banner565

banner472

banner458

banner457

Yerli patent sayısı artıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2022’nin ilk 7 ayında yerli patent tescil sayımızın yüzde 11, yerli faydalı model tescil sayımızın yüzde 29, yerli marka tescil sayımızın yüzde 53, yerli tasarım tescil sayımızın yüzde 40 arttığını açıkladı.

HABER 01.09.2022, 00:01 23.09.2022, 09:53
18892
Yerli patent sayısı artıyor

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle lise düzeyindeki öğrencilere yönelik düzenlenen ‘Patentle Türkiye-1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması’nın ödül töreni, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in de katılımıyla gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yarışmaya, 61 ilde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğrenim gören öğrencilerden toplam 1035 patent ve faydalı model başvurusu geldiğini belirterek, üniversitelere yönelik gerçekleştirilen Patentle Türkiye yarışmalarından farklı olarak, bu yarışmaya faydalı model bileşenini de dahil ettiklerini söyledi.
Varank, 2022’nin ilk 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yerli patent başvuru sayılarında yüzde 3, yerli faydalı model başvurularında yüzde 29, yerli tasarım başvurularında yüzde 27 ve yerli marka başvurularında yüzde 2 artış gerçekleştiğini anlattı: “Bu dönemde yerli patent tescil sayımız yüzde 11, yerli faydalı model tescil sayımız yüzde 29, yerli marka tescil sayımız yüzde 53 ve yerli tasarım tescil sayımız yüzde 40 arttı. İnşallah yılın ikinci yarısında başvuru ve tescil sayılarımızı daha da artırarak 2022’yi bir rekorla tamamlamış olacağız.”

28.5 milyon liralık yatırım, 12 proje
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bartın Kültür Merkezi’nde düzenlenen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Projeleri Toplu Açılış ve İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) destekleriyle hayata geçirilen ve toplam yatırım tutarı 28.5 milyon lirayı bulan 12 projenin resmi açılışı için geldiklerini belirtti. SOGEP eliyle toplumun görece dezavantajlı kesimlerini sosyal ve ekonomik hayata dahil etmeyi kolaylaştıracak işler yaptıklarını aktaran Varank, program kapsamında bu yıl toplam bütçesi 18 milyon lira olan 7 projeyi Zonguldak, Karabük ve Bartın’da destekleme kararı aldıklarını kaydetti.

Gökyüzünde kıyasıya yarış
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi’nde TEKNOFEST (Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali) kapsamında TÜBİTAK tarafından düzenlenen ‘Uluslararası ve Liseler Arası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması’na katılan gençlerle bir araya geldi. Varank, “2018’de yola çıktığımızda sadece 14 farklı kategoride 5 bin takımın yarıştığı teknoloji yarışmaları, bugün gelinen noktada 40 farklı kategoride 150 bin takım 600 bin öğrencinin yarıştığı büyük bir coşkuya dönüşmüştür” dedi.

Milli teknoloji göklere ulaştı
Bakan Mustafa Varank, TEKNOFEST Karadeniz organizasyonuna 5 binden fazla takımla 600 bine yakın yarışmacının başvuru yaptığını söyledi. Varank, Tuz Gölü’nün Aksaray bölgesinde düzenlenen TEKNOFEST 2022 Roket Yarışları’nda, takımları ziyaret etti, lise ve üniversite öğrencileriyle sohbet etti. Varank, roket atışlarının ardından yaptığı açıklamada, TEKNOFEST’te yarışmalarla gençleri geleceğin teknolojilerine hazırladıklarını söyledi: “ROKETSAN’ın destekleriyle yarışma yapıldı. Öğrencilerimizin heyecanlarına eşlik ettik, 5-10 bin fite roketlerini nasıl ulaştırdıklarını gördük.”
Milli İHA’lar nefes kesti: Kütahya’da TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali ile TÜBİTAK organizasyonunda düzenlenen Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması’nı izleyen Varank, “Trabzon’da, Ordu’da, Giresun’da yarışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu sene Büyük Zafer’in 100. yılı, bunun için mutlaka yarışmalarımızın bir ayağını, Kütahya’da, Afyonkarahisar’da gerçekleştirelim dedik. İşte Kütahya’da Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışmaları’nı gerçekleştiriyoruz.”

