birçok proje ve yatırımı hayata geçirdiklerini ve son olarak yeni hizmet binasını bitirme noktasına geldiklerini söyledi.
Kızıltepe Ticaret Borsası yeni hizmet binası üreticilerin faaliyetlerini verimli hale getirecek özel alanları barındırıyor. 350 kişilik konferans salonu, ürünlerin analizlerinin yapılacağı laboratuvar imkanı, müzayede salonu yeni bina içerisinde yer alıyor. Şahin, bölge üreticisine en iyi hizmeti vermek adına yeni hizmet binasına büyük önem verdiklerini belirterek, “Bölge ekonomisini canlandıran, istihdam yaratan çiftçilerimizin kaybı olmadan üretimini sürdürmesini istiyoruz. Ürünlerini laboratuvarda rahatlıkla analiz ettirebilecekler. Satışını müzayede salonumuzda gerçekleştirecekler. Numune getiren çiftçi en yüksek teklifi veren satıcı ile eşleşerek ürünlerini satabilecek. Teknolojik altyapımızı da bu yönde revize ettik. Gerek web sayfasından gerek mobil verilerden anında fiyat güncellemelerine ulaşabilecek” dedi.
Laboratuvarın özellikle bölgede ikinci ürün olarak ekilen mısırın analizinde önemli olduğunun altını çizen Şahin, “Aralık-Ocak aylarında biçimi gerçekleştirilen mısırın rutubeti bölgemiz için önemli bir problem. Mısır, Kızıltepe Ticaret Borsası laboratuvarından geçerek satılıyor. Laboratuvar hizmeti ile çiftçimize mesai kavramı olmaksızın kesintisiz olarak hizmet veriyoruz. İyi bir insan kaynağı yapısı oluşturduk. Özverili bir kadromuz bulunuyor. Mısırın analiz dönemlerinde Cumartesi-Pazar, geç saatlere kadar çalışıyoruz. Bu en önemli artımız” diye konuştu.
Şahin, Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetimi olarak ayda bir toplanarak çiftçilerin sıkıntıları ve çözüm önerileri konusunda istişare yaptıklarını, özellikle sulu tarıma geçiş yapan çiftçilerin açtıkları sondaj kuyularının maliyetinin yüksek olduğunu paylaştı: “Gıda yaşamın temel ihtiyacıdır. Dünya gıda arzının sıkıntıda olduğu bu dönem bireysel değil ülke olarak düşünmek zorundayız. Her bir karış toprağımızı çok iyi değerlendirmeliyiz. Borsa olarak bölge çiftçisini eğitimden geçirip, bilgi düzeyini artırarak, bilinçli üretimi sağlayıp bereketli bir yıl geçirdik.”
Bölgede tarımsal üretimin artırılması için bölgenin yöresel üretimine coğrafi işaret aldıklarını ve Mardin Bulguru için URGE projesi hayata geçirdiklerini söyleyen Şahin, proje kapsamında Polonya ziyaretlerinin Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle Eylül’e ertelendiğini açıkladı. Şahin, coğrafi işaretli ürünlere önümüzdeki dönem Kızıltepe Kırmızı Mercimek ve Derik Zeytini ile başvuru sürecinin tamamlanması aşamasına geldiklerini, bölgenin gıda ihracatının da iyi bir performans sergilediğini ifade etti: “Türkiye un ihracatında Mardin olarak 1. sıradayız. Ticaret Bakanlığı’nın yerli buğday ile un ihracatını yasaklama kararının bu dönem yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Çiftçinin en azından yerli buğday ile yüzde 40-50 oranında ihracat gerçekleştirmesi serbest bırakılmalı. Irak bölgenin en önemli ihracat kapısıdır. Bu alandaki etkinliğimiz artırılmalı.”

Yorumlar (0)