banner565

banner472

banner458

banner457

Teknoloji transferi ve yatırımlar Türkiye için önemli

Teknolojik işbirlikleri temalı Türkiye-Fransa İş ve Yatırım Toplantısı’nda Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Fransa ile teknoloji transferleri ve yatırımlar alanında işbirliklerinin kuvvetlendirilmesi Türkiye açısından büyük bir önem taşıyor” açıklamasını yaptı.

PAZAR/ÜLKE 01.11.2021, 00:01 25.11.2021, 09:37
18274
Teknoloji transferi ve yatırımlar Türkiye için önemli

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Teknolojik işbirlikleri’ temalı Türkiye-Fransa İş ve Yatırım Toplantısı, Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Franck Riester, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru ve Medef International CEO’su Philippe Gautier’in katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye-Fransa 6. Dönem JETCO Toplantısı kapsamında gerçekleştirilen Teknolojik işbirlikleri temalı Türkiye-Fransa İş ve Yatırım Toplantısı’na 80’i aşkın Türk ve Fransız iş dünyası temsilcisi katıldı.

Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, üretim teknolojileri konusunda dünyada sayılı ülkelerden biri olan Fransa ile teknoloji transferleri ve yatırımlar alanında işbirliklerinin kuvvetlendirilmesinin Türkiye açısından büyük bir önem taşıdığını söyledi.  Muş, yenilenebilir enerji, tarım, organik tarım, tarım teknolojileri, teknoloji, akıllı şehirler, savunma, havacılık ve sanayi sektörlerinde de Fransa ile tecrübe ve bilgi paylaşımının gerçekleştirilmesinin ve bu alanlardaki ilişkilerin ticaretin artmasına katkı sağlayacağını belirtti.

“20 milyar dolarlık ticaret hacmine doğru gidiyoruz”: Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Franck Riester, “Yakın gelecekte 20 milyar dolarlık ticaret hacmine doğru gidiyoruz. Türkiye’de 450’den fazla Fransız firma ve bu firmaların 132 bin doğrudan çalışanı bulunmakta. Fransız firmaları 2014-2019 yılları arası Türkiye’de 5 milyar euronun üzerine yatırım gerçekleştirdiler. Bu firmalar, önümüzdeki üç yıl içinde ise en az 750 milyon euro yatırım yapmayı planlıyorlar” dedi.

“Ticaret hacmini yükseltmeliyiz”: Türkiye ve Fransa’nın 14 milyar dolara yakın ticaret hacmi olduğu belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, “Fransa ile bu rakamı daha üst seviyelere çekmek için daha çok gayret etmemizin gerektiği ortada. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi; tedarik zincirleri ve Türkiye konumlandırılması; Türk Eximbank ve Bpifrance İş Birliği Anlaşması ile daha da kolaylaşan, Afrika başta olmak üzere üçüncü ülkelerde işbirliğinin güçlendirilmesi, ekonomik işbirliklerimizi geliştirmenin önünü açabilecek, önemli gündem maddelerimiz arasında yer alıyor” açıklamasını yaptı.

“Global işbirliğinin artmasını diliyoruz”:  Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru, “Türkiye’nin Avrupa ve üçüncü ülkeler için tedarik zinciri ve merkezi olduğunu düşünüyorum. Fransız şirketlerinin ülkemize gelip yatırım yapmalarını ve bölgesel konumlanmasını talep ediyoruz. Türkiye olarak, AB’ye girmemizde Fransa’nın desteklerini bekliyoruz. İş Konseyi olarak, Türkiye ve Fransa’nın hem bölgesel hem de global işbirliğinin artmasını diliyoruz” dedi.

“İşbirliği ile bir ağ merkezi oluşturma niyetindeyiz”: MEDEF International CEO’su Philippe Gautier, “Türk paydaş ve şirketleri ile yakından çalışmak istiyoruz. Kaynak kullanımı, akıllı şehirler, enerji, hidrojen ve yeşil ulaşım konularında ortaklıklar kurabiliriz. Türkiye ve Fransa işbirliği ile bir ağ merkezi oluşturma niyetindeyiz” mesajını verdi.

Hedef pazar ABD’de Türk rüzgarı
ABD’nin önemli tekstil ve moda merkezlerinden olan California Market Center’da yılda iki kere düzenlenen LA Textile Show Fuarı’na, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) milli katılım organizasyonu ile 13 Türk firması katıldı.
ABD’nin 12 milyar dolarlık ithalatıyla dünyanın en büyük 3. tekstil ithalatçısı olduğunu belirten UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, şunları söyledi: “Türk tekstil sektörü olarak dünyanın en büyük 7’nci tekstil ihracatçısı, AB’nin ise 2’nci tekstil ihracatçısı konumundayız. Halen ABD pazarından aldığımız pay yüzde 3.5 seviyesinde. Sektör olarak yapacağımız çalışmalarla payımızı daha da artırmalıyız.”

