banner565

banner472

banner458

banner457

 Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “Kocaeli başımızın tacıdır”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kocaeli’de düzenlenen“Bölgesel İstişare Toplantısı”nda iş insanları ile bir araya geldi.

HABER 01.04.2019, 08:59 26.04.2019, 09:08
20795
 Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “Kocaeli başımızın tacıdır”

21 ilde 31 İhracat Destek Ofisi açtıklarını belirten Bakan Pekcan, 35 ülke ve bölgede Türk Ticaret Merkezleri kurmayı hedeflediklerini vurgulayarak, Kocaeli’den beklentilerinin fazla olduğunu açıkladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Kocaeli Sanayi Odası’nın evsahipliğinde 12 Bölge Oda ve Borsa Başkanlarının katıldığı “Bölgesel İstişare Toplantısı”nda, Kocaeli’de iş insanları ile bir araya geldi.  Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın başkanlığında yürütülen toplantı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İşler Kurulu (DEİK), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Ticaret Odası ve iş dünyasının katılımı ile Kocaeli’de, Başiskele ilçesinde gerçekleştirildi. Toplantıya Bakan Pekcan’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Başiskele Kaymakamı Atila Kantay, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu,  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı (DEİK) Nail Olpak, TOBB Başkan Vekili ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut, Körfez Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Öztürk, Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Alb. Osman Aslan, sanayiciler ve iş insanları katıldı.
Ticaret Bakanlığı’nın vereceği desteklerle ilgili bilgilendirmelerin yapılmasıyla başlayan toplantıda, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, DEİK Başkanı Nail Olpak, TOBB Başkan Vekili ve KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Necmi Bulut, KTO Başkanı Recep Öztürk, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, sanayicilerin, ihracatçıların ve iş insanlarının sorularını yanıtladı ve ticaretteki sıkıntılar ele alındı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ticaret ve sanayi alanında yapılan çalışmalar ve ekonomik veriler hakkında açıklamalarda bulundu.
“Kocaeli’den beklentimiz fazla”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda temel hedefi orta gelirli ülkeler hedefinden yüksek gelirli ülkeler hedefine sıçramaktır. Bizde Bakanlık olarak politikalarımızı bu doğrultuda belirliyoruz ve bu sebeple istişare kurulları kurduk. İş dünyası ile istişare halinde onların talep ve önerilerine kulak vererek görevimizi icra etmeye çalışıyoruz. Yüksek gelirli ülkeler arasına girmek için daha fazla katmadeğerli ihracat yapmamız gerekiyor” dedi. Pekcan, şunları söyledi: “Bunun için öncelikle rekabetçi olduğumuz alanlarda daha fazla rekabetçi olabilmek için daha fazla tasarıma ve markaya önem veriyoruz. Diğer bir taraftan da dijitalleşmeye önem veriyoruz. Ülkemizde yüksek teknolojili ürün ihracatı yüzde 3-4 oranındadır. Bakanlık olarak bizim amacımız bu oranı daha yukarılara çekebilmektir. Bu konuda da Kocaeli’den beklentimiz biraz fazla. Bakanlığımızın ihtisas serbest bölgeleri projesi var. Teknoloji seraları oluşturacağız. Yüksek teknoloji ürün yatırımı, yazılım işine yatırım yapacak olan gençlerimiz ile yatırımcılarımızı bir araya getirip, buralara devlet ve vergi destekleri vermeyi hedefliyoruz.”
“31 ihracat destek ofisi oldu”: Bakan Pekcan, halihazırda mevcut olmadığımız pazarlarda ve ülkelerde daha fazla yer alabilmek için bu ülkelerde yeni yol haritaları stratejileri geliştirdiklerini, DEİK, TİM, TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD gibi STK’ların görüşlerine önem verdiklerini ve AB çalışmalarının güncellenmesiyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini anlattı: “Bakanlığımızın çok güzel ihracat destekleri var. Ancak sistem biraz karmaşık ve bulunması zor. Bu nedenle çok basit bir sistem geliştirerek www.kolaydestek.gov.tr diye site oluşturduk. Lütfen bu siteye girerek bütün desteklerimizden yararlanın. Odalar Borsalarımızla beraber 21 ilde ihracat destek ofisleri kurduk. Bu gün itibariyle 31 ihracat destek ofisimiz oldu. İnşallah bunu 81 ile yayacağız.” 
