banner565

banner472

banner458

banner457

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık Festivali; ‘Daha azıyla daha çok dünya’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Daha azıyla daha çok dünya’ temasıyla düzenlenen Sıfır Atık Festivali, söyleşiler, paneller, atölyelerle dolu dolu geçen 3 günün ardından tamamlandı.

HABER 01.11.2022, 00:01 21.11.2022, 09:21
20869
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık Festivali; ‘Daha azıyla daha çok dünya’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Daha azıyla daha çok dünya’ temasıyla Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen Sıfır Atık Festivali, söyleşiler, paneller, atölyelerle dolu dolu geçen 3 günün ardından tamamlandı. Dünya’nın tüm canlılar ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir yer olması arayışının konuşulduğu, 34 farklı alanda 80’i aşkın ileri dönüşüm atölyesi ve 9 atıksız ürünler sergisi gerçekleştirilen festivale; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Binpınar, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas, Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İlçe Belediye Başkanları, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyesi İbrahim Karaosmanoğlu, siyasi parti il başkanları, akademisyenler, STK temsilcileri, çok sayıda çevreci ve vatandaşlar katıldı.
Bakan Kurum, Kocaeli’de çok güzel bir farkındalık hareketinin başladığını söyledi: “Bu farkındalığı Kocaeli’den Türkiye’ye ve tüm dünyaya yayacağız. Daha az atıkla daha çok dünyayı konuşacağız. Şu an dünyamız 1.2 santigrat ısınmış durumda. Eğer önlem almazsak çocuklarımıza, geleceğimize yaşanabilir bir dünya bırakamayacağız. Nüfus artacak, ihtiyaçlar artacak, kuraklık artacak. Dolayısıyla biz kaynaklarımızın sonsuz olmadığı bilinciyle çalışmak zorundayız.”
Vali Yavuz, Kocaeli’nin bilim, sanayi ve teknoloji üssü olduğu kadar aynı zamanda bilişim ve inovasyon merkezi olduğunu ifade etti: “Türkiye’nin her alanda önder ve lider şehridir. Türkiye’yi dünya ile yarıştıran bir şehirdir. O nedenle ilimize de çevre anlamında da elbette liderlik yakışır.”
“Daha azıyla daha iyisi mümkün”: Başkan Büyükakın, insanoğlunun emanetçi olduğu Dünya’yı yıldan yıla adeta bir karanlığa doğru sürüklediğini, denizleri kirlettiğini, havayı zehirlediğini belirterek, şunları kaydetti: “Bu kötü sürüklenişe dur demek için çok mu geç kaldık? Daha azı ve daha iyisi her zaman mümkün. Büyükşehir, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek engellenmesi gibi konulara ayrı bir önem veriyor. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz Sıfır Atık Festivali aslında bir farkındalık festivali. Dünya üzerindeki 7’den 77’ye herkesin yaşam biçiminin artık sürdürülebilir olmadığını fark ettirmek amaçlı bir festival. Şu anki üretim biçimimiz ve tüketim alışkanlığımızla dünyada bize sunulan imkandan 1.7 kat fazlasını harcıyoruz. Dünya nüfusu 2050’ye gelindiğinde 9.6 milyara ulaşacak. Biz böyle tüketmeye devam edersek 2050’de 3 kat büyük dünya lazım olacak. O zaman daha fazla Dünya için daha azıyla yetinelim dedik. Üretirken, tüketirken, geri kazanırken evde çöpü ayrıştırmayla başlamalıyız. Bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz.”
Festivalde ünlü isimler sıfır atığı anlattı: Kocaeli Şehir Tiyatrosu, Çöp Atlas oyununu sundu. Açılışta Moda Tasarımcısı Dilek Hanif liderliğinde, KO-MEK’teki eğitmenler ve kursiyerlerle bir geri dönüşüm gösterisi düzenlendi. TRT’ye Sıfır Atık Belgeseli’ni hazırlayan Oyuncu ve Televizyoncu Doğan Akdoğan, atıksız mutfak atölyeleri düzenleyen Şef Mehmet Yalçınkaya, Kral Şakir’in Yapımcısı Varol Yaşaroğlu, Ünlü Sanatçı Derya Baykal, Sürpriz Kutusu Programı’nın yüzü Lemi Filozof, Mandıra Filozofu filminin Yönetmeni, Başrol Oyuncusu Müfit Can Saçıntı, Psikiyatrist-Yazar Kemal Sayar’ın katıldığı etkinlikte; Başkan Büyükakın’ın moderatörlüğündeki Sıfır Atık Mavi Paneli’nde, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Barış Salihoğlu, UNDP Sudaki Yaşam Savunucusu Şahika Encümen, Bir Umut Marmara Belgeseli Yönetmeni Sibel Göloğlu, Doğa Gönüllüsü Yazar Güven İslamoğlu, TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu konuştu.

Yorumlar (0)