banner565

banner472

banner458

banner457

Gebze Güzeller OSB’ye YEK-G Belgesi verildi

Aksa Elektrik ve Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi (Gebze Güzeller OSB), yenilenebilir ve temiz enerji alanındaki çalışmaları kapsamında yeni bir işbirliğine imza attı.

OSB 01.01.2024, 00:01 22.01.2024, 09:29
16130
Gebze Güzeller OSB’ye YEK-G Belgesi verildi

Aksa Elektrik aracılığıyla Gebze Güzeller OSB’ye verilen YEK-G Belgesi ile 8 aylık bir süreçte 43 bin ton karbon emisyonu engellendi. Elektrik enerjisinden kaynaklanan karbon emisyonunu sıfırlayan, çevre koruma ve sürdürülebilirlik yönünden büyük önem taşıyan YEK-G (Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi) Belgesi, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’nin (EPİAŞ) blok zincir teknolojisinden yararlanarak, üretilen elektriğin üreticiden tüketiciye kadar tüm süreçlerini takip etmek amacıyla tasarladığı, elektrik üretim ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının ispatı niteliğinde.
Proje, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, Aksa Elektrik Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kirazlı, Aksa Elektrik Grup Satış Müdürü Ejder Yetişer, Aksa Elektrik Ulusal Satış Müdürü Alican Güler’in de katıldığı imza töreninde duyuruldu.
YEK-G Belgesi ile sisteme dahil olan tesislerin şebekeye verdiği her 1 MWh’lik yenilenebilir enerjiye ait veriler şeffaf kaydedilerek belgeleniyor. Gebze Güzeller OSB’nin 2023 Ocak ve Ağustos ayları arasında 87.455 MWh’lik elektrik tüketiminin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiği YEK-G Belgesi ile tescillenmiş oldu. Eylül ve Aralık ayları arasında verilen 41.000 MWh’lık elektrikle toplamda 20 bin ton karbon emisyonunun engelleneceği öngörülüyor. Böylece çevre korunarak sürdürülebilir bir gelecek için katkı sağlanıyor.
Vali Seddar Yavuz; imzalanan protokol vesilesiyle sağlanacak kazanımlardan dolayı çok mutlu olduklarını vurgulayarak, “Karbon ayak izinin azaltılması bu noktada büyük önem arz ediyor. Özellikle sanayicimizin en fazla ihracat yaptığı bu bölgede, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle de ticaretin herhangi bir sekteye uğramaması bakımından yeşil enerji ve Yeşil OSB çalışmalarımız artarak devam ediyor” dedi. Vali Yavuz, Kocaeli’deki OSB’ler içinde TSE onaylı Yeşil OSB Sertifikasyon belgesini alan ilk OSB olan Güzeller OSB’nin diğer bölgeleri ve sanayicileri de teşvik etmesi temennileriyle sözlerini tamamladı.
Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, Türkiye’de bu belgeyi alan 3 OSB’den biri olarak örnek olacaklarının, bölgede de ilk olduklarının altını çizdi.
Aksa Elektrik Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kirazlı, “Aksa Elektrik olarak karbon emisyon oranlarını azaltmak, yenilenebilir enerjiyi üretim ve hizmetlerinde kullanmak isteyen şirketlere yerli ve milli kaynakları kullanarak çözüm ortağı oluyoruz” dedi.

Yorumlar (0)