banner565

banner472

banner458

banner457

“Ukrayna, Türkiye ile birlikte büyümek istiyor”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal ile Yuvarlak Masa Toplantısı, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstriler Bakanı Oleg Uruskyi, Ukrayna Altyapı Bakanı Vladislav Kryklii, DEİK Başkanı Nail Olpak, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, DEİK/Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, Türkiye-Ukrayna İşadamları Derneği ve iki ülke iş dünyası temsilcilerinin hibrit katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

PAZAR/ÜLKE 01.01.2021, 00:01 29.01.2021, 09:46
28157
“Ukrayna, Türkiye ile birlikte büyümek istiyor”

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal şunları söyledi:  “Ukrayna, Türkiye ile büyümek istiyor. Pandemiye rağmen Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi ve ekonomilerimiz gelişmeye devam ediyor. Türk iş dünyası biliyor ki; Ukrayna, son birkaç ay içinde attığı dijital devlet yönetimi, ekonomi ve sağlık reformlarıyla öne çıkıyor. Türkiye’nin kamu-özel sektör tecrübesinden istifade edeceğimize inanıyorum. Ukrayna ile Türkiye’nin altyapı, enerji ve inşaat gibi alanlarda pek çok ortak projeye imza atabileceğini düşünüyoruz. İkili ticaretimiz açısından tarım, enerji ve IT alanlarının potansiyelini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Ayrıca turizm alanında da ortak projeleri geliştirmemiz için en uygun zamandayız.”

Ukrayna Altyapı Bakanı Vladislav Kryklii, “Ukrayna’da yaklaşık 2 milyar dolarlık 6 yeni otoyol projesinde Türk iş dünyası ile çalışmak istiyoruz”dedi.
DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye ile Ukrayna arasında ikili ticaretin artırılması hedeflerimizin yanı sıra özellikle altyapı ve müteahhitlik alanında da önümüzde çok önemli projeler var. Bu noktada, Türkiye’nin kamu-özel sektör alanındaki iş yapma tecrübesinin Ukrayna ile gerçekleştireceğimiz ortak projeler açısından son derece faydalı olacağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.


Türkiye ve Ukrayna somut projelere odaklandı
Ukrayna Başbakanı Denys Shmyghal, Türkiye ziyareti kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile Mabeyn Köşkü’nde bir araya gelerek özel görüştü, ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.  Toplantıda, sanayi, teknoloji ve savunma sanayisi alanında iki ülke arasındaki işbirliği projeleri ele alındı.
Bakan Varank, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Türkiye ile Ukrayna arasında güçlü bir ivme kazanan ilişkilerimizi somut projelere dökmek istiyoruz. Bu ziyaretin her iki ülke açısından da yeni işbirliklerini beraberinde getirmesini temenni ediyoruz” dedi.
Toplantıya, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr. Haluk Görgün, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ve TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit ve SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş katıldı.
Ukrayna heyetinde ise Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstrilerden Sorumlu Bakan Oleg Uruskiy, Ukrayna Altyapı Bakanı Vladislav Kryklii ve Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha yer aldı.

Yorumlar (0)
banner557