banner565

banner472

banner458

banner457

Üretkeniz.Biz, TOSYÖV ve TBD işbirliğiyle başlayan proje; “Deneyimden Üretime Kaviyer”

Üretkeniz.Biz, TOSYÖV ve TBD işbirliği, Ankara Kalkınma Ajansı desteğiyle  “Deneyimden Üretime Kaviyer” projesi başladı. Proje, bireylerin deneyimlerini, ülkenin kalkınması için geri kazanmayı hedefliyor.

HABER 01.11.2020, 00:00 28.11.2020, 19:11
21234
Üretkeniz.Biz, TOSYÖV ve TBD işbirliğiyle başlayan proje; “Deneyimden Üretime Kaviyer”

Proje liderliğini Üretkeniz.Biz Kooperatifi’nin yürüttüğü, TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı) ve TBD’nin (Türkiye Bilişim Derneği) proje ortaklığıyla hayata geçirilen ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği “Deneyimden Üretime Kaviyer” projesinin açılış toplantısı, internet üzerinden canlı yayınla gerçekleştirildi.
Ankara Kalkınma Ajansı’nın Sosyal Girişimcilik ve Sosyal Yenilikçilik Mali Destek Programı kapsamında 2020 yılında desteklediği “Deneyimden Üretime Kaviyer”, yetkinlik ve deneyimlerin toplumsal kalkınma için geri kazanılması projesi. 18 ay sürecek projeyle “yaşamında başarılı işler yapmakla birlikte çeşitli nedenlerle ekonomik yaşamın dışında kalan yetkin bireyleri toplum ve üretim için geri kazanmak” amaçlanıyor.
Proje Koordinatörü Suna Öztop, projenin işsizliğe sürdürülebilir çözüm noktasında bir ışık yaktığını söyledi. Öztop, 35 yaş üstü işsiz kalanlar ile KOBİ’ler ve girişimcileri buluşturarak istihdama katkı sağlamayı hedeflediklerini aktardı.
Üretkeniz.Biz Kooperatifi Başkanı ve TOBB Bilişim Sektör Kurulu Başkanı Melek Bar Elmas, projenin Türkiye’nin ilk sosyal kooperatifi olduğunu belirterek, 35-75 yaş arası çalışamayan bireyleri ekonomiye kazandırmayı amaçladıklarını, bu bireylere eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmeti vereceklerini anlattı.
Teknolojide yaşanan yeniliklerin dünyayı ve iş yapış şekillerini hızla değiştirdiğini, ömürlerin uzamasıyla birlikte pek çok bireyin yaşamı boyunca iki veya daha çok meslek edindiğini ve ortalama 40 yaşında işsizlikle tanıştığını paylaşan Elmas, bu bireylerin bilgi birikimi ve deneyiminin pek çok kişi ve küçük işletme için altın değerinde olduğunu anımsattı.  Küçük işletmelerin eksikliğini hissettiği bilgi ve deneyime makul bedellerle erişmekte güçlük yaşadığını, deneyim desteği alan KOBİ’lerin cirolarında, pazar paylarında, ihracatlarında artış gözlendiğini kaydeden Elmas, projeyle alanında en az 10 yıl deneyimli tam zamanlı çalışamayan bireylerle KOBİ’ler ve şahıs işletmelerini biraraya getireceklerini açıkladı: “Eylül 2020’de projeyi başlattık. Kasım 2020’de katılımcılar belirlenecek. Aralık 2020-Mart 2021 arasında eğitim ve atölye çalışmalarını yürüteceğiz. Şubat-Aralık 2021’de mentor-girişimci görüşmelerini gerçekleştireceğiz. Şubat 2022’de projemizi tamamlayacağız. Yetkin ve çalışamayan bireylerin en az yüzde 1’ini ekonomiye kazandırmak istiyoruz.”
TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin, TOSYÖV hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasında proje ortağı oldukları “Deneyimden Üretime Kaviyer”in önemini şu sözlerle vurguladı: “Pandemiden önce de şirketler kapanıyordu, şirketler iş değiştiriyordu, belli sektörlerde daralma yaşanıyordu. Örneğin; bilişim sektöründe, bankacılık sektöründe iş yapış şekilleri değişiyor, dolayısıyla çok sayıda insan işsiz kalıyor. Bu insanların aynı sektörlerde iş bulma ihtimalleri yok. Bankacılık, konferans ve turizm sektörleri daralıyor, bu sektörlerde çok sayıda insan işsiz kalıyor, iş değiştirmeye ihtiyaçları var. Aynı zamanda kültür değişikliğine de ihtiyaç var. Bu nedenle proje çok önemli. Ayrıca insanlara iş değiştirebileceğini ve ve iş değiştirdikleri takdirde nasıl bir sürecin işleyeceğini göstermesi açısından da proje çok önemli.”
TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, işbirliği ve ortaklığa çok önem verdiklerini vurguladı. Yaşanan değişim sürecinin istihdam anlayışını da değiştirdiğini, zamandan ve mekandan bağımsız istihdam anlayışının yerleştiğini, Pandemi’nin bu geçişi daha da hızlandırdığını aktaran Aktepe, bu projenin tam zamanında ortaya konduğunu söyledi. TBD olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını kaydeden Aktepe, TBD olarak birçok kurum ve kuruluşla işbirliği yaparak Dijital Akademi projesini hayata geçireceklerini,  yakın zamanda lansmanını da gerçekleştireceklerini açıkladı.

Yorumlar (0)