“35 ülke ve bölgede Türk Ticaret Merkezleri kurmayı hedefliyoruz”: Pekcan, 35 ülke ve bölgede Türk Ticaret Merkezleri kurmayı hedeflediklerini de açıkladı: “Bu merkezlerin daha çok sektörel, lokal ve taleplere dayalı olmasına özen gösteriyoruz. KOBİ’mize, esnafımıza ve sanatkarımıza da ihracatçı olmaları yönünde her türlü desteği veriyoruz. Özellikle esnaf ve sanatkarımıza yönelik pazara giriş ve markalaşma eğitimleri veriyoruz. E-ticaret ve e-ihracat eğitimleri vererek dünyada yaygınlaşmakta olan e-ticaretten Türkiye’nin daha fazla pay alması için çaba sarf ediyoruz. Bakanlık olarak hem kadın girişimcilerimize hem de genç girişimcilerimizi desteklemek adına onların ihracattan daha fazla pay alabilmeleri için İhracat Genel Müdürlüğümüz bünyesinde kadın ve genç girişimcileri desteklemek adına daire başkanlığı kurduk. Pozitif ayrımcılık yaptık. Aynı zamanda Eximbank’ın imkanlarını artırmak için çaba sarf ediyoruz. Uluslararası finansal kuruluşlarla işbirliğinin öncülüğünü yapmaya çalışıyoruz.”
Türk Eximbank’ın, Türkiye ihracat kredilerinin yüzde 53’ünü tek başına verdiğini, 100 dolarlık ihracatın yüzde 26’sını desteklediğini paylaşan Pekcan, 2019 yılında da bu oranı yüzde 27-28’e çıkarmayı hedeflediklerini, 44.2 milyar dolarlık verdiği desteği de 2019 yılında 48.4 milyar dolara çıkaracaklarını bildirdi.
“Online Teminat Mektubu’nu sisteme aldık”: Bakan Pekcan, dijitalleşme ve gümrük kapılarının modernizasyonuyla ilgili oldukça çaba sarf ettiklerini kaydetti: “Amacımız gümrüklerin kağıtsız ortamda dijitalleşip, şeffaf gümrük haline gelmesidir. Bu yönde atılmış ciddi adımlarımız var. Değişik projelerimiz var ama bunların hepsi tek başına bakanlığımız uhdesinde değil. Sağlık, Çevre, Tarım ve İçişleri Bakanlıkları’nın onayından geçen uygulamalar var. İthalatta, ihracatta dolayısıyla biz diğer bakanlıklarla koordine içinde bunların online olarak sistemden takip edilmesi üzerine bir program üzerinde çalışıyoruz. En kısa zamanda da bunu tamamlamak nasip olur.
Gümrüklerden teminat mektuplarınızın iadesi konusunda zorluk çekiyordunuz. Bankaya götürseniz banka bize geri gönderiyordu, ‘Bu doğru mu? Sahte mi?’ diye. Online teminat mektubunu, Hazine ve Maliye ile ortak çalışarak sisteme aldık. Bundan böyle gümrüklerde teminat mektubunuz iade edildiği anda o bankanın sisteminden de düşecek ve sizde 3 gün için ilave 3 aylık daha komisyon ödemek zorunda kalmayacaksınız. Ticaretin kolaylaştırılmasıyla ilgili yetkilendirilmiş yükümlülük statüsünde oldukça ciddi adımlar attık. Bunun dışında yerinde gümrükleme ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor ve en önemlisi de üretici ihracatçılarımızla ilgili varış öncesi gümrükleme hizmetimizi de gerçekleştirdik ve uygulamaya aldık.  Burada da ihracat için üretim yapan firmalarımızın ara malı ve ham madde ithalatlarında gemi daha limana hazırlık mektubu verirken biz gümrük işlemlerini başlatıyoruz. Gemi limana yanaştığı anda boşaltma işlemlerini gerçekleştirip fabrikalara gönderebiliyoruz. Ticarette ulaşımın kolaylaştırılması için de oldukça önemli adımlar atıyoruz. Bunların dışında çağın gereklerine uygun olarak da mevzuatlarımızın sadeleştirilmesi yönünde çalışmalarımız da devam ediyor.”
