banner565

banner472

banner458

banner457

Türk devletlerine birlik çağrısı

İTO düzenlenen İş Forumu ve B2B Networking etkinliğinde TOBB ve Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk devletleri arasındaki ticaret hacminin sadece 42 milyar dolar olduğunu belirterek, “Avrupa ülkelerinin kendi aralarındaki ticaretin payı yüzde 70’lerde. AB benzeri bir bütünleşme ve başarı hikâyesini, biz de kardeşler olarak yazmalıyız” dedi.

HABER 01.05.2024, 00:00 06.05.2024, 10:06
6736
Türk devletlerine birlik çağrısı

Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Kadın Girişimciler Komitesine üye 8 ülkenin temsilcileri, İstanbul Sanayi ve Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen İş Forumu ve B2B Networking etkinliğinde bir araya geldi.
400’ü aşkın kadın girişimcinin katıldığı etkinlikte, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Devletleri Teşkilatını oluşturan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye ile gözlemci üyeler KKTC, Macaristan ve Türkmenistan’ın yaklaşık 1.5 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe, 1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine ve 185 milyonluk büyük bir nüfusa sahip olduğuna dikkati çekti.
Hisarcıklıoğlu, “Sadece bu rakamlar bile, bir araya geldiğimizde nasıl büyük bir küresel güce dönüşebileceğimizi göstermektedir” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türk devletleri arasındaki ticaret hacminin sadece 42 milyar dolar olduğunu belirterek, “Toplam dış ticaretimiz içinde yüzde 10’u bile değil. Oysa Avrupa ülkelerinin kendi aralarındaki ticaretin payı yüzde 70’lerde. AB benzeri bir bütünleşme ve başarı hikâyesini, biz de kardeşler olarak yazmalıyız” diye konuştu.
Ülkeler arasındaki iktisadi bağları güçlendirdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Bu kapsamda kadın girişimciliğinin gelişmesine ayrı bir önem veriyoruz. Çünkü çağımızda ülkelerin zenginleşmesinin yolu, daha çok girişimciye sahip olmaktan geçiyor. Son 15 senede tüm girişimciler içinde kadınların oranı yüzde 6’dan yüzde 12’ye yükseldi. Kadın girişimciliğinin geliştirilmesinde ve iş hayatında başarıya ulaşmada, networkün önemli bir faktör olduğuna inanıyoruz.”
TOBB Başkan Yardımcısı ve İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği himayesinde Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Macaristan ve KKTC’nin iştirakiyle faaliyet gösteren “Kadın Girişimciler Komitesine” büyük görev düşüyor. Bizim Türk kadınının geleneksel sektörlerin dışındaki üretimin ve ticaret alanlarından da öncü ve başarılı olmasına ihtiyacımız var” açıklamasını yaptı.
Toplantı öncesi yapılan genel kurulda Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Kadın Girişimciler Komitesi Başkanlığına Kazakistan’dan Lazzat Ramazanova seçildi.

Yorumlar (0)