banner565

banner472

banner458

banner457

Kastamonu Teknoken’te hedef: İhtisas kümelenmesi ve melek yatırımcı ağı

Kastamonu Üniversitesi içinde yer alan Kastamonu Teknokent’te, 10’u kuluçka olmak üzere aktif 37 firma (13’ü akademisyen firması) yer alıyor. Bu firmalar tarafından 39 proje yürütülüyor. Kastamonu Teknokent Genel Müdürü Prof.Dr. Kasım Yenigün, uzun vadede Bölge’de ihtisas kümelenmesi ve Batı Karadeniz Bölgesi melek yatırımcı ağı oluşturulmasını planladıklarını açıklıyor.

TEKNOPARKLAR 01.09.2023, 00:01 21.09.2023, 10:24
20724
Kastamonu Teknoken’te hedef: İhtisas kümelenmesi ve melek yatırımcı ağı

Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent kampüsünde 2019’da temelleri atılan Kastamonu Teknokent’te, 10’u kuluçka olmak üzere aktif 37 firma (13’ü akademisyen firması) yer alıyor. Bu firmalar tarafından 39 proje yürütülürken, Bölge’de 98 personel istihdam ediliyor. Ayrıca 21 tamamlanmış proje sonucunda 38 yeni ürün çıkarılırken, bunlardan 33 tanesi ticarileşmiş bulunuyor. Teknokent’te yer alan firmaların % 38’ini yazılım firmaları oluştururken bunu bilgisayar ve iletişim teknolojileri sektörü ile orman ürünleri sektörü takip ediyor.
Kastamonu Teknokent’in ilk faaliyetlerine prefabrik bir binada başladığını belirten Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kastamonu Teknokent Genel Müdürü Prof.Dr. Kasım Yenigün, 2022’de ‘İdare Binası ve Kuluçka Merkezi’nin tamamlandığını Teknokent’in, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında ilde ve bölgede kamu kurumları ile özel sektör firmalarına haftalık ziyaretler düzenlediğini söylüyor.
Prof.Dr. Yenigün, Kuluçka Merkezi’nde düzenlenen eğitimlerin yanında, mentor programları yürütüldüğünü, yatırımcıyla girişimciyi buluşturan toplantılar gerçekleştirildiğini ifade ediyor. Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (KÜ TTO A.Ş.)  7 modülüyle bölgede çalışmalar yürüttüğünü anlatan Prof.Dr. Yenigün, “TTO eğitim, FSMH, proje, girişimcilik ve şirketleşme, pazarlama ve üniversite-sanayi işbirliği faaliyetlerini Teknokent’le işbirliği içerisinde sürdürmektedir” diyor.
Prof.Dr. Yenigün, Teknokent’in uzun vadeli hedeflerini de anlatıyor: “Genç girişimci adayları için düzenlenen girişimcilik eğitimlerini ileri bir boyuta taşıyarak, ayakları yere sağlam basan girişimciler ortaya çıkarmak adına bir prototip atölyesi kurma noktasında proje gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bunların yanı sıra uzun vadede Bölge’de ihtisas kümelenmesi ve Batı Karadeniz Bölgesi melek yatırımcı ağı oluşturulmasına yönelik bir düşünce de var.”
Daha önce İstanbul Teknopark ile yapılan BİGG işbirliğini geliştirerek BİGG uygulayıcı kuruluşu olma noktasında adımlar atılması ve bu noktada diğer TGB’ler ile işbirliğinin güçlendirilmesini planladıklarını kaydeden Prof.Dr. Yenigün, ayrıca Kastamonu Teknokent firmalarının uluslararası yatırımcılarla buluşacağı ağlara ve işbirliklerine dahil olarak firmalara destek olunması için çalışmalar yürütüldüğünü kaydediyor.
Pazarlama Stratejileri Ofisi’ni (PASO) hayata geçirdiklerini ve pazarlama alanında uzman akademisyenlerden bir ekip oluşturduklarını açıklayan Prof.Dr. Yenigün, “Özellikle e-ticaret başta olmak üzere ticarileşme konusunda zorlanan firmalara PASO aracılığıyla destek verilmektedir. Bunun yanı sıra Patent Destek Ofisimiz vasıtasıyla girişimcilerimizin fikri sınai mülkiyet haklarını korumalarına yardımcı olmaktayız” diye konuşuyor.
Prof.Dr. Yenigün, sözlerini şöyle noktalıyor: “Özellikle Kastamonu Üniversitesi’nin İhtisas Alanı olan ‘Ormancılık ve Tabiat Turizmi’ ile ilgili firmaların kurulması Bölge’nin potansiyelini harekete geçirmek açısından önem arz etmektedir. Bu kapsamda 2022’de İhtisas Odaklı Girişimcilik Ekosisteminin Oluşturulması Projesi’ni başarıyla yürüttük. 176 kişinin başvurduğu proje kapsamında 39 kişi programdan yararlandı. Toplam 120 saatten fazla 50 adet eğitim verildi ve 180 saat mentorlük hizmeti sağlandı. Programdan 20 girişimci adayı mezun oldu. Program sonrasında 1 firma ve 1 kooperatif resmi olarak kuruldu; 1 firma kuruluş aşamasına geldi. Ayrıca 3 patent / faydalı model başvurusu, 3 coğrafi işaret başvurusu ve 3 marka başvurusu gerçekleşti.”

Yorumlar (0)