banner565

banner472

banner458

banner457

Ödeme Sistemleri Ekosistemi, 2023’te de büyüme ivmesini artıracak

Dijital dönüşümle birlikte yeni nesil ödeme teknolojilerinin; hızlı, kolay ve güvenilir yollarla ödeme gerçekleştirebilme, zaman ve maliyet tasarrufu sunmasıyla eş zamanlı finans sektörü de dijital tabanlı ürün ve hizmetler geliştiriyor. Böylece ‘Ödeme Sistemleri Ekosistemi’, geleceğin nakitsiz toplum hedefinin temel yapıtaşı oluyor. TÖDEB (Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, 2023’ün sektörün büyüme ivmesinin artacağı bir yıl olacağını söylüyor.

DOSYA 01.01.2023, 00:01 25.01.2023, 11:52
30467
Ödeme Sistemleri Ekosistemi, 2023’te de büyüme ivmesini artıracak

Pandemi ile ivmelenen dijital dönüşüm, Türkiye’de ticaretin teknolojik dönüşümünü de beraberinde hızlandırdı. E-ticaret, mobil ve dijital bankacılık, finansal teknoloji şirketlerinin yükselen grafiğiyle birlikte ödeme sistemleri teknolojileri de hızla gelişiyor. Türkiye ödeme sistemleri, hızla büyüyen bir ekosisteme dönüşürken; finansal teknoloji şirketleri yeni iş modelleriyle 2023’te de rekabette öne çıkmaya devam edecek. Sektör temsilcilerinin gündeminde yeni ürün ve hizmetlerin yanı sıra sektörler içinde ve sektörler arasında işbirliği ağırlık kazanacak. Diğer yandan ticari işletmeler de bu dönüşümden payını alarak, yeni nesil ödeme yöntemleriyle büyümeye devam etmeyi hedefliyor.

