banner565

banner472

KOBİ’ler Robusta RPA ile büyüyecek

Robotik Otomasyon Süreçleri (RPA) önemli markalarından Robusta, 2017 yılında İstanbul’da kuruldu.

HABER 01.03.2021, 00:01 29.03.2021, 15:27
22641
KOBİ’ler Robusta RPA ile büyüyecek

32 kişilik ekiple İTÜ Arı Teknokent bünyesinde Ar-Ge faaliyetlerini yürüten Robusta’yı şu anda Ürün Geliştirme Direktörlüğünü üstlenen Mustafa Orakçı ile birlikte kurduklarını söyleyen Robusta Kurucu Ortak ve CEO’su Murat Dayanıklı, girişim hikayesini şöyle aktardı: “Avrupa’da farklı ülkelerde görev aldığım projelerde Robotik Süreç Otomasyonu teknolojisinin ilk örnekleri diyebileceğimiz uygulamaların hayata geçirilmesinde çalıştım. Bu projeler esnasında emek yoğun, hataya açık kritik birtakım işlerin RPA ile hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirildiğini gördüm. Robusta RPA fikri de bu deneyimler neticesinde ortaya çıktı. Ülkemize önemli bir katkı sağlayacağını düşündüğümüz tamamen yerli bir ürün olan Robusta RPA’yı geliştirdik.”
İstanbul Sanayi Odası ‘yerli malı’ belge sahibi Robusta’nın Türkiye’de kendini ispatladığını aktaran Dayanıklı, 2021’in en önemli gündem maddesinin yurtdışı açılımlarını daha somut hale getirmek olduğunu söyledi.
Dayanıklı, hedeflerini şöyle anlattı: “2020’de hayata geçirdiğimiz Partner Programımıza farklı yetkinliklerdeki yeni iş ortakları eklemek ve iş ortaklıklarımızın RPA konusundaki yeteneklerini geliştirmek en önemli konularımızdan birisi olacak. Ürün yatırımlarımız ve bu alandaki gelişmelerimize hız kesmeden devam edeceğiz. RPA alanında sıkça duymaya başladığımız Hyper Automation konularına ağırlık vereceğiz. Yazılım robotlarımız ile süreçlerin otomasyonunu sağlarken bir yandan daha akıllı karar alabilme, mevcut dataların analizini yaparak bu datadan anlam çıkartma, dolayısıyla aslında bilişsel olarak yaptığımız faaliyetleri de robotlara belli ölçüde yaptırabilmeyi sağlayan teknolojilerle odaklanacağız.”

“Yerli milli yazılım ülkeler için kritik bir önem arz ediyor”
Araştırmalar, önümüzdeki 20 yıl içerisinde, bugünkü ofis işlerinin yüzde 60’ının dijital çalışanlarca yapılabileceğini gösteriyor. RPA teknolojisi, tekrarlı rutin işlerin sanal robotlara devredilmesine ve çalışanların katma değerli işlere odaklanmalarına olanak sağlıyor.
IT teknolojileri bugüne kadar şirketlerin süreçlerinin dijital hale gelmesi ve otomasyonu için çok sayıda çözüm ve ürün sağladı. Robusta RPA teknolojisi, günümüzde IT sistemlerinde otomatik olarak yapılamayan manuel işlemleri dijitalleştirerek iş dünyasına önemli bir dönüşüm olanağı sağlıyor.
Dayanıklı, şu bilgileri verdi: “Robusta, no-code diyebileceğimiz yaklaşımıyla, hiç kodlama bilgisine gerek kalmadan süreç otomasyonu deneyimi sağlıyor. Sadece süreçlerin otomasyonunu sağlamıyor, aynı zamanda süreçlerin uçtan uca otomasyonunu ve yönetimini sağlıyor. 2020 yılında küresel olarak yaşadığımız olumsuzluklar, RPA’nın kurumlarda iş sürekliliği, verimlilik ve müşteri memnuniyeti gibi konulardaki önemini daha da belirgin hale getirdi. RPA’ya olan ilginin her geçen gün arttığını görebiliyoruz. 2020 yılında bankacılık, perakende, hizmet, üretim, finans sektörlerinden Türkiye’nin önemli kurumlarını müşterilerimiz arasına kattık.”

KOBİ’lere buluttan RPA
RPA ülkemizde dünyada da olduğu gibi regülasyonun en çok olduğu ve teknoloji yatırımının en çok yapıldığı finans ve telekom sektörlerinde öncelikli olarak kullanılmaya başlandı.
Kurumsal firmaların neredeyse tamamının RPA’nın faydasını gördüğünü ve bu alanda çalışmalara başladığını kaydeden Dayanıklı, RPA’nın kısa zamanda KOBİ seviyesindeki kurumlarda da kullanılmaya başlayacağını öngörüyor.
2020 yılında Robusta’nın buluttan sunulması ile ilgili ilk çalışmalara başladıklarını duyuran Dayanıklı, “İş ortaklarımız aracılığı ile KOBİ’leri çok ekonomik koşullar ile robotlar ile tanıştırabileceğimiz modeller ortaya çıkardık. KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine önemli katkı sağlayacak ve işlerini daha hızlı ve güvenli bir şekilde büyütmelerini sağlayacak bu iş modeline 2021’de yatırım yapmaya devam edeceğiz. Robusta olarak bulut teknolojilerine ağırlık vererek ürünümüzü buluttan sunacağımız iş ortaklarımızı geliştireceğiz” diye konuştu.

Yorumlar (0)