banner565

banner614

banner472

banner458

banner457

“KKTC, bölgedeki stratejik önemini artırdı”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) resmi temaslarda bulunan Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-KKTC 12. Ortak Komite Toplantısı’nda,  KKTC firmalarının dünya ticaretine entegrasyonunu destekleyen projeler ve eylem planları üzerinde çalıştıklarını ve KKTC’yi her alanda desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

PAZAR/ÜLKE 01.02.2024, 00:04 23.02.2024, 12:56
16739
“KKTC, bölgedeki stratejik önemini artırdı”

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da ihracat ve üretimi kucaklayacak atılımlar için Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman destek verdiğini, KKTC’nin ekonomik ve ticari hedeflere ulaşmasında, Türkiye’nin destek, tecrübe ve vizyon paylaşımlarının önemli olduğunu kaydetti. İhracatın artırılıp dış ticaret açıklarının kapatılması için farklı üretim modellerini ele aldıklarını aktaran Bakan Amcaoğlu, sanayi yatırımlarının yapılabilmesi için gereken adımların atılacağını belirtti.
Toplantıya Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC Maliye Bakanı Özdemir Berova, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ile TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç de katıldı.
2 işbirliği anlaşması imzalandı: Bakan Bolat ile Bakan Amcaoğlu arasında ‘Ortak Komite Mutabakat Zaptı’, iki ülke arasında İşbirliği Protokolü ve ‘KKTC’ye İthal Edilen Ürünlerin Denetimi Konusunda İşbirliği Protokolü’ anlaşmaları imzalandı.
KKTC esnafına kredi müjdesi: İmza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında Bakan Bolat, Türkiye’nin KKTC’deki 360 milyon dolarlık yatırımlarını yeterli bulmadığını belirterek, “KKTC’ye yatırımlarımızı genişletmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Türkiye ile KKTC arasındaki 2.5 milyar dolara ulaşan ticaret hacmini gelecek yıllarda artırmanın yanı sıra KKTC’nin bu ticaretten aldığı payı genişletmenin asıl amaçlarından biri olduğunu kaydeden Bolat, Türkiye’nin KKTC esnafına 2024 içinde 150 milyon liralık TESKOMB kredisi sağlayacağını açıkladı: “Firma başına kredi üst limiti olarak 650 bin liralık kaynak, 5 yıl vade %25 maliyet ve 6 ayda 1 ödeme planıyla esnafın finansmana erişmesini temin edeceğiz.”

Yorumlar (0)