Kırgızistan’da OSB için çalışmalar başlayacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Kırgızistan Enerji ve Sanayi Bakanı Doskul Bekmurzaev tarafından Türkiye ile Kırgızistan arasında sanayi ve teknoloji alanında karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi, derinleştirilmesi amacıyla anlaşma imzalandı.
Anlaşmayla, ikili ticaret hacminin geliştirme yolunda önemli bir adım atıldığını belirten Bakan Varank, anlaşmanın devamı olarak Türkiye’nin sanayi alanındaki tecrübesini Kırgızistan’a taşımak istediklerini belirterek, Kırgızistan’da bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurmak için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
Kırgızistan Enerji ve Sanayi Bakanı Doskul Bekmurzaev da Türkiye’nin deneyimlerinden yaralanmak için teknoloji, bilgi birikimini Kırgızistan’a transfer edecek OSB konusunda desteklerinden dolayı Bakan Varank’a teşekkür etti.

OSB sanayicilerine Rusya’nın yatırım avantajları anlatıldı
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ile Türkiye’nin Moskova Ticaret Müşaviri Mustafa Gökçeoğlu tarafından ‘Ticaret ve Yatırım Fırsatları: Rusya Federasyonu’ toplantısı düzenlendi.
Türk-Rus ticareti hakkında değerlendirmeler yapan Gökçeoğlu, Rusya’nın Türkiye’den aldığı ürünler hakkında da bilgiler verdi. Bu ürünlerin büyük kısmının gıda maddeleri olduğunu ifade eden Gökçeoğlu, “2021 yılının son 9 ayına baktığımızda, dondurulmuş alabalık ihracatında artış var” dedi.
Gökçeoğlu, Rusya’da 17 sanayi ve imalat, 7 teknoloji ve inovasyon, 10 turizm ve rekreasyon ile 2 Lojistik Özel Ekonomik Bölge olduğunu belirterek, “Toplam 856 firma tarafından 15 milyar dolardan fazla yatırım taahhüdünde bulunuldu. Bu bölgelerde 497 milyar rublelik yatırım tamamlandı ve 42 bin kişi istihdam edildi. Rusya’nın ihracat yaptığı ülkeler arasında Türkiye 6., ithalatta ise 9. sırada yer alıyor” diye konuştu.

İlk fiziki ticaret heyeti Azerbaycan’a
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Covid-19’un ihracattaki etkilerini azaltmak hedefiyle oluşturduğu Sanal Ticaret Heyeti programlarına devam ederken Pandemi nedeniyle yapılamayan fiziki ticaret heyetlerine de başladı ve 19 ay sonra ilk fiziki ticaret heyetini de Azerbaycan’a düzenledi. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonuyla Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye yönelik 11-14 Ekim’de düzenlenen ticaret heyetine TİM Yönetim Kurulu Üyesi Salahattin Kaplan başkanlık etti. Temaslarda 155 iş görüşmesi gerçekleştirildi.
“Azerbaycan’la her alanda işbirliğimizi artırmalıyız”: TİM Başkanı İsmail Gülle, “19 aylık dönemde toplamda 72 ülkeye 94 Sanal Ticaret Heyeti gerçekleştirdik. 19 ay sonra ilk fiziki heyetimizi Azerbaycan’a gerçekleştirdik. Birlik ve beraberlik ruhumuzu, her alanda geliştirmeli ve iş birliğimizi daha da artırmalıyız. Ticaret, geliştirmemiz gereken alanların başında geliyor” dedi.

Salahattin Kaplan şu bilgileri verdi: “Karşılıklı ticarette son 19 yılda muazzam bir gelişme kaydettik. Öyle ki Azerbaycan’a 2001’de 225 milyon dolarlık ihracat yaparken bu rakam 2020’de 2.1 milyar dolar seviyesine geldi. Ülkemiz, Azerbaycan’ın ikinci en büyük ticari ortağıdır. Azerbaycan’a bu yılın 9 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16.5 artışla 1.73 milyar dolarlık ihracat yaptık. Bu yıl kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz (geçtiğimiz yılın 9 ayına göre) yüzde 22.1 artış ve 372 milyon 802 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yer alıyor. Bunu sırasıyla yüzde 49.6 artışla 184 milyon dolara ulaşan savunma ve havacılık sanayi, yüzde 12.4 artışla 136.6 milyon dolarla makine ve aksamları, yüzde 5.3 azalışa rağmen 119.5 milyon dolarla elektrik elektronik, yüzde 8.8 artışla 104.6 milyon dolarla mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörleri takip etti.”

Yorumlar (0)
banner557