banner565

banner472

banner458

banner457

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat devreye alındı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, birikimlerini Türk lirası (TL) mevduat olarak değerlendiren vatandaşların kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine sonrası açıkladığı yeni ekonomik düzenlemelerden ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ ürünü devreye alındı.

REEL SEKTÖR 01.01.2022, 00:01 29.01.2022, 14:15
20809
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat devreye alındı

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Düzenlemesi nasıl işleyecek?: Üründe, gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak. Bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak. Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11.00’de USD döviz alış kuru yayınlayacak. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak. Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek, minimum faiz oranı TCMB politika faiz oranı olarak uygulanacak.
Sisteme isteyen her banka katılabilecek. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek. Ürünün katılım bankacılığında da uygulanması konusunda çalışmalar sürdürülüyor.

Ekonomiye destek paketi açıklandı, altın koruması da geliyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası ayrıca; bireysel emeklilik sisteminin cazibesini artırmak için devlet katkısını yüzde 30’a çıkardıklarını, devlet iç borçlanma senetlerine buradaki stopajı yüzde 0’a indirdiklerini, vergi yükünü azaltarak uluslararası rekabeti desteklemek amacıyla ihracat ve sanayi şirketleri için Kurumlar Vergisi’nde 1 puanlık indirim planladıklarını, Katma Değer Vergisi’ni yeniden düzenleyeceklerini açıkladı: “Ülkemizde yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin ton altın bulunduğu bilinmektedir. Bu altınların finansal sisteme dahil edilerek ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla birlikte yeni araçlar geliştirilecektir.”
Erdoğan ayrıca, KGF desteğiyle uzun vadeli istihdamı koruma ve destekleme işletme kredileri verileceğini, asgari ücretteki vergi istisnasının memurlara da uygulanacağını, duyurdu ve öğrencilere de müjde verdi. Burs ve kredi ücretleri arttırıldı, lisans öğrencileri 850 lira, yüksek lisans öğrencileri 1700 lira, doktora öğrencileri 2 bin 550 liraya kadar burs ve kredi alacak.

Yorumlar (0)