“Dünyada bir ilk olan elektronik çek ve senet uygulamasını getiriyoruz”: Bakan Pekcan, iç ticaretin oluşturulması adına da önemli adımlar attıklarını açıkladı: “2019 yılının hasat mevsiminin tamamlanmasıyla birlikte lisanslı depolardaki ürünlerimizi hem iç hem de dış piyasalarda ürün ihtisas borsalarında satabilecekler. MERSİS’i kurduk. Dünyada belki de bir ilk olan elektronik çek ve senet uygulamasını getiriyoruz. Elektronik ticaretin güvenilir olması ve hizmet kalitesi açısından elektronik ticarette güven damgasını geliştirdik. Bunun dışında elektronik ticaretin kayıt altına alınmasıyla ilgili ek bir sistemi devreye aldık. HAL yasasıyla ilgili çok soru geliyor bunu istişare bölümümüzde konuşacağız ama bildiğiniz gibi HAL yasasıyla ilgili sizlerin bütün görüşlerinizi dikkate aldık. Denetimlerimizi sürdürüyoruz, fırsatçılara karşı dürüst esnafımızı ezdirmemek için bunu yapıyoruz.”
Pekcan küresel ekonominin küçülmekte olduğuna dikkat çeken Pekcan, ithalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 63’ten yüzde 75’e geldiğini paylaştı: “Bu demek oluyor ki dış finansman ihtiyacımızı azaltırken bir taraftan da Türkiye’nin büyümesine dış ticaret olarak katkı sağlıyoruz. Türkiye’deki rakamları dinlerken ‘Dünya da nereye gidiyor?’ ona bakmamız gerekiyor. Dış ticaret olarak 3. çeyrekte Türkiye’nin büyümesine 6.73 katkı sağladık. Dün açıklandı 4. çeyrekte Türkiye’nin büyümesine dış ticaretin katkısı 9.7’dir. Türkiye’nin dış ticaretinin milli gelire oranı tarihi bir rekor olarak yüzde 50 seviyesine çıktı. Sizlerin de destekleriyle ihracatımızı arttırmak için el birliğiyle çalışacağız ve daha iyi rakamlara ulaşacağız.
Bakan Pekcan, 2019’un ilk 2 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 87’yi aştığını aktardı: “Yani biz Ocak-Şubat ayında Türkiye’nin dış finansman ihtiyacını 2018’in aynı dönemine mukayese ettiğimizde 10.8 milyar aşağı çektik. Bu Türkiye’nin borçlanma ihtiyacının da azalması demek. Bir taraftan ihracatımızı arttırmaya devam ederken diğer taraftan da ithalatımızın azaltılması yönünde çok ciddi çalışma yapıyoruz.”
“Kocaeli her zaman başımızın tacıdır” : Bakan Pekcan, Kocaeli’den beklentilerinin fazla olduğunu, rakamlara göre Kocaeli ihracatının 9 milyar olduğunu belirtti: “Kocaeli her zaman başımızın tacıdır. Bakanlık olarak 2 milyar 433 milyon dolar krediden yararlanmış Kocaeli, esnaf ve sanatkârlarımız da 2018 yılında 276 milyon TL düşük faizli krediden yararlanmış. Bu esnaf kredilerinden sadece Ocak, Şubat ayında 96 milyon TL yararlanmış Kocaelili firmalarımız. Bunun dışında ihracat desteklerimizden Kocaeli yüzde 49.3 oranında pay almış. Bu hedeflerimize bundan sonrada beraber çalışarak ulaşacağımıza inanıyorum. Kocaeli’nin yanındayız” dedi.
