banner565

banner472

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır; Roketler ateşlendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ROKETSAN evsahipliğinde Tuz Gölü Hisar Atış Alanı’nda düzenlenen TEKNOFEST 2023 Roket Yarışları’nın final etabında, TEKNOFEST’in dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali olduğunu, katılımın da her yıl arttığını söyledi.

HABER 01.09.2023, 00:00 21.09.2023, 10:13
21518
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır; Roketler ateşlendi

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen Roket Yarışmasında tasarımdan üretime, entegrasyondan atışa hazırlık sürecine kadar her aşamadan sorumlu olan gençler, roketlerini şampiyonluk için Tuz Gölü’nde ateşledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, finale kalan takımların sergilediği kıyasıya mücadeleyi izledi.
ROKETSAN evsahipliğinde Tuz Gölü Hisar Atış Alanı’nda düzenlenen TEKNOFEST 2023 Roket Yarışları’nın final etabında, Bakan Kacır, dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’in 6.’sını düzenlediklerini, 6 yıl önce 14 yarışmaya 20 bin gencin katıldığını, Cumhuriyet’in 100. yılında 2023 TEKNOFEST’inde 41 yarışmaya 1 milyon gencin katıldığını anlattı: “Geçtiğimiz aylarda bu yılın ilk TEKNOFEST’ini İstanbul’da gerçekleştirdik ve 2 milyon 500 binden fazla ziyaretçiye evsahipliği yaptık. Sadece diğer yarışmalarda değil, Roket Yarışması’nda da yıldan yıla katlanan bir ilgiye, katılıma şahitlik ettik. İlk yılımızda 156 takım Roket Yarışması’na başvurmuşken, bu yıl 1098 takım ‘Bu yarışta ben de varım’ dedi. Bu rakamlar, yıldan yıla artan bu ilgi, şüphesiz yüksek teknolojiye yönelik toplumumuzda oluşan alakanın bir tezahürü. Dünyayı değiştiren işlerin yolunun yüksek teknolojiden geçtiğini en iyi gençlerimiz biliyor.”
Kacır, yeniliklere en erken gençlerin adapte olduğunu ifade etti: “Gençlerin kurdukları, dahil oldukları teknoloji takımları yeniliklere imza atıyor. Elbette küresel düzeyde yüksek teknolojiye artan ilgiyle birlikte bu rakamları açıklamak mümkün olabilirdi ancak Türkiye’de yaşanan bütün dünyanın da ötesinde bir şey. Yani yarışmalarımıza olan katılımı, TEKNOFEST’e gelen milyonları sadece yüksek teknolojiye olan ilgiyle açıklamak mümkün değil. Dünyada eşi benzeri olmayan bir işi, eşi benzeri olmayan bir katılımla gerçekleştiriyoruz.”
Stantları ziyaret etti: Bakan Kacır, beraberinde TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ile takımları ziyaret etti, roket atışlarını izledi. Çağdaş Roket Takımı’nın ardından Hisar, Spektrum, Helyak ve TOBB ETÜ roket takımları yüksek irtifa atışlarını gerçekleştirdi. Yarışmayı ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit de izledi.
“Gençlerin yanında olmaya devam edeceğiz”: Bayraktar, gençleri teknolojiyle erken yaşta buluşturma ve bu yönde yetiştirme hayaliyle yola çıktıklarını, bu kapsamda gençlerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

64 takım, 612 yarışmacı
TEKNOFEST 2023 kapsamında en dikkat çekici yarışmalardan Roket Yarışması, bu yıl Lise (4 bin feet), Orta İrtifa (8 bin feet), Yüksek İrtifa (18 bin feet) ve Zorlu Görev (7 bin 500 feet) olmak üzere dört farklı kategoride düzenlendi. Her yıl başvuru sayısının arttığı Roket Yarışması’na bu yıl 1098 takım başvurdu, 64 takımla 612 yarışmacı finale kalmaya hak  kazandı.

Türkiye’nin dijital başarılarını G20’ye taşıdı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Hindistan’ın Bangalor kentinde düzenlenen G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’nda, Türkiye’nin dijital kamu altyapısı, dijital ekonomide güvenlik ve dijital beceriler alanlarındaki çalışmalarını G20’nin dijital ekonomi bakanlarına anlattı. ‘Dijital Kamu Altyapısı, Dijital Ekonomide Güvenlik ve Dijital Beceriler’ başlıklı oturumlarda konuşan Bakan Kacır, ‘E-Devlet’in bugüne kadar 990 kurumun 7 bini aşkın hizmetinin yaklaşık 64 milyon kullanıcıya ulaştırılmasına yardımcı olduğunu söyledi: “Bir diğer entegre hizmet olan e-Nabız, sağlık sektöründe ezber bozan bir hizmettir. e-Nabız, tedavi konumundan bağımsız olarak vatandaşların tıbbi bilgilerini tek bir merkezi konumdan yönetmelerine olanak tanır.”
Bakan Kacır, dijital güvenliğin tüm paydaşlar ve ülkeler için birincil öncelik olduğunu kaydetti: “Siber saldırılar ve veri ihlallerinin bireyler, işletmeler ve hükümetler üzerinde geniş kapsamlı sonuçları ve etkileri olabilir. Dijital ekosistemin herhangi bir seviyesindeki bir olay veya ihlal, tüm ekosistemi bozabilir. Güvenlik tehditlerini önlemek ve azaltmak için işbirliğine dayalı bir çabanın gerekli olduğuna inanıyoruz. Hedefimiz, gelişen dijital zorluklar karşısında iyi donanımlı ve dirençli, siber farkındalığa sahip bir toplum oluşturmak. Türkiye, güveni ve yeniliği teşvik eden ve vatandaşları güçlendiren güvenli ve esnek bir dijital ekonomi oluşturmak için tüm G20 ülkeleriyle birlikte çalışmaya hazır.”
Bakan Kacır, dünyanın en büyük havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile nitelikli insan kaynağının yaygınlaşması için toplumun her kesiminde farkındalık oluşturduklarını belirterek ayrıca ortaokul ve lise öğrencilerine erken dijital beceri eğitimi sağlayan Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin olduğunu da ifade etti.

Hindistan’da Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini anlattı
Bakan Kacır, G20 Dijital Ekonomi Bakanlar Toplantısı için gittiği Hindistan’ın Bangalor kentinde Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin son yıllarda kaydettiği gelişmelere ilişkin bilgi verdi.
Bakan Kacır, program kapsamında G20 üyesi ülkelerin önde gelen start-up’larını ve yatırımcılarını bir araya getiren “Dijital İnovasyon İttifakı Paneli”nde, Türkiye’deki fırsatlar ve ülkenin girişimcilik ekosisteminin son yıllarda gösterdiği ilerlemelere ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.
5 decacorn, 15 yeni Turcorn hedefi: Dijital İnovasyon İttifakı Paneli’nde, Türkiye’deki fırsatlar ve ülkenin girişimcilik ekosisteminin son yıllarda gösterdiği ilerlemeleri anlatan Kacır, “2025 yılına kadar ülkemizden 5 tanesi decacorn olmak üzere tam 15 yeni Turcorn çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
2030’da 100 Turcorn, 100 bin start-up hedefi: Bakan Kacır, İstanbul’un dünyadaki en gelişmiş 20 start-up için kavşak noktasından biri olabilmesi için çalışmalara başladıklarını vurguladı: “2030 itibariyle Türkiye’de 100 Turcorn’un başını çektiği 100 bin yeni start-up kurulmasını hedefliyoruz. Dünyadaki en gelişmiş 10 start-up ekosisteminden birini Türkiye’de kurmayı amaçlıyoruz. Bu strateji doğrultusunda önemli bir girişime de imza attık. Hayata geçirdiğimiz Turcorn 100 Programı küresel hedefleri olan Turcorn adaylarını desteklemektedir. Start-up’lara mentörlük, büyümeye erişim hizmetleri, özel ayrıcalıklar ve fonlama imkanları sunuyoruz. 2023 yılı itibariyle Türkiye’de 10 unicorn’un oluşması en temel hedeflerimizden bir tanesiydi.”
Bakan Kacır, panel sonrasında Türkiye’nin sağlık, eğitim, finansal teknolojiler, döngüsel ekonomi alanında önde gelen ve Dijital İnovasyon İttifakı’na katılan start-up’ların yöneticileriyle görüştü.
‘Güvenli Dijital Altyapı: Techsign’, ‘Tarım Teknolojileri: Move On’, ‘Eğitim Teknolojileri: Düşyeri’, ‘Finansal Teknolojiler: Macellan’, ‘Sağlık Teknolojileri: Kuartismed’ ve ‘Döngüsel Ekonomi: Nivogo’ start-up’larıyla yapılan görüşmede Bakan Kacır’a, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Hindistan Yeni Delhi Büyükelçisi Fırat Sunel ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil eşlik etti. 

Yorumlar (0)