banner565

banner472

banner458

banner457

AOSB’de sanayiciler “Jidoka” ile tanıştı

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Müdürlüğü tarafından yürütülen Ticaret Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) Projesi kapsamında, sanayicilere Jidoka kavramı anlatıldı.

OSB 01.09.2019, 08:00 27.09.2019, 10:16
13130
AOSB’de sanayiciler “Jidoka” ile tanıştı

AOSB Müdürlüğü’nde, UR-GE Projesi kapsamında, tekstil kümelenmesinde yer alan bölge sanayicilerine ve çalışanlarına,  Endüstri Mühendisi Dr. Alper Altan tarafından “Jidoka Sıfır Fireli Üretim Eğitimi”, AOSB’nin Seyhan Salonu’nda verildi. Katılımcılara, Yalın Üretim Felsefesi, Jidoka, Poke Yoke ve Andon kavramları tanıtıldı.
Jidoka’nın, yalın üretim tekniklerinden biri olduğunu belirten Alper Altan, “Jidoka Türkçe’de, ‘otonomasyon’ yani insan zekasına sahip olmayan otomasyon olarak bilinmektedir. Bu teknikte üretim hattında oluşabilecek normal dışı durumlarda, oluşturulacak sistemle makine ve makineyi kullanan operatörler tarafından sistemin anında durdurulması ve hatanın kaynağından engellenmesi sağlanmaktadır” dedi. Altan, sistemle, ürün israfının sıfıra indirilmesinin ve ürünün, üretim sürecinde kalite kontrolünün sağlandığını anlattı. Tüm gün süren eğitim, Altan’ın katılımcıların sorularını cevaplamasıyla sona erdi.

Yorumlar (0)