“2023, sektörün büyüme ivmesinin artacağı bir yıl olacak”
TÖDEB (Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, “Teknolojik gelişmelerin kaçınılmaz sonucu olarak, fintek sektörü kısa zamanda ülkemizin en gözde sektörlerinden biri haline geldi. Bireylerin daha az maliyetli ve kolay; bir o kadar da güvenilir nitelik taşıyan ödeme yöntemlerine olan taleplerinin gün geçtikçe arttığını gözlemledik. TÖDEB üyeleri bu alanda ilk akla gelenlerden oldu. Neticede, 2022 yılı hem sektörümüz hem de sektörümüzün ortak gücü TÖDEB açısından son derece verimli bir yıl oldu. TÖDEB Üyeleri aldıkları yatırımlar, işbirlikleri ve profesyonellikleriyle adından sıkça söz ettirdi” diyor.
Ufuk Bilgetekin; 2023 yılının sektör gelişimi açısından son derece olumlu bir yıl olacağını öngördüklerini paylaşıyor: “Hiç şüphesiz bunda bireylerin dijital ödemelere olan ilgilerinin gün geçtikçe artması rol oynayacağı gibi, mevzuatsal gelişmeler ve yeni ürün geliştirmek için üyelerimizin girişimcilik potansiyeli de etkili olacaktır. 2023’ün sektörün büyüme ivmesinin artacağı bir yıl olarak kayıtlara geçeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Sonuç olarak, sektöre yeni ve etkili oyuncuların da dahil olmasını, her geçen gün gelişen ve değişen ürün ve hizmet yelpazesiyle dijital ürün ve hizmetlere olan mevcut ilginin, ilerleyen dönemlerde de artarak devam etmesini ve bunun da ödeme ve elektronik para sektörüne olan ilgiyi daha da artırmasını beklediğimizin altını çizebiliriz. Bu noktada gelişen ihtiyaçlara göre yeni sektörel standartların geliştirilmesi ve uygulanması bakımından TÖDEB, tüm Üyeleri ve yetkili kamusal otoriteler ile işbirliği içinde çalışmalarına devam edecektir.”
TÖDEB Veri Transfer Sistemi (TVTS) hayata geçiyor: Bireylerin ödeme alışkanlıklarında dijital ödemelere doğru köklü değişimler meydana geldiğini kaydeden Bilgetekin, şunları ifade ediyor: “Bunun neticesinde Üyelerimizin öncü vazife üstlendiği fintek sektörü son dönemin en cazip sektörlerinden biri halini alırken, Üyelerimizce sunulan ürün ve hizmetlere olan ilgi de gözle görülür bir şekilde arttı. İlerleyen vadede bu ilginin katlanarak devam edeceğini düşünüyoruz. Ödeme ve elektronik para sektörüne ilişkin olarak bugüne kadar rakamlarla açıklanmış herhangi bir veri bulunmadığının bilincinde olarak yeni bir proje hayata geçirdiğimizi belirtmek isterim. TÖDEB’in genel ve istatistiki bilgileri toplama ve düzenli olarak kamuya açıklama yetkisi kapsamında oluşturduğumuz elektronik raporlama altyapısı TÖDEB Veri Transfer Sistemi (TVTS), yılın son çeyreğinde canlıya alınacak. TVTS aracılığıyla üyelerden alınan doğru ve güncel veri ile kamuoyunun aydınlatılması için önemli bir kaynak yaratılmış olacak. Bir ilk olarak, sektörümüzün temel performans göstergelerini periyodik olarak yayınlayacağız. Doğru ve güvenilir bilgiye erişim sektörümüze her açıdan katmadeğer sağlayacak. İş hacimlerinin büyümesi noktasında; özellikle, kamuoyuna açıklanacak istatistiki verilerle birlikte, yatırımcılarının dikkatini çekeceğimize, işbirlikleri ve yatırımların artış göstereceğine inanıyoruz. Finansal sistemin istikrarının korunması ve tüketici güven endeksinin güçlü kaynaklara dayanması yönünde de önemli bir yenilik olacağı kuşkusuz.”
Nakitsiz toplum hedefiyle dijital ödemelere doğru eğilim her geçen gün artıyor: Ufuk Bilgetekin, alternatif ödeme çözümlerine duyulan ihtiyacı besleyen en önemli unsurun, günümüzde kaçınılmaz bir hızda ilerleyen teknolojiyle hayatımızın hemen hemen her alanında hissedilen dijitalleşme olduğuna değiniyor: “Teknolojinin bireylerin gündelik hayatlarına sunduğu zamandan ve maliyetten tasarruf ile son derece kolay ve güvenilir yollarla işlem gerçekleştirebilme gibi avantajların tecrübe edilmesi sayesinde dijital ödemelere doğru eğilim her geçen gün artarak, kısa sürede alışkanlık haline geldi, buna paralel olarak finans sektöründe de dijital tabanlı ürün ve hizmetlerin geliştirilmesinin önü açıldı. Bugün artık market alışverişlerimizden yemek siparişi verme, taksi çağırma, para gönderme, fatura ödemeye varıncaya kadar pek çok işlemimizin ödemelerini yalnızca birkaç tuşa basarak dijital yöntemlerle gerçekleştirebiliyoruz. Bu noktada temassız ödeme imkânı sağlayan kartlar, dijital cüzdanlar ve karekod tabanlı ödemeler en çok tercih edilen ödeme yöntemleri arasında yerini almış durumda. Kullanıcılar, bu sayede daha az zaman ve masraf ile hızlı, kolay ve güvenilir alışveriş yapabiliyorlar. Bu yolla edinilen olumlu tecrübeler neticesinde ise nakitsiz toplum hedefi doğrultusunda dijital ödemelerin, en temel ödeme yöntemi olma noktasında hızla ilerlediğini ve her geçen yıl bu etkinin katlanarak görüleceğini belirtmek mümkün.”
‘Açık bankacılık’ın yükselişi: Ufuk Bilgetekin, şunları aktarıyor: “Ödeme alışkanlıklarında dijitalleşme yönünde kalıcı olacağı beklenen köklü değişim neticesinde temassız ödeme ve bu anlamda elektronik cüzdan da dahil olmak üzere Üyelerimizce sunulan ürün ve hizmetlerin popülaritesinin her geçen gün daha da artması sürpriz olmayacaktır. Kuvvetle muhtemel etkisini en çok göreceğimiz ürünler ise karekodla ödemeler ve kısaca ‘açık bankacılık’ olarak adlandırdığımız hesap bilgisi ve ödeme emri başlatma hizmetleri ile servis bankacılığı modeli olacak. Önümüzdeki süreç fintek sektörü açısından inovatif ödeme yöntemlerinin bireylerle buluştuğu, ürün ve hizmet yelpazesinin genişleyeceği bir dönem olarak kayıtlara geçecek. TÖDEB olarak biz de sektörel ve mevzuatsal gelişmeleri yakından izlemeye ve bu anlamda Üyelerimiz ile kamu otoriteleri arasında üstlendiğimiz köprü vazifesini sürdürmeye devam edeceğiz.”
“Mevzuatsal çerçeve, teknolojinin hızını takip etmeli”: İçinde bulunduğumuz yüzyıl teknoloji çağı olduğundan, her geçen gün, yeni bir teknolojik ürünün geliştirilerek piyasaya sunulmasını beklemenin yanlış olmayacağı kanaatinde olduğunu belirten Bilgetekin, mevzuatsal çerçevenin de aynı hızla bunları takip etmesi gerektiğine dikkat çekiyor: “Geride bıraktığımız yıl çok yoğun bir şekilde mevcut düzenlemelerin gözden geçirildiği ve yeni ve yapısal değişiklikler getiren düzenlemelerin oluşturulduğu bir yıl olarak kayda geçti. Bu yönü ile finansal sistemimizin gelişimi noktasında önümüzdeki dönemde kırılma anlarından birini yaşayacağımızı öngörüyorum. Diğer taraftan, yayımlanacak düzenlemelerin yenilikleri destekleyici şekilde oluşturulmaya devam edilmesi halinde ülke olarak finansal sistemin daha da zenginleşip renklendiği, etkin rekabetin yaşandığı ve en nihayetinde birey ve işletmelerin kazanımı ile sonuçlanacak günlerin bizi beklediğini belirtmek sürpriz olmayacaktır. En nihayetinde, her gün gelişen yeni bir finansal teknoloji ürünün gerek yerli gerekse yabancı yatırımların dikkatini çekeceğini, güçlü işbirlikleri ile yeni iş fırsatlarının doğduğunu gözlemleyeceğiz.”

