banner565

banner472

banner458

banner457

OSB’lerin yıldızlarına ödül yağdı

OSBÜK tarafından TEPAV işbirliğiyle gerçekleştirilen OSB Yıldızları Araştırması sonuçlarına göre 12 farklı kategoride ilk 10’a giren OSB’lerdeki 77 firma ve kuruma 126 plaket verildi. OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) tarafından TEPAV işbirliğiyle gerçekleştirilen OSB Yıldızları Araştırması sonuçları açıklandı. Ankara’da düzenlenen törenle OSB’lerin yıldızlarına ödülleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız tarafından verildi.

OSB 01.01.2023, 00:00 25.01.2023, 09:36
29432
OSB’lerin yıldızlarına ödül yağdı

Firmaların, Ar-Ge’den ihracata, istihdamdan üretime kadar geniş bir yelpazede yaptığı çalışmaların esas alındığı ödüller kapsamında, 12 farklı kategoride ilk 10’a giren OSB’lerdeki 77 firma ve kuruma 126 plaket ve sıralamada en çok katılımcısı olan ilk üç OSB’ye ödül verildi.

“Asgari ücret desteği 2023’te 10 milyar TL’ye çıkacak”

Bakan Varank, asgari ücrette yüksek oranlı artışın yanı sıra işverene verilen desteğin de artırılarak devam edeceğini belirtti ve 2022’de 5.7 milyar lira olan asgari ücret desteğinin önümüzdeki yıl 10 milyar liraya yükseltileceğini (yüzde 75) söyledi: “Yer talebini karşılamak için yoğun çalışıyoruz. Süreci kısaltmak için ilgili bakanlıklarla iletişim halindeyiz. Üretimdeki sektörel çeşitliliğimiz günden güne artıyor. OSB’de faaliyet gösteren firmaların yenilik iştahlarının üst seviyede tutulmasını arzu ediyoruz.”

“Başarıyı ileri teknolojiye de taşımalıyız”
Ziya Altunyaldız, iklim değişikliğiyle zorunlu olarak hayata giren yeşil dönüşümün, doğal kaynakların sürdürülebilirliği noktasında sera gazı salımında azaltımı zorunlu hale getirdiğini bildirdi. Altunyaldız, OSB sanayicilerine seslenerek, Türkiye’nin orta yüksek teknolojide yakaladığı başarıyı ileri teknolojide de yakalayabilmesi için Ar-Ge faaliyetlerine önem vermelerini istedi.

“Yeşil dönüşümü OSB’ler için fırsata çeviriyoruz”
Başkan Memiş Kütükcü, OSB’lerin 2021’de bir önceki yıla göre; brüt satışlarını yüzde 75, ihracatlarını yüzde 46.5, istihdamlarını yüzde 11.7, kadın istihdamını ise yüzde 13.8 artırarak adeta yeni bir üretim tarihi yazdığının altını çizdi: “OSB sanayicilerimiz başta olmak üzere, bu ülkenin sanayicileri, üretim cephesinin asıl kahramanlarıdır. Ülkemizdeki OSB’lerin sayısı 348’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, 34’ü Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı olmak üzere 382’ye ulaştı. 2022’de19 yeni OSB kuruldu. Yine bu yıl OSB’lerimizde 1.600 yeni parsel daha üretime kazandırıldı. Böylece OSB’lerimizde üretim yapan fabrika sayımız 67 binin üzerine çıktı. Bugün OSB’lerimiz, ülkemizin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştirerek Türk sanayisinin taşıyıcı kolonu haline geldi. İstihdam da ise rekor üzerine rekor kırıyoruz.”
Özellikle yeşil dönüşümü OSB’ler için fırsata çevirmek amacıyla pek çok çalışma yaptıklarını  belirten Kütükcü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte yürüttükleri Yeşil OSB Projesi ve Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesi ile ilgili de çalışmalarına devam ettiklerini söyledi: “Ayrıca hayata geçirdiğimiz Enerji İzleme Sistemi, ‘OSBÜKbulut Projesi’ ve OSB’lerde Dijital Dönüşüm Sertifikasyon Programı gibi projelerimizle de hem dijitalleşme hem de yeşil dönüşüm konusunda somut adımlar atmış olduk. OSB’lerimizin yeşil dönüşüm sürecinde de Türk sanayisine rol model olacağına yürekten inanıyorum.”
Kütükcü, Bakan Varank’tan OSB’lerdeki yer seçimi ile kamulaştırma süreçlerinin hızlandırılması için de destek istedi.

OSB’lerin sayısı artmaya devam ediyor
Türkiye’nin üreten gücü olan Organize Sanayi Bölgeleri’nin sayıları artmaya devam ediyor. Manisa’da ‘Demirci OSB’, Adıyaman’da, ‘Adıyaman Kuyulu OSB’, Mersin’de ‘Anamur Gıda İhtisas OSB’, İstanbul’da ‘Tuzla Biyoteknoloji İhtisas OSB’, Bilecik’te ‘Gölpazarı Gıda İhtisas OSB’, Samsun’da ‘Vezirköprü Karma OSB’, Giresun’da ‘Giresun 4. OSB’, tüzel kişilik kazandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı OSB sayısı 352’ye yükseldi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulan 34 Tarıma Dayalı İhtisas OSB (TDİOSB) ile OSB sayısı 386’ya ulaştı. OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, yeni kurulan OSB’lerin şehir ve ülke ekonomisine hayırlı olmasını diledi.

12 kategoride ilk 10’a giren firmalar ve OSB’leri

Yorumlar (0)