Hack Karadeniz’in sürpriz hackerları
TEKNOFEST Karadeniz kapsamında düzenlenen Hack Karadeniz Yarışması, heyecan dolu anlara sahne oldu. Bu yıl 5.’si yapılan yarışmada amaç yazılımların güvenlik açıklarını bularak elde edilen ipuçlarıyla olası hackerlerin yerini tespit etmekti. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde yapılan, 29 ülkeden 380 ekibin katıldığı TEKNOFEST Hack Karadeniz’de yarışan beyaz hackerların bir dizi şifreyi çözerek iki gündür ulaşmaya çalıştığı hackerların, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç olduğu ortaya çıktı.
Bakan Varank, “Hack Karadeniz’i Zonguldak’ta yapmamızın bir sebebi daha var. BAKKA ‘Siber Vatan’ isimli bir organizasyon düzenliyor. Özellikle bu bölgede Bartın, Karabük ve Zonguldak’taki üniversitelerde okuyan genç kardeşlerimizi elektrik-elektronik, yazılım gibi alanlarda öğrenci olmasalar bile biz ‘Siber Vatan’ programıyla siber güvenlik alanında yetiştiriyoruz” dedi.
Bakan Varank, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile Hack Karadeniz final etabına kalan 4 ülkeden 10 takım ve 38 yarışmacı arasında ilk 3’e giren ‘KırmızıMontluMadonna’, ‘Yarayan Kana’ ve ‘ChestnutHoney’ takımlarına ödüllerini verdi.

Dünyanın ilk ve tek dikey inişli roket yarışması
TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından T3 Vakfı ile birlikte TEKNOFEST kapsamında düzenlenen, 108 takım ve binden fazla yarışmacının başvurduğu Dikey İnişli Roket Yarışması’nda Bakan Varank, Türk gençlerini uzay ve teknoloji alanlarına yönlendirmek içn farklı yarışmalar başlattıklarını ifade etti.

Yerli Hyperloop teknolojileri yarıştı
Ulaşımda geleceğin teknolojisi olan; kara, hava, deniz ve raylı ulaşım sistemlerinin ardından 5. nesil olarak kabul edilen Hyperloop, ilk kez Türkiye’de bir yarışmaya konu oldu. TEKNOFEST, üniversite öğrencileri arasında Hyperloop yarışması düzenledi. TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) koordinasyonunda TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde düzenlenen yarışmada, Bakan Varank, Türkiye’yi Hyperloop teknolojisinde ve yeni nesil ulaştırma alanında hak ettiği konuma taşıyacaklarını kaydetti: “Gebze Yerleşkesi’ndeki bu altyapı kalıcı olacak. Türkiye’de Hyperloop alanında araştırma yapmak isteyen hocalarımız, öğrencilerimiz, şirketlerimiz bu altyapıyı kullanabilecek.”

Yılın son gözlem etkinliği Saklıkent’te
TÜBİTAK’ın her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’nin bu yılki son durağı Antalya Saklıkent oldu. Türkiye’nin aktif haldeki en büyük gözlem evi olan ve en donanımlı teleskoplarının bulunduğu TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi’nde (TUG) başlayan etkinliğin açılışını Bakan Varank yaptı.
Göğe bakma kuyruğu oluştu: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açılışını yaptığı, Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin ilk gününde 3 bin 500 kişi arasından kurayla seçilen 750 kişinin yanı sıra kurulan çadırlarda toplamda bin 400 kişi konakladı. Etkinliğin ikinci gününde ise Kepez Belediyesi’nin ‘Çadırını Al Sen De Gel’ sloganıyla gerçekleştirdiği davete binlerce kişi katıldı. İlk iki günde etkinliğe yaklaşık 8 bin günübirlik ziyaretçi katılırken, alanda oluşturulan 5 gözlem istasyonunda göğe bakma kuyruğu oluştu.

Slovenya ile bilim ve teknoloji işbirliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Bilim ve Teknoloji İşbirliği Anlaşması imzaladı. İki ülke hükümetleri arasında daha önce mutabakata varılan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Slovenya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilim ve Teknoloji İşbirliği Anlaşması’nı içeren protokolü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Slovenya Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Matjaz Han imza altına aldı.

Yorumlar (0)