banner565

banner472

banner458

banner457

Yalova’da yeni nesil bir sanayi şehri yükseliyor; YALOVA İMES OSB

Yerli, yenilikçi ve yeşil üretimin üssü olma hedefiyle kurulan Yalova İMES OSB, tüm dünyaya model olma iddiasında. Biz de Türkiye’nin en büyük sanayi ve ticaret şehirlerinden; İstanbul, Kocaeli ve Bursa’nın kesişme noktasında yükselen bu yeni nesil OSB’yi, Yalova İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir ile konuştuk.

HABER 01.08.2019, 08:00 29.08.2019, 13:42
9475
Yalova’da yeni nesil bir sanayi şehri yükseliyor; YALOVA İMES OSB

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sanayi Stra- teji Belgesi’nde tariflenen yerli, yenilikçi ve yeşil üretimin üssü geliyor: Yalova İMES Makine ihtisas Organize Sanayi Bölgesi (Yalova iMES OSB). İMES’in 1970’lerden başlayan marka değerini taşıyan, modern altyapı ve üstyapı tesisleriyle; tecrübeli birikime sahip yönetimiyle Yalova iMES OSB, tüm dünyaya model olma iddiasında.
İstanbul’da başlayan, 1970’li yıllara tarihlenen ve adım adım yükselen başarı öyküsünün peşine düşüyoruz. Türkiye’nin en büyük sanayi ve ticaret şehirlerinden  İstanbul, Kocaeli   ve  Bursa’nın kalbinin attığı kesişme noktası Yalova’da yükselen bu yeni nesil OSB’yi (Organize Sanayi Bölgesi), Yalova İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir’den dinledik, sizlere aktarıyoruz.
Yalova’dan dünyaya açılacak; yerli, yenilikçi, yeşil üretim yapan yeni nesil OSB: Ustalık eseri olacak Yalova Makine İhtisas OSB’nin vizyonunu Direnç Özdemir şöyle çiziyor: “Yalova sınırlarının hatta Türkiye sınırlarının da ötesinde dünya ölçeğinde; model bir endüstri şehri kurmak vizyonuyla hareket ediyoruz. Yalova İMES OSB’nin dünyaya örnek bir OSB olmasını istiyoruz. Yalova iMES OSB; yerli, yenilikçi ve yeşil üretim; temel sac ayaklarının üzerinde yükselen yeni nesil bir OSB.”
Direnç Özdemir, sanayici katılımcılarının girdi maliyetlerini düşürmeye ve ihracat kapasitelerini artırmaya odaklı bir işletme yapısı kurmak üzere yola çıktıklarını anlatıyor: “İnovatif ve katma değerli üretim anlayışıyla Türkiye ekonomisine katkı sağlayan ve ülkenin 2023 hedeflerine ulaşması için çalışan bir OSB olma hedefiyle ilerliyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız’ın Sanayi Strateji Belge- si’ne hizmet eden ve bunu hayata geçiren bir model kurmak istiyoruz.”
Yalova iMES OSB’de yatırım maliyeti avantajı: Direnç Özdemir, bu hedef doğrultusunda yaptıkları çalışmalardan da söz ediyor: “OSB Kanunumuz’un ruhu ve hükümleri gereğince bir arsa tahsis politi- kamız var. Kanunumuz, OSB’lerde arsa tahsislerinde, arsanın maliyeti üzerine en fazla yüzde 25 ilave bedel koyma sınırlamasını getiriyor. Biz ise Kanun’un tanıdığı bu yüzde 25’lik ek maliyeti uygulamaksızın arsa ve altyapı maliyetini sanayicilerimize birebir yansıtarak maliyet bedeline tahsislerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız’ın yürüttüğü sanayi arsa tahsislerini ucuzlatma politikasını benimseyen bir anlayışla yatırımcıların ve üreticilerin üretim alanlarına daha ekonomik fiyatlarla erişimini sağlamaya hizmet ediyoruz."
Bölge’de fabrikaların üretime başlama hedefi: 2022: 5 milyon m2 alan üzerine kurulu ve yaklaşık 3 milyon m2 sanayi alanına sahip Yalova iMES OSB’de yatırımlarını büyütmek isteyen veya büyük bir yatırım planlayan sanayicilerin ihtiyaçları düşü- nülerek parseller 5 bin m2 ve katları şeklinde planlanmış. Bölge’de 286 sanayi parseli mevcut.
“175 sanayici üyemizle yola emin adımlarla devam ediyoruz” diyen Direnç Özdemir, inovatif ve katmadeğerli üretim yapacak sanayicileri, modern altyapı ve üstyapısı, lojistik avantajları, fark yaratan kalite odaklı hizmet anlayışıyla Yalova’nın dünyaya açılan kapısı olacak Yalova iMES OSB’ye yatırıma davet ediyor: “Oluşturduğumuz ortak akıl, ekosistem ve güçbirliğine siz de bir tuğla ekleyin, bu yükselen sinerjiyle dünyada adından söz ettirecek endüstri şehrini birlikte kuralım.”
