banner565

banner472

banner458

banner457

Marmara Grubu Vakfı Saraybosna’daydı

Marmara Grubu Vakfı, Bosna Hersek Dış Ticaret Odası ile İyi Niyet Anlaşması İmzaladı.

HABER 01.03.2022, 00:01 28.03.2022, 10:24
22816
Marmara Grubu Vakfı Saraybosna’daydı

Marmara Grubu Vakfı 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi tanıtım ziyaretleri çerçevesinde Saraybosna’ya iki günlük bir çalışma ziyaretinde bulundu.
Marmara Grubu Vakfı’nın sivil toplum kimliğiyle gerçekleştirdiği tanıtım ziyareti sırasında Bosna Hersek Federasyon Cumhurbaşkanı Marinko Čavara tarafından da kabul edilen Heyet, temaslarına Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin’i ziyaretle başladı. Dr. Akkan Suver ve Cafer Okray, çalışmalar öncesi Aliya İzzetbegovic’in Anıt Mezarı’na çiçek bırakarak tazimde bulundu.
Dr. Akkan Suver, Cafer Okray, Sezgin Bilgiç, Oğuzhan Ceylan ve Av. Belgin Tanrıverdi ile Hosni Dami’den oluşan Heyet; Saraybosna Kantonu Başbakanı Edin Forto, Bosna Hersek Federasyonu Başkan Yardımcısı Melika Mahmutbegovic, Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Benjamina Karić, Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hadžibajrić, Bosna Hersek Enerji, Madencilik ve Sanayi Bakanı Nermin Džindić, Devlet Genel Sekreteri Edita Kalajdžić tarafından ayrı ayrı kabul edildi.
Bosna Hersek Dış Ticaret Odası tarafından da kabul edilen Marmara Grubu Vakfı Heyeti, sivil toplum alanında Türkiye ile Bosna Hersek arasında yeni işbirliklerinin oluşması için bir İyi Niyet Anlaşması imzaladı. Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver ve Bosna Hersek Dış Ticaret Odası Başkanı Ahmet Egrlić tarafından imzalanan İyi Niyet Anlaşması’nda Türkiye Cumhuriyeti Bosna Hersek Ticaret Müşaviri Sevgin Güngör de hazır bulundu.
Başarılı geçen ziyaret sonrası Dr. Akkan Suver, Bosna Hersek medyasına verdiği demeçte özetle şunları söyledi: “25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni tanıtmak için buradayız. Bosna Hersek’in Zirve’mize katılımına büyük önem vermekteyiz. Sivil toplum kimliğimizle gerçekleştirdiğimiz ziyaretin ilişkilerdeki dinamizmin korunması ve işbirliği alanları yaratılması bakımından önemli bir rol oynayacağına inanıyorum.
Balkanlar’da kalkınma ve istikrarın ekonomik gelişmeyle beraber sürdürülmesi gerektiği bilinciyle Marmara Grubu Vakfı olarak Bosna Hersek ile ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileriye götürülmesine büyük önem vermekteyiz. Bu bağlamda, Bosna Hersek’teki ekonomik reform sürecini yakından takip ediyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin yasal zemini büyük ölçüde tamamlanmış olduğundan belirli aralıklarla gerçekleştirilen büyük fuar ve organizasyonlarının yanı sıra tertipleyeceğimiz 25. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin ikili yatırım ve ticaret ilişkilerinin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.
Bilindiği üzere Bosna Hersek’te 100 civarında Türk şirketi faaliyet göstermekte olup, bu ülkedeki Türk yatırımlarının toplam tutarı 250 milyon Dolar’dır. Söz konusu yatırımlar, Bosna-Hersek’te 2 binden fazla kişiye istihdam sağlamaktadır. Türk müteahhitlerince Bosna-Hersek’te üstlenilen projelerin bedeli yaklaşık 600 milyon Dolar seviyesindedir. Bunun artırılmasına sivil toplum kimliğimizle hizmeti bir görev telakki ediyoruz.”

İyi Niyet Anlaşması
Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki güçlü dostluğun ekonomi, sivil toplum alanlarında katkı sağlaması ve ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ilişkilerin güçlendirilmesi için işbirliği yapmak üzere Marmara Grubu Vakfı Bosna Hersek Dış Ticaret Odası ile bir İyi Niyet Anlaşması imzaladı.
Bu anlaşma çerçevesinde; gençlere hem İstanbul’da hem de Saraybosna’da üç ay süreyle staj imkanı yaratmak, her iki ülkenin uzmanları arasında deneyim ve bilgi alışverişinde bulunmak için karşılıklı yarar sağlayan seminerler, konferanslar, ikili ziyaretler ve diğer etkinlikler düzenlemek, ortak bir konuda Saraybosna ve İstanbul yıllık toplantılarını gerçekleştirmek ve bu toplantılarda toplu olarak altı aylık/yıllık çalışma planlarını hazırlamak, yurtdışında yaşayan Bosnalılar ve Türkler arasında diaspora çalışmaları alanında diyalog oluşturmak ve yabancı ülkelerdeki olaylara karşı dayanışma göstermek, mümkün olduğunda uluslararası toplantılara birlikte katılmak hedeflendi.

Yorumlar (0)