banner565

banner472

banner458

banner457

SAHA İstanbul hizmet ağını genişletiyor; Anadolu ve yurtdışına açılıyor

İstanbul’u merkez alarak, 2015 yılında kurulan SAHA İstanbul, hizmet ağını tüm Türkiye’ye yaygınlaştırıyor. 21 ilde toplam 391 üyesi bulunan SAHA İstanbul, 3. irtibat ofisini Anadolu’ya da ulaşmak için savunma sanayinin kalbi Ankara'da açıyor.  Yeni ofisi ile Anadolu’ya yakınlaşan SAHA İstanbul, bu yıl yurtdışındaki tanıtım çalışmalarına hız verdi. Güney Doğu Asya ülkeleri, D-8 ülkeleri, Afrika ve ABD öncelikli hedef bölgeler. Yüksek teknoloji gerektiren savunma ve sivil havacılık sanayinde, bağımsız ve güçlü Türkiye hedefiyle kurulan, Savunma Havacılık Uzay Kümelenmesi Derneği SAHA İstanbul, 3. irtibat ofisini Ankara’da açıyor.

HABER 01.08.2019, 08:02 29.08.2019, 13:35
14511
SAHA İstanbul hizmet ağını genişletiyor; Anadolu ve yurtdışına açılıyor

İstanbul merkez olmak üzere, 2015 yılında, Türkiye’nin ekonomisinin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan Kuzey Marmara’daki sanayicileri ortak bir sinerji etrafından bir araya getiren SAHA İstanbul, hizmet ağını tüm Türkiye’ye yaygınlaştırıyor. Savunma, havacılık ve uzay sanayisinin millileşmesine katkı sağlayacak 81 ildeki sanayicileri aynı çatı altında buluşturmayı hedefleyen SAHA İstanbul’un 21 ilde toplam 391 üyesi bulunuyor.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, “SAHA İstanbul olarak Teknopark İstanbul’daki merkezimizin ardından Yıldız Teknik Üniversitesi İkitelli Teknopark ve Hadımköy DESB irtibat ofislerimizi kurduk. Şimdi de Anadolu’ya ulaşmak ve üyelerimize hizmet vermek için savunma sanayiinin kalbi olan Ankara'da SAHA İstanbul’un 3. irtibat ofisini açıyoruz” dedi.
Savunma, havacılık ve uzay sanayi için üretim yapan ana yüklenici firmaların büyük bölümü başkent Ankara’da bulunuyor. SAHA İstanbul’un Ankara’da faaliyete başlayan irtibat ofisi ile SAHA İstanbul üyeleri, savunma ve havacılık sanayisindeki ana yüklenici firmalara daha yakın olacak.

Anadolu da millileşme hamlesine destek veriyor
Uluslararası rekabette daha güçlü bir Türkiye için başlatılan milli teknoloji hamlesine tüm Türkiye’deki sanayicilerin destek vermek istediklerini anlatan Keleş, SAHA İstanbul olarak firmaların üretimlerini uluslararası standartlara çıkarmaları için çalıştıklarını söyledi.
Savunma, havacılık ve uzay endüstrisinde üretim için uluslararası sertifikalar şart: Savunma, havacılık ve uzay endüstrisinin, ileri teknolojinin kullanıldığı sektörler olduğuna dikkat çeken Keleş, bu sektörler için tedarikçi olmak isteyen firmaların uluslararası sertifikalara sahip olmaları gerektiğini, Ankara irtibat ofisi ile Anadolu’daki firmalara daha yakın temasta olacaklarını kaydetti.
Öncelikle yatırıma ihtiyaç duyulan alanlar: Keleş, Türkiye’nin savunma sanayisine yönelik başlatılan ve yükselen bir başarı grafiği yakalanan millileşme hamlesinde öncelikle yatırıma ihtiyaç duyulan alanları ise şöyle sıraladı: “Özel alaşımlar, ileri malzemeler, nadir toprak elementleri, yarı iletken teknolojileri, nano teknolojiler yani özetle hammadde üretiminde yüksek teknolojinin ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanabiliyor olması gerekmektedir. Diğer öncelikli geliştirme alanımız kimyasal ürünlerin üretiminde karşımıza çıkmaktadır. Burada da patlayıcı kimyasalları ve ürün türevleri, reçineler, bazı özel polimerler yer alıyor. Çip tasarımı, üretimi ve gömülü yazılımlar konusunda da insan kaynağına ihtiyacımız var. Optik üretimi ve kaplama teknolojileri de öncelikle yatırım yapılması gereken alanlar.”
İlhami Keleş, Ankara irtibat ofisi ile sisteme entegre olan yerli firma sayısının önemli oranda artmasına katkı sağlamayı beklediklerini ancak Türkiye’de savunma ve havacılık sanayinin millileşmesi için en fazla dikkat sarf edilmesi gereken diğer bir konunun da  insan kaynağı olduğunu vurguladı:“Milli bilimi ve milli teknolojiyi sadece kendi yetiştirdiğiniz insanla geliştirebilirsiniz. Bunun için insan kaynağının bilimi üretecek ve savunma sanayisindeki yüksek teknoloji gerektiren üretimleri gerçekleştirebilecek şekilde yetiştirilmesi hayati derecede önemlidir. İlkokuldan başlayarak doktora dahil her safhada eğitimin tasarımı bu hedefi dikkate alarak tasarlanmalı ve şekillendirilmelidir. İnsanların zeka ve yeteneklerinden azami istifadeyle bir yerlere gelebileceğimizi gözden kaçırmamalıyız. Bunun için gençler önceliklenerek teknolojik bir dip dalgası oluşturmalıyız. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve TEKNOFEST bu konuda çok güzel bir ambiyans yakaladı. Buradaki gayretlerin sanayiye tahvil edilmesi için gayret gösteriyoruz.”

“Türkiye teknoloji satın alan değil üreten bir ülke olmalı”
Ankara’da açılan irtibat ofisi ile Anadolu’ya yakınlaşan SAHA İstanbul, bu yıl yurt dışındaki tanıtım çalışmalarını da arttırdı. Savunma, havacılık sektöründe dünyanın en büyük fuarlarında katılımcı olarak yer alan SAHA İstanbul, üyelerinin uluslararası işbirliği fırsatları yakalamaları için çalışıyor, uluslararası networkler kuruyor.
SAHA İstanbul aynı zamanda Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayinde üretim potansiyelini, yeteneklerini elde ettiği başarıları farklı ülkelerden sektör mensuplarıyla da paylaşıyor.
Türkiye’nin artık teknoloji satın alan bir ülkeden teknoloji üreten bir ülkeye dönüştüğüne dikkat çeken İlhami Keleş, “Bu dönüşümü yurt dışına teknoloji satar düzeye ulaştırmalıyız. Bu yıl ağırlık verdiğimiz yurtdışı çalışmalarımız dolayısıyla farklı ülkelerde katıldığımız fuarlarda yoğun ilgi ile karşılaştık. Dikkatimizi yurtdışı pazarlara yoğunlaştırıyoruz” diye konuştu.

Uluslararası işbirliklerinin yolu açılıyor
SAHA İstanbul’un 2019 hedefleri doğrultusunda planlı bir şekilde yurtdışı tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade eden İlhami Keleş, 2019 yılında yurtdışındaki platform üreticisi firmaların çözüm ortakları olma gayretleri ile pazarı genişletmeye çalıştıklarını belirtti.
10-13 Eylül 2019 tarihleri arasında Londra’da düzenlenecek Uluslararası Savunma Teknolojileri Fuarı, DSEI London 2019’a katılmaya hazırlanan SAHA İstanbul, son olarak katıldığı dünyanın en büyük havacılık ve uzay fuarlarından Paris Air Show’da önemli işbirlikleri için adımlar attı. Fuar sırasında SAHA İstanbul, üyelerinin yeteneklerini, üretim kabiliyetlerini, savunma ve havacılık sanayine sundukları yenilikleri dünyanın farklı ülkelerinden gelen ana yüklenici ve alt sistem üretici firmaların yetkilerine anlattı. SAHA İstanbul üyelerinin tanıtımlarının ve iletişim bilgilerinin yer aldığı kataloglar uluslararası bu platformda ziyaretçilere dağıtıldı.
SAHA İstanbul, Paris Air Show’da üyelerine önemli bir fırsat daha sundu. Katılımcı olmayan ancak Paris Air Show’da yurtdışındaki firmalarla görüşme yapmak isteyen SAHA İstanbul üyeleri, SAHA İstanbul standında görüşmelerini gerçekleştirebildi. Kümelenme çatısı altında yer alan firmaların Türk savunma ve havacılık sanayinin yerlileşmesine  katkı sağlamasının yanı sıra birer ihracatçı firma olmasını da hedefleyen SAHA İstanbul, Paris Air Show’da üyelerinin uluslararası networkler kurmalarına destek verdi.
Paris Air Show sırasında, 391 üyesiyle Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul yöneticileri, Avrupa’nın en büyük kümelenmesi Aerospace Valley yöneticileriyle önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Avrupa’nın iki büyük sanayi kümesinin bir araya geldiği bu görüşme, her iki küme üyeleri için faydalı olabilecek uluslararası işbirliklerinin, kurulacak networklerin ilk adımı oldu. 2005 yılında kurulan Aerospace Valley’in havacılık, uzay ve gömülü sistemler alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin ve bu alanda araştırmalar yapan akademilerin dahil olduğu 869 üyesi bulunuyor.
Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul aynı zamanda Avrupa Kümeler Birliği’ne üye en büyük 2. kümelenmesi. SAHA İstanbul Yönetimi, Paris Air Show’da, Avrupa Kümeler Birliği resepsiyonuna katılarak, işbirliği için imza attı. SAHA İstanbul yöneticileri ayrıca TUSAŞ tarafından üretilen ve dünyaya ilk kez Paris Air Show’da gösterilen Milli Muharip Uçağı’nın açılış törenine de katıldı.
İlhami Keleş, SAHA İstanbul’un yurtdışındaki diğer tanıtım çalışmalarını da paylaştı: “Malezya, Singapur, Endonezya gibi Güney Doğu Asya ülkeleri, D-8 ülkeleri, Fransa, Almanya, Afrika ve ABD bizim hedef bölgelerimiz. Özellikle D-8 ülkeleri ile sertifikasyon konusunda müşterek yapmaya çalıştığımız projelerimiz var. Airbus üretiminin yapıldığı Fransa Toulouse ve Boeing üretiminin yapıldığı ABD’deki Seattle bizim için önemli endüstri merkezleri. Savunma ve havacılık sanayisine bir şeyler üreten firmalar da ana yüklenici firmaların olduğu bu şehirlerin etrafında kümelenmiş durumda. Bir nevi coğrafi kümelenme... Biz de SAHA olarak bu bölgelerle ilgileniyoruz, çeşitli işbirlikleri geliştirdik ve yenileri için görüşmeler yapıyoruz.”
Belirlenen hedef bölgeler çerçevesinde SAHA İstanbul 2019 yılında, Türk-Amerikan firmaları arasında ikili görüşmeler organize etti. Amerikan Büyükelçiliği bünyesinde Amerikan Ticaret Müsteşarlığı, Türk Amerikan Konseyi ve SAHA İstanbul Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi işbirliği ile gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerinde, savunma sanayisinde hizmet veren Amerikalı ve Türk firmalarının temsilcileri buluştu. 18 SAHA İstanbul üyesi firma ile aralarında Lockheed Martin, Boeing gibi savunma sanayisinin dev firmaları için üretim yapan 12 Amerikalı firmanın temsilcileriyle bir araya geldiği organizasyonda 400’ün üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.
Avrupa’nın hedef alındığı tanıtım çalışmaları kapsamında SAHA İstanbul ayrıca Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen, dünyanın en büyük kompozit fuarı JEC WORLD 2019’a katıldı. SAHA İstanbul, kompozit sektörünün en büyük uluslararası buluşması olarak anılan JEC WORLD 2019’da Airbus, Magna, Daimler ve Huntsman gibi dünya devi firmalarla aynı platformda yer aldı, üyelerini ve Türkiye’yi uluslararası bir platformda başarıyla tanıttı. SAHA İstanbul üyesi kompozit firmalarının dünya pazarlarında payını arttırmaya yönelik çalışmalar yapıldı, networkler kuruldu.”

SAHA İstanbul’un projeleri
Faaliyet gösterdiği sektörlerde yerli üretim oranının arttırılması, ileri teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması için çalışan SAHA İstanbul, sektörde aynı alanlarda faaliyet gösteren alt sistem üretici firmaları bir araya getirerek konsorsiyumlar oluşturuyor, Türkiye’de üretilemeyen alt sistemler için üretim grupları oluşturarak bunları üretilebilir hale getirmeyi hedefliyor.

Devam eden projeler:
• MARMARA Üniversitesi ile Teknopark’ta Üru?n Geliştirme Tasarım ve Analiz Yazılımları Merkezi MÜRGEMER Projesi
• AREL Üniversitesi ile ARELPOTKAM Polimer Teknolojiler Kompozit Uygulama ve Araştırma Merkezi
• Sabancı Ünivertitesi ile Katmanlı Üretim Projesi
• TÜBİTAK SAYEM Projeleri
• HATEM-Havacılık Test ve Sertifikasyon Merkezi Projesi
• MİHENK-Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi Projesi
• Açık Kaynak Kod Tasarım ve Analiz Yazılımları Projesi
• Uluslararası Rekabeti Gelifltirme Projesi Ur-Ge 1
• Uluslararası Rekabeti Gelifltirme Projesi Ur-Ge 2
• Mini MBA
• Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Projesi (EYDEP) Kuzey Marmara Uygulaması

Yorumlar (0)