“En fazla milli gelire sahip 2. iliz”
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, “Kocaeli; Türkiye’nin ekonomisine en büyük katkı sunan illerimizin başında geliyor. Ödediği vergiyle, yarattığı istihdamla en önemli illerin başında yer almaktadır. Bugün itibariyle baktığımızda 648 bin 641 aktif çalışan bulunmaktadır. Bu da toplam nüfusun yüzde 34.2’sine isabet etmektedir. İstanbul’dan sonra en fazla milli gelire sahip olan il Kocaeli’dir. 17 bin 723 dolarlık milli gelir ile 2. sırada” dedi.  Vali Aksoy, Kalkınma Bakanlığı’nın 2011 rakamlarına göre sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından da Kocaeli’nin 4. sırada bulunduğunu, ilin sanayisi, ekonomisiyle ilgili olarak oda başkanları, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere yerel yönetimleriyle koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini paylaştı. Vali Aksoy, “Amacımız ülke ekonomisine katkı sunabilecek ortamları daha iyi bir noktaya taşıyabilmektir. Bugün bu toplantının hem Kocaeli için, hem de çevredeki iller için bir fırsat yaratacağını düşünüyorum” diye konuştu.
“Birlikte, daha büyük olalım”
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin en büyük sanayi ve ticaret şehirlerinden Kocaeli’nde bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Birlik ruhuyla, her türlü engeli aştığımızı belirten Olpak, “Ortak hedeflerimize doğru, tüm gayretiyle çalışan iş insanları olarak, ekonomimizi güçlendirme ve ülkemizi kalkındırma yolunda istişare için bir aradayız. Kocaeli, ülkemizin dış ticaretinde önemli bir payı elinde bulunduruyor. Geçtiğimiz yıl, ihracatını yüzde 9 artırıp, Türkiye artış ortalamasının üstüne çıkarak, 8.9 milyar dolara ulaşması, sevindirici. Kocaeli’deki ihracatçı firma sayısının geçen yıla göre yüzde 6.7 büyümeyle 1.751’e çıkması da ihracatımız adına önemli adımların atıldığının bir göstergesi. İnanıyorum ki, bu rakamlar daha yukarılara çıkacak. Kocaeli’den dış ticarette daha iyi performanslar bekliyoruz. Ortak gayeleri paylaşan ve beraberliğimizden güç alan iş dünyası olarak, çalışıp üretiyor, birlikte başarıyoruz. Biliyoruz ki, dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye ekonomisi de, zorlu dönemeçlerden geçse de, güçlü duruşunu sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl, manipülatif bir döviz hareketliliği yaşadık. Bir rüzgâr etkisi oldu ve sallandık, hala da zorluklarımız var; fakat, ayakta kalmayı da başardık. Tüm gayretimizle, rüzgârın geliş yönü ve şiddetine göre çözümler ürettik, üretmeye de devam edeceğiz” diye konuştu.
