banner565

banner472

banner458

banner457

Çin-Türkiye ilişkilerini güçlendiren adım: Türkiye-Çin Kültür ve İş Geliştirme Forumu

Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti diplomatik ilişkilerinin başlamasının  50. yıldönümünde; Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği rehberliğinde Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği ile Çin Sanayi ve İş Adamları Derneği’nin işbirliğinde Türkiye-Çin Kültür ve İş Geliştirme Forumu gerçekleştirildi.

PAZAR/ÜLKE 01.09.2021, 00:01 27.09.2021, 10:39
28987
Çin-Türkiye ilişkilerini güçlendiren adım: Türkiye-Çin Kültür ve İş Geliştirme Forumu

Bu yıl Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 50. yıl dönümü olması sebebiyle ülkemizin Çin Halk Cumhuriyeti’ne olan ihracatını attırması doğrultusunda Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği rehberliğinde Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği ile Çin Sanayi ve İş Adamları Derneği’nin işbirliğinde, Türkiye-Çin Kültür ve İş Geliştirme Forumu, 5-6-7 Ağustos 2021 tarihlerinde Congresium / Ankara’da düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Foruma gönderdiği mesajında iki ülke arasında 2010’da stratejik işbirliği düzeyine ulaşan Türk Çin ilişkilerinin her geçen gün gelişim göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ticaret ve kültür başta olmak üzere bütün alanlarda işbirliğini güçlendirecek Forum’un düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticari ve kültürel ilişkilere tarihi bir perspektif çizerek yaptığı konuşmasında, iki ülke arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin seviyesinin daha da geliştirilmesi gayreti içinde olduklarını vurguladı.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Çin ve Türkiye ilişkilerinin 50’inci yılına damgasına vuran konuşmasında, ‘Modern Çin ile Modern Türkiye’ arasında geçmişten günümüze seyreden ilişkilerin aşamalarını anlattı.

Hem canlı hem de online düzenlenen Forum’a, Çin Halk Cumhuriyeti’nden; Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ren Hongbin, Çin Halk Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Zhang Xu, Çin Halk Cumhuriyeti Gümrükler Genel İdaresi Bakan Yardımcısı Wang Lingjun canlı bağlantılarla katılarak konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Türk ve Çin halkları arasındaki dostluk ilişkilerinin yüzlerce yıllık geçmişe sahip olduğunu, sosyal, ekonomik, diplomatik alandaki ilişkiler ve işbirliğinin geçmişte olduğu gibi günümüzde de son derece olumlu şekilde en üst düzeyde iradeyle sahiplenilerek devam ettiğini kaydetti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, G-20 içinde Koronavirüs Salgını’na rağmen büyüyen iki ülkenin Çin ve Türkiye olduğuna dikkat çekerek, iki ülkenin bu başarısının dünyadaki gidişatı doğru okuması ve işbirliğinden doğacak fırsatların bölgesel ve küresel işbirliğine de teşvik edilmesi noktasında gösterdikleri kararlı irade olduğunu vurguladı.
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, iki ülke arasında tarihten gelen dostluk bağları olduğunu belirtti.

Konuşmalardan sonra Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği’yle CCCFNA (Çin Gıda Maddeleri ve Yerli Ürün Ticaret Odası) ve CCCMC (Çin Metaller Mineraller ve Kimyevi Maddeler İthalatçıları ve İhracatçıları Ticaret Odası) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Daha sonra Forum’daki konuşmacılara plaket takdimi yapıldı. Plaket töreninden sonra günün anısına toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.

İlk iki gün; ‘Maden & Altyapı / Teknoloji & Bilişim / Gıda &Tarım / Turizm ve Sağlık’ konularında uzman kişiler tarafından düzenlenen panellerin de gerçekleştiği Forum’a, protokolün yanı sıra birçok firma temsilcisi, kamu kurumu yetkilileri de katıldı, dünyaca tanınmış Çinli ve Türk firmalar fuaye alanında stand açarak pek çok B2B görüşmeleri ve firmalar arasında işbirliği gerçekleştirildi.

Türkiye-Irak İş Forumu planı
Resmi temaslarda bulunmak üzere Irak’ın başkenti Bağdat’a giden Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Irak ile ticaret hacmini yükseltmek istiyoruz” dedi.
Irak’ta Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Mustafa el-Kazımi, mevkidaşı Ala el-Cuburi ve Ulaştırma Bakanı Nasır Hüseyin Bender eş-Şibli ile görüşen Muş, ziyaretler sırasında ortaya çıkacak vizyonların takibi ve aksaklıkların giderilmesi için iki ülke arasında ortak mekanizma kurmak istediklerini söyledi.

Bakan Muş, “Önümüzdeki Eylül ya da Ekim’de Türkiye’de Türkiye-Irak İş Forumu planımız var. Eğer program uyarsa Irak tarafı da yetişebilirse böyle bir düşüncemiz söz konusu. Amacımız buradaki ticaretimizi daha yüksek seviyeye çıkarmak. Şu an 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. Bizim düşüncemiz bunu daha yukarılara çıkarmaktır” açıklamasında bulundu.

“2022’de daha kapsamlı STA’yı görüşeceğiz”
Birleşik Krallık İhracat Bakanı Graham Stuart’ın AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem Türkiye’nin hem de İngiltere’nin ticari işbirliğini güçlendirmek için yeni alanlar geliştirmenin çok büyük potansiyeli olduğuna inandıklarını, 2022’de daha kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakere edeceklerini söyledi.
“Birleşik Krallık’ın yüksek teknoloji kapasitesi ile Türk girişimciliği ve becerisinin birleşimi çok daha fazlasını yapabileceğimiz anlamına geliyor. İkili ticaret hacminin gelecek yıllarda büyüyeceğinden eminim” diyen Stuart,  Türkiye’nin, İngiltere için önemli bir ticari partner olduğunu vurguladı.

Uruguay ile gümrük konularında işbirliği
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Uruguay Dışişleri Bakanı Francisco Bustillo ile biraraya gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye-Uruguay ticari ilişkilerini ele aldıklarını belirterek, görüşme sonrası Gümrük Konularında Karşılıklı Yardımlaşma ve İşbirliği Anlaşması imzaladıklarını belirtti.

Yorumlar (0)
banner557