“Altyapısı tamamlanmış arsa tahsislerine 2021 Nisan’ında başlayacağız”: Altyapı çalışmalarına başlanan Yalova İMES OSB; etaplar halinde 2021 yılında imara açılacak. Modern altyapı çalışmalarıyla da yeni nesil OSB vurgusunu taşıyan Yalova İMES OSB’de, Türkiye’de örneği Dilovası İMES Makine İhtisas OSB’de olan betonarme galeri sistemi hayata geçiriliyor. Bölge’de 20 metre genişliğinde 25 km yol, 315 bin m2  sosyal donatı alanları, 390 bin m2  yeşil alan oluşturulması hedefleniyor.
Direnç Özdemir, Ağustos ayı itibariyle altyapı inşaatlarına başlayacaklarını anlatıyor: “Öncelikle, yol ve parsel tesviye çalışmalarına başlayacağız. 2020’de ise 2.5 metreye 2.5 metre ebatlarında betonarme galeri sistemli altyapı inşaatına başlayacağız. Atık su hariç, elektrik, doğalgaz, yağmur suyu ve iletişim gibi tüm altyapı unsurlarının içerisinde yer alacağı kompakt ve modern bir altyapı sistemi olacak.
Maksimum yüzde 5 eğimli olacak şekilde, harfiyatları yapılmış ve altyapısı kapısına kadar getirilmiş sanayi parselleri üretip, sanayicilerimize teslim edeceğiz. 2021 yılı Nisan ayından itibaren altyapısı tamamlanmış arsa tahsislerine başlayacağız. 2022 yılı içerisinde ise fabrikaların işletmeye geçtiği bir süreci öngörüyoruz.”
Yatırımcılar için stratejik lojistik avantaj: Yalova İMES OSB’nin yatırımcılar açısından cazibesini artıran bir diğer özelliği ise sunduğu lojistik avantajlar. Yalova ilinin Çiftlikköy ilçesinde, İstanbul İzmir Otoyol Gişesi’nin hemen çıkışında yer alan Yalova İMES OSB, otoyol, havaalanı ve limanlara yakınlığıyla yatırımcılar için cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Yalova İMES OSB’nin yanıbaşında İstanbul İzmir Otoyolu Kılıç Gişeleri mevcut; ulaşım için sadece 800 metre (yaklaşık 1 km) yol kat etmek yeterli. Bölge, Yalova merkezine 14 km, Osmangazi Köprüsü’ne 16 km, Bursa merkezine 47 km, limanlara 13 km, Gebze’ye 28 km, İstanbul Çamlıca Gişeleri’ne 67 km, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’na 49 km mesafede.
Dünyaya örnek model olacak endüstri şehrinin hikayesine devam edeceğiz: Direnç Özdemir, sa- nayicinin yatırım, girdi ve işletme maliyetlerini ta- mamen minimize eden bir iş planı hazırladıklarını ve bunu hayata geçireceklerini kaydediyor.
Direnç Özdemir, Yalova’dan dünyaya açılacak yerli, yenilikçi ve yeşil üretim yapacak yeni nesil OSB’nin çarpıcı projelerini de önümüzdeki dönemlerde adım adım KobiEfor okuyucularıyla paylaşmaya devam edecek. Bu bir röportaj dizisinin ilk adımı.
Örneğin; Yalova’nın çevreci dokusuna uygun ola- rak dünyada “Yeşil OSB” ünvanı alan bir OSB’yi hem Yalova hem Türkiye’ye kazandırma hedefi, ilgi çekici bir başka röportajımızın konusu. Bu konuda küçük bir tüyoyu almadan edemiyoruz; Direnç Öz- demir, proje için Dünya Bankası ile görüşmelere başladıklarını söylüyor.
Ve son söz olarak Direnç Özdemir; şunları dile getiriyor: “Aslında bu röportaj, aşama aşama sizinle paylaşacak olduğumuz hikayenin ilk adımı. Ve özellikle de birçok şey öğrendiğimiz, gerek sanayicilikleri gerekse yöneticiliklerinden üzerimde hakkı olan Kurucu Başkanımız Süheyl Erboz’u anmak isterim. Yalova iMES OSB’ye ve daha önceki projemiz olan Dilovası İMES OSB’ye ve Türk sanayisinin gelişimine sundukları katkılar adına Yönetim Kurulumuz’daki Kemal Akar ve Abdullah Aslan’a da katkı ve emeklerinden dolayı şahsım ve yeni Yönetim Kurulumuz adına sizin aracılığınızla şükranlarımızı sunmak isterim. Bu uzun yolculuğu ve dünyaya örnek olacak çalışmayı aşama aşama sizlerle paylaşıyor olacağız.”

Yorumlar (0)