2018 yılı büyüme rakamlarının açıklandığını, zorlu bir yılı, dış ticaretin önemli oradaki olumlu katkısıyla, yüzde 2.6 büyümeyle kapattığımızı anımsatan Olpak, bu gelişmenin en kötünün geride kaldığı beklentisi ve verileriyle 2019’daki yüzde 2.3’lük büyüme hedefi için bize ümit verdiğini kaydetti: “Türk İş Dünyası ve DEİK olarak görevimiz de, ülkemizin; dış ekonomik ilişkilerini canlandırmak, küresel pazarda varlığının güçlenmesi için olabildiğince daha fazla üretmek.” DEİK hakkında katılımcıları bilgilendiren Olpak, DEİK’in gücünü aralarında TOBB, TİM, MÜSİAD ve TMB’nin de yer aldığı 95 kurucu kuruluştan aldığını da anlattı. Kocaeli’de de üyeleri bulunduğunu aktaran Olpak, “Kocaelili DEİK Üye Sayısını artırmamız gerekiyor. Sizleri, daha fazla Kocaelili Ticaret ve Sanayi erbabını aramızda görmek isteriz” dedi ve “Birlikte, daha büyük olalım” çağrısını yaptı.;
“Yine el ele verip ülkemizi hak ettiği yere getireceğiz”
TOBB Başkan Vekili ve KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli dışında 15 Oda ve Borsa Başkanı’nın toplantıya katıldığını aktardı. TOBB olarak 81 ilde 81 meslek lisesi projesini desteklediklerini anlatan Zeytinoğlu, son dönemde bakanlığın desteği ile hayata geçen yeniliklerle ilgili bilgi verdi. Zeytinoğlu, Ticaret Bakanlığı ile 21 ilde ihracat destek ofisleri kurduklarını anlattı. KSO ve KOTO ihracat destek ofisinin hizmet vermeye başladığını duyuran Zeytinoğlu, özel sektör devlet istişaresi ile sorunların üstesinden geldiklerini yine hep birlikte geleceklerini ifade etti. Kocaeli’de KSO’ya kayıtlı 2800 sanayici bulunduğunu bunların yüzde 10’dan fazlasının 350’sinin yabancı sermayeli, ilde 135 Ar-Ge Merkezi, İSO İlk 500’de 82 firmaları, 71.1 milyar dolarlık dış ticaret hacimleri, 75 milyon ton mal elleçlenen 35 limanları, 14 OSB, 4 Teknopark, 2 serbest bölgelerinin bulunduğunu paylaşan Zeytinoğlu, Türkiye’de toplam vergilerin 11.82’sini karşıladıklarını anlattı. Kocaeli’de üretim yapan birçok firmanın merkezinin İstanbul’da olması nedeniyle vergilerinin Kocaeli’de değil, İstanbul’da kayıtlı olduğunu anımsatan Zeytinoğlu, vergilerin üretildiği yerde verilmesinin önünün açılmasını talep etti. Serbest bölgelerin de teşviklerden faydalanmasını öneren Zeytinoğlu, bölgesel bazda bazı gümrüklerin vardiyalı çalışmasını beklediklerini kaydetti. Aynı zamanda İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı da olan Ayhan Zeytinoğlu, İKV olarak Gümrük Birliği müzakerelerinin güncellenmesi ve Brexit kapsamında katkı vermek istediklerini de dile getirdi. 
“Sanayinin başkenti Kocaeli”
Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, ticaretin önündeki engeller ve çözümüne yönelik bölge sanayicisi ve üreticilerinin taleplerini dile getirdi. “Biz sanayiciler olarak 1. ligdeyiz” diyen Çiler, Kocaeli’nin sanayinin başkenti olduğunu söyledi. Çiler, hal yasasının yeniden gözden geçirilmesini istedi, özel eğitimdeki KDV’nin kaldırılması konusundaki taleplerini iletti.
KTO Başkanı Recep Öztürk, Bakan Ruhsar Pekcan’a destekleri için teşekkür etti. KOTO Başkanı Necmi Bulut ise ticaret master planının ve ticaret yasalarının hayata geçmesi gerektiğini kaydetti. KOTO olarak 10 gün 10 noktada sebze ve meyve satışlarını takip ettiklerini söyleyen Bulut, “Ulusal marketler yerel market ve hallerden çok daha fazla ücrete satış yapıyor. Yapılacak hal yasasında bunlara dikkat edilmesini istiyoruz” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, açılış konuşmalarının ardından toplantının basına kapalı kısmında sanayici ve işadamlarının sorularını yanıtladı.

Yorumlar (0)