Küresel ödeme endüstrisi her yıl yüzde 8.3 büyüyecek

Küresel ödeme endüstrisi 2026’ya kadar 2.3 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşacak: Nakit kullanımının azalması, alışverişlerin dijitalleşmesi gibi tüketici talebi kaynaklı gelişmeler, satıcılar için çok kanallı ticaretin yaygınlaşması ödeme sistemleri endüstrisinin büyümesini hızlandırdı. Küresel yönetim danışmanlığı şirketi Boston Consulting Group (BCG) tarafından yayımlanan Küresel Ödemeler 2022-Yeni Büyüme Oyunu başlıklı raporda ödeme sistemleri sektörüne ilişkin son trendler paylaşıldı. Rapor, küresel ödeme endüstrisinin her yıl %8.3 bileşik büyümeyle 2026’ya kadar 2.3 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşacağını gösterirken, ödeme altyapısı sağlayıcılarının gelirlerinin 2022’yi %9.5 artışla tamamladığını öngördü. Raporda ayrıca elektronik ödeme yöntemlerine olan talebin giderek güçlendiği vurgulandı.
Paybull CEO’su Ömer Sefa Gider, “E-ticaretin devam eden büyümesi ve ödemelerin bireysel ve kurumsal müşteri yolculuklarına entegrasyonu, online ödemelere yönelik talebin itici gücü olarak konumlanıyor. Jeopolitik istikrarsızlıklara, salgın kaynaklı tedarik zinciri şoklarına ve enflasyona rağmen 2022 boyunca dirençli kalmaya devam eden ödeme sektörünün önünde daha çok yol var” dedi.
5 tüketiciden ikisi bu yıl yalnızca dijital ödemeleri kullanacak: Raporda, küresel ödeme sistemleri trendleri arasında elektronik ödemelere olan talebin arttığı, nakit olmayan ödeme araçlarındaki çift haneli büyümenin gelir artışlarının birincil sebebi olduğu belirtildi. Gider, temassız, mobil POS veya linkle ödeme gibi nakitsiz ödeme yöntemlerinin hem B2C hem de B2B müşterilerde her geçen gün karşılık bulduğunu söyledi: “2022’nin başında yayımlanan bir raporda 5 tüketiciden ikisinin önümüzdeki iki yılda yalnızca dijital ödemeleri tercih edeceği görülüyor. Dijital ödemelerin sağladığı kolaylık, ödeme süreçlerinde sınır ve kısıtları ortadan kaldırıyor. Bugün işletmeler için farklı ödeme seçenekleri sunmak bir gereksinime dönüşürken, gelir büyümesinin de önemli bir etkeni haline geliyor.”

Ödeme Sistemleri Ekosistemi’nde popüler yeni nesil teknolojiler
Mobil ve Online Cüzdanlar; Dijital Cüzdan (e-Cüzdan), Mobil Temassız, Sanal POS, Akıllı POS, Sanal Poslar aracılığıyla çalışan Kredi ve Banka Kartları; Debit Kart (Banka Kartı), Sanal Kart ve Ön Ödemeli Kartlar, Çipli Kart, Temassız Ödeme, EFT, Havale, QR Kod ile Ödeme, Dijital Fatura, Sınır Ötesi, Anlık Çapraz Kur, B2B Ödemeleri, Online Ödeme, Mobil Ödeme Sistemleri, Şimdi Al Sonra Öde (BNPL-Buy Now Pay Later), Uçtan Uca (P2P-Peer to Peer), BKM Express, PayPal, PayU, İPara, 3D Secure Ödeme Sistemi, NFC (Near Field Communication-Yakın Alan İletişimi), OTP (One Time Password-Tek Seferlik Parola), Ödeme Geçidi, Marketplace (Pazar Yeri), PCI-DSS (Ödeme Kartı Endüstrisi Veri Güvenliği Standardı), Sanal Klavye, CVV Kodu (Card Validation Valiue-Güvenlik Numarası), Blockchain (Blokzincir), Yapay Zeka (Al), Büyük Veri (Big Data), IoT (Nesnelerin İnterneti), Biyometri (Yüz tanıma, parmak izi okuma gibi biyometrik kimlik doğrulama işlemleri), Kripto Para, Bitcoin, AML (Anti-Money Laundering), API (Uygulama Programlama Arayüzü),  Forex (Foreign Exchange), Fintech (Yeni nesil inovatif finansal teknolojiler), Açık Bankacılık, SSL (Secure Sockets Layer), Token, Session Token’lar…

Yorumlar (0)