banner565

banner472

banner458

banner457

Kocaeli’de Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu hayata geçirildi

Innofood Projesi kapsamında kurulan Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) Açılış Programı, TÜBİTAK MAM’da, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

HABER 01.08.2022, 00:00 22.08.2022, 00:36
21515
Kocaeli’de Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu hayata geçirildi

dizibox izle, dizibox izle, Geneva,sans-serif;">Innofood Projesi kapsamında kurulan Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) Açılış Programı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un katılımlarıyla TÜBİTAK MAM’da gerçekleştirildi. Programa; AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Gaziantep  Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi,  Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Peltek, Innofood Proje Koordinatörü Cesarettin Alaşalvar, sanayiciler, iş insanları da katıldı.

27 milyon Euro bütçeli proje
Bakan Mustafa Varank, TÜBİTAK MAM eliyle yürüttükleri Innofood Projesi ile gıda ve içecek sektörünün rekabetçiliğini çok daha ileri noktalara taşımayı hedeflediklerini söyledi: “MAM ile birlikte Giresun, Gaziantep Ticaret Borsaları, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası da projede bölgesel ortaklar olarak bizim yanımızda yer alıyorlar. Rekabetçi sektörler programı kapsamında AB ile ortaklaşa finanse ettiğimiz bu projenin bütçesi 27 milyon Euro. Şimdiye kadar desteklenen en büyük projelerden bir tanesi. 20 senedir net ihracatçı olan sektörün geçen yılki ihracatı 16 milyar dolara dayandı. 53 bini aşan firma sayısı, 550 bini aşan istihdamıyla ülkemizdeki en yaygın ekonomik aktivitelerden bir tanesi gıda üretimidir.  %99’u KOBİ statüsünde olan bu işletmelere her yıl iki bin yeni firma dahil oluyor. Türkiye’yi tüm üretim alanlarıyla birlikte gıda üretiminde Dünya’nın üretim üssü haline getireceğiz. Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu’yla sonuç odaklı, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını bu bölgelerde hızlandırıyoruz. 5800 m2 kapalı alan 200 adet makine ve ekipmandan oluşan 9 farklı pilot işleme tesisine sahip Gıda İnovasyon Merkezi’nden tüm Türkiye’de faaliyet gösteren start-up’lar, firmalar, KOBİ’ler faydalanabilecek.”

“Kocaeli bilişim ve inovasyonun merkezi haline geliyor”
Vali Seddar Yavuz, şunları söyledi: “Bilim, sanayi ve teknoloji üssü olmanın yanında Ar-Ge ve inovasyonun da kalbi olan Kocaeli hepinizin bildiği gibi Türkiye’yi dünya ile yarıştıran, üreten, yatırım yapan ve ihracat yapan en önemli şehirlerimizden bir tanesidir. Daha ötesi son dönemde de bilişim ve inovasyonun da merkezi haline geliyor. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Sanayi Bakanlığımızın destekleriyle son dönemde önemli gelişmeleri hep beraber idrak ediyor, yaşıyor ve bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Yaklaşık 33.5 milyar dolar ihracat yapan toplam dış ticaret hacmi 90 milyar doları bulan bir şehirden bahsediyoruz.”
Yakın bir zamanda da Kandıra Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nin de yatırımcıya açılarak 2023 yılı içerisinde Bölge’de üretim yapmayı planladıklarını açıklayan Vali Yavuz, bütün bu çalışmaların kamu otoritesinin özellikle girişimciye, yatırımcıya yardımı, desteği ve girişimcinin de elini taşın altına koyarak mücadele etmesiyle gerçekleştiğinin altını çizdi: “Avrupa’nın 6. bazen 7. büyük limanı Kocaeli Limanı’dır. Bu anlamda da Türkiye’de açık ara birincidir. Üretim ve üretimin tedariki, tüketim noktalarına ulaştırılması noktasında da fevkalade önemli bir şehirden bahsediyoruz.” Vali Yavuz, Bakan’ın ve AB Delegasyonu’nun da katkısıyla merkezin şehre değer katacağını ifade etti.
Innofood Proje Koordinatörü Cesarettin Alaşalvar, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut da birer konuşma yaptı.

